Отиди на
Форум "Наука"

Ivan Ivanov1

Потребител
  • Брой отговори

    1
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Ivan Ivanov1

Ivan Ivanov1's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Репутация

  1. Ivan Ivanov1

    Хромозоми

    Здравейте Не мога да разбера какво е хромозом, хроматин и хроматиди. Прочетох в лекциите че хрмозомата била една днк молекула пакетирана по сложен начин, но това което чета в вики е различно: "Всяка хромозома се състои от две части, които се наричат хроматиди. Те са напълно идентични помежду си и са резултат от удвояването на ДНК чрез процеса репликация. Всяка хроматида следователно съдържа една молекула ДНК. При клетъчното делене те се отделят една от друга. Всяка хроматида се обособява като хромозома за съответната дъщерна клетка. Мястото на свързване на двете хроматиди се означава като центромер. " Тоест самия Х е хромозома, която се състои от две хроматиди. Хрмоатидите съдържали една и съща молекула ДНК. НЕ знам на кое да вярвам. Четох на едно място следното: Човека е диплоиден. Има 46 хромозома в целия геном, разделени на 23 двойки. (ако някой ми разясни това заклинание ще е супер) Моля някой да ми разясни тези понятия!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...