Отиди на
Форум "Наука"

xux4eto

Потребител
  • Брой отговори

    3
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ xux4eto

  1. glishev, може ли да попитам по Задача 1, Вариант 8 дали съм в правилна посока и по Задача 2, Вариант 10 също?
  2. Това за тест по История на България за ВТУ ли е? По Вариант 2: Мирният договор с Византия през 1188г, сключеният мирен договор с латинците от 1214г и сключеният българо-никейски съюзен договор от 1235г също стават По Вариант 8: Можеш да дадеш десетки примери за самостоятелни владения в периферните области. Примерно Браничевската област на братята Дърман, Видинска - на деспот Шишман, Крънско - на Елтимир, Добруджа - на тримата братя Балик, Тодор и Добротица, Родопската област и Беломорска Тракия - на Момчил войвода и др. Вариант 2:5 имена на дейци,свързани с борбата за независимиа българска църква през Възраждането: 1.Иларион Макариополски 2.Н.Бозвели 3.Стефан Богориди 4.Хаджи Трайко 5.Димитраки Хаджитошев Вариант 3: 5 имена на книжовници,творили в периода 9-14в Йоан Екзарх и Презвитер Козма също стават. Вариант 5:5 имена на представители на бълг.икономически елит през Възраждането,които подпомагат развитието на бълг.просвета За Ботев и Каравелов не съм сигурна, но Емаунил Васкидовеч, Петър Берон и Николай Палузов са подходящи отговори според мен. Вариант 8: 5 имена на дейци,свързани с развитието на образованието и науката в българия от Освобождението до балканската война 1.Пейо Яворов 2.Вазов 3.Петко Славейков 4.Захари Стоянов 5.Алеко Константинов Вариант 9:5 имена на личности,творили в областа на архитектурата и изобразителното изкуство през 15-19в Кирил Цонев, Цанко Лавренов, Андрей Николов и Кирил Лазаров ако ти говорят нещо са подходящи също. Вариант 10:5 имена на бълг.политици,които преди Освобождението са активни участници в общественият живот и револ.борби Тука и аз се колебаех доста. 1.Ст.Стамболов 2.Др.Цанков 3.Петко Каравелов 4.Тодор Бурмов 5.Васил Друмев Васил Стоянов, Григор Начович, Иван Хаджиенов и общо взето повечето от видните политически дейци в първите десетилетия след Освобождението.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...