Отиди на
Форум "Наука"

bazileus

Потребител
  • Брой отговори

    1
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за bazileus

bazileus's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Репутация

  1. Благодаря за добрите пожелания за скромния сайт, който тепърва ще се опитвам да развия и допълня А колкото до отправените критики - съгласен съм с мнението на уважаемия мосьо Арманд, че трябва да бъдем по-внимателни при определянето на българския произход на тази или онази византийски знатна фамилия. В конкретния случай си позволих само да представя написаното по въпроса от един безспорен капацитет в областта, като Иван Божилов, който също не се изказва категорично за българския им "род". Колкото до бележките на колегата Каскадьор - ще напомня, че датирането на мавзолея под Голямата базилика в началото на 8 век, направено от арх. Ст. Бояджиев е лишено от конкретни доказателства, и това е отбелязано много преди моите писания по въпроса. Що се отнася до възможното му идеализиране като възстановка - една такава идеализация е винаги възможна (както и обратната опасност - за "принизяване" на архитектурните достойства на паметника) при всяка една реконструкция. В случая наистина съм извисил пропорциите на сградата, до едни "идеални" стойности според каноните на средновековната архитектура - воден от идеята, че това е един владетелски мавзолея, при който една такава идеализация на външния му вид, както и на самия спомен за погребания в него - са напълно нормални и възможни. С археологически поздрав - ЯВор Василев

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...