Отиди на
Форум "Наука"

Daniela Tancheva

Потребител
 • Брой отговори

  22
 • Регистрация

 • Последен вход

Отговори публикувано от Daniela Tancheva

 1. Нямам спомен във Воден свят да се установяваше, че сушата всъщност е Еверест. Това ме накара да помисля, че е '2012'. Разликата е, че в единия действията са след потопа, а в другия по време на потопа и хепи енда след него.

 2. Не става въпрос да правят чак сериал, но липсва прехода. Започват с един нормален ден, времето е нормално, не е топло, не е студено и изведнъж полярните шапки са се разтопили и след 2 часа са на Еверест.

  Не казвам нищо лошо за филма или за други (киноман съм), но поне да започваха с лошо време, вследствие на което започват да настъпват подобни катаклизми :bigwink:

  'Воден свят' е много добър филм; друг също много добър за топенето на ледниците и за ледниковия период е 'След утрешния ден'

 3. На скоро гледах един филм на тема разстопяване на полярните шапки и потоп. И хората заживели на платформи над водата с бляна за "сухата земя"... И на края се оказва че тя съществува - връх Еверест, единственото парче останала суша...

  image.jpgimage.jpg

  Въпроса е - ако стане такъв потоп какъв ще бъде климата на острова, т.е. бившия връх...?

  Дали както го представят във филма с тучни поляни, зеленина и изобилие от животни или...?

  Става въпрос за филма '2012' на Роланд Емерих и ние коментираме дали хепи енда е реален?

  В този филм единствено е използван факта за случващото се глобално затопляне и донякъде е развита теория какви ще са последиците.

  Друг факт - топенето на ледниците. Тази огромна водна маса ще се влее в световния окенан и ще повиши драстично нивото му, обричайки градовете в ниските и близки до бреговете части. Но чак до Еверест...?

  Една от хипотезите е, че глобалното затопляне ще доведе до значително отслабване или дори спиране на течението Гълфстрийм.

  И защо всичко във филмите за края на света винаги се случва за един ден?

 4. Нещата, които могат да се случат със неутронната звезда са няколко.

  Тя се върти с невероятна скорост, способна да достигне 1000 оборота в секунда. Ако обект попадне в обхвата на гравитационното поле ще протече процес на акреция – масата на обекта ще падне в неутронната звезда. В следствие масата на неутронната звезда се увеличава и може да доведе до гравитационен колапс, при което звездата се превръща в черна дупка.

  Друго: отново в следствие на огромната скорост на въртене, зоните около екватора се въртят по-бързо от тези около полюсите, което води до затваряне на магнитните линии вътре в неутронната звезда. Това води до задържане на голямо количество енергия във вътрешността на звездата, която в определен момент избухва и освобождава натрупаната енергия. Това избухване ускорява до много големи скорости звездната материя, която предизвиква ударна вълна вътре в звездата, което предизвиква нови избухвания в рентгенови лъчи. Такова избухване е наблюдавано на 27 декември 2004.

  Възможно е и след време звездата да загуби от своя момент на импулса и въртенето и да се забави, при което неутронната звезда се свива под натиска на гравитацията и в крайна сметка се получава гама-избухване.

 5. Ето и от мен (предполагам познато):

  По скалата на Целзий

  +10°C Жителите на панелни жилища в Хелзинки си пускат парното. Лапландците садят цветя.

  +5°С Лапландците се припичат на слънце.

  +2°C Италианските коли не палят.

  0°C Чистата вода замръзва.

  -1°C Дъхът става видим. Лапландците ядат сладолед и пият студена бира.

  -4°C Котката иска да се мушне с теб под одеялото.

  -10°C Време е да се планува една почивка в Африка. Лапландците отиват да плуват.

  -12°C Твърде студено, за да вали сняг.

  -15°C Американските коли не могат да запалят.

  -20°C Може да си чуеш дъха.

  -22°C Френските коли не палят вече.

  -23°C Политиците започват да съжаляват бездомниците.

  -24°C Немските коли не могат да запалят.

  -26°C От дъха могат да се нарежат блокчета за строежа на едно иглу.

  -29°C Котката иска да се пъхне в пижамата ти.

  -30°C Нито една истинска кола не пали вече. Лапландецът ругае звучно, рита гумите и пали ладата.

  -31°C Твърде студено за целувки, устните замръзват една за друга.

  Лапландският отбор по футбол започва тренировки за пролетния сезон.

  -39°C Живакът замръзва. Твърде студено, за да мислиш. Лапландците закопчават най-горното копче на ризата.

  -40°C Колата също иска в леглото. Лапландците си обличат пуловер.

  -44°C Финландският ми колега си мисли евентуално да затвори прозореца на офиса.

  -50°C Моржовете напускат Гренландия. Лапландците затварят прозореца на тоалетната.

  -70°C Белите мечки напускат Северния полюс. Университетът на Рованиеми (Лапландия) организира ски излет.

  -75°C Дядо Коледа напуска Полярния кръг. Лапландците нахлупват шапката над ушите.

  -120°C Алкохолът замръзва. Следствие - лапландецът е много вкиснат.

  -268°C Хелият става течен.

  -270°C Адът замръзва.

  -273°C Абсолютната нула. Брауновото движение на частиците спира. Лапландците си признават, че е малко студено и поискват още една ракия на клечка.

  • ХаХа 1
  • Upvote 6
 6. Мисля, че котките можеха да виждат при слаба светлина около 6 пъти по добре, отколкото хората. Четох, че това се дължи на зениците им, които се разширяват в тъмнината и улавят възможно най-много светлина. Зад ретината си имат слой светлоотразяващи клетки, които отразяват светлината обратно към ретината, затова виждат по добре в тъмното. И заради това, когато са осветени на тъмно, очите им светят. Като цяло, цветното им зрение не е по-добре човешкото. Те различават зелен, син и жълт цвят, а не разпознават червения.

  Предполага се, че кучетата виждат в спектъра на виолетовото и жълтото. Поради структурната особеност на кучешкото око, лещата им е по-изпъната, не могат да виждат такива подробности като човека, но от друга страна техните очи са по-чувствителни спрямо светлината и движението. Някои породи, особено хрътките, имат ъгъл на зрението си от 270°, докато хората имат само 180°.

  Намерих едно сравнение на кучешкото зрение с човешкото възприятие на цветовете, на който му е интересно.

  Като цяло май виждаме в един диапазон, но кучетата и котките имат различна структура на зениците и роговиците, вследствие пречупват по различен начин светлината.

  comparison.bmp

  • Upvote 1
 7. Бел. мод.

  Уважаема госпожо Танчева, къде да преместим този толкова интересен постинг - в раздел Етнография, в раздел Теология или в раздел Паранауки?

  wbg-science

  Теология? Паранауки?

  Почти всяка билка се свързва с интересна историйка; от кога това означава, че растенията са за в раздел паранауки?

  Вече ще обсъждаме четирилистните детелини по теология ...?

 8. От много лутане из интернет пространството, разбрах, че Marsilea Quadrifolia не е разковничето от легендитe. Четох разкази на хора, които вярват, че са го намирали и го описват доста по колоритно от зелена четирилистна детелина.

  Някои казват, че от това растение излизат специфични петна по ръцете и по това познаваш, че това е разковничето.

 9. Силата на разковничето не се губи с времето. Самото намиране на разковничето не е случайно, то е гаранция за късмет, успех и голям шанс.

  Ако се знаят точните думи, с него може да се събори каменен зид, да се извади заровено в земята имане или да се отвори заключена врата. За съжаление точно тази билка се е загубила през годините и поне засега не е открита. Други ритуали и заклинания с билки талисмани и билкови отвари обаче не са се загубили.

  За разковничето има много легенди. Една разказва, че за да се сдобиеш с тази билка, трябва да намериш таралежчета останали в гнездото без майка си. Гнездото трябва да се загради, за да не може майката да влезе обратно при малките си. Тогава тя, която единствена знае къде расте разковничето, отива, намира билката, връща се и с нейна помощ събаря заграждението.

  Подобна е легендата за костенурката, която като едно от най-старите животни на света също познава билката. Ако захлупите костенурка с паница, тя тръгва заедно с паницата и слепешком намира разковничето. Когато се докосне до него, паницата сама отхлупва костенурката. А човекът, който я е проследил, може да откъсне растението.

  В различните части на България хората казват „разковниче“ на различни растения.

  Умението за разпознаването му е пазено в дълбока тайна. Този, който знаел как изглежда билката, издавал тайната само на най-близките си и това обвеяло разковничето с мистерии. Според някои разковничето е цвят от папрат, който се появява единствено в полунощ на Еньовден. Вероятно заради това в ботаниката днес разковниче се нарича Водно четирилистно разковниче

  (Marsilea Quadrifolia), това растение също има магическа сила и е многократно по-силно от четирилистната детелина, но не е разковничето от легендите. Още повече магическото растение обаче според легендите и описанията е ливадно растение и често се намирало в сеното.

  Разказва се, че ако кон мине през поляна, на която расте то, ще му се разковат подковите.

  С думата „разковниче“ освен билката е бил назоваван и предмет, оприличаван на агнешко копитце, намиран често на мястото, където е родила ежката. Предметът се слагал в дървено корито с вода и по думите на старите хора той започвал да се движи по дъното на коритото. Разбира се, това негово движение било стимулирано от специални молитви и заклинания. Според други легенди разковничето било растение, наподобяващо човече с корени, което се появявало понякога в нивата с картофи.

  Произнася се специално заклинание, преди билката да се извади от пръстта. Откъсването на билката от природата се „плаща“ с няколко монети, пъхнати в пръстта. В миналото хората оставяли златни и сребърни монети – ритуал за благоденствие и успех. В магьосническите практики „плащането“ е нещо изключително важно и доста ритуали го изискват. Например никой талисман не би действал, ако не е платен. Друго важно правило при брането на магически растения е да не се взима цялото растение, а най-много една трета от него.

  За да се ползва силата на растението след това, то се засажда със специални молитви за успех и добруване.

  Намирам различни снимки на билката, противоречива и непълна информация. Ако някой я е срещал или има снимка моля да постне :)

 10. Ще бъде по-лесно да дадем отговор ако споделиш кои са съответно разтворителя и разтвореното вещество. От това зависи вида на полупропускливата мембрана. За ускоряване на осмозата ще трябва мембраната да е с голяма площ. Не мисля, че налягането трябва да е голямо, защото то е причина да намалява броят на преминаващите молекули от разтворителя към разтвора.

 11. Кандидатствала съм медицина и ти препоръчвам да си вземеш сборник със задачи за кандидат-студентски изпит по химия от съответния медицински университет към който се ориентираш - София, Варна, Пловдив. Ако не ходиш на частни уроци е най-добре да си вземеш и сборника със схематично решените задачи. Обикновено издават два сборника - по органична и неорганична химия. Трябват ти и двата. Успех :)

 12. Желаещите да бъдат лаборанти, не е достатъчно да са завършили инженер-химици, химици, биолози и т.н. Трябва да имате представа от съвременните инструментални методи в лабораториите. Затова препоръчвам да потърсите във университетите за допълнителни квалификации в тази област, най-вече в областа на съвременните хроматографски методи и спектрохимичния анализ :)

 13. Fe3[Fe(CN)6]2 - това е турнбулово синьо, което предполагам си получил. Използва в хелиографията.

  K3[Fe(CN)6](червена кръвна сол) във воден разтвор хидролизира: 3К+ + [Fe(CN)6]-4. Комплексният йон хексацианоферат (II) [Fe(CN)6]4 лесно се окислява до комплексен йон на тривалентното желязо - хексациано ферат (III) - [Fe(CN)6]3. Този йон взаимодейства с йоните на двувалентното желязо Fe(II)- железния прах, и се получава утайка със синьо-зелен цвят наречена турнбулово синило:

  3Fe2+ + 2[Fe(CN)6]3 = Fe3[Fe(CN)6]2

  Филтрата предполагам съдържа соли на винената киселина, а мехурчетата са отделящия се водород

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...