Отиди на
Форум "Наука"

Cheshire Cat

Потребител
  • Брой отговори

    12
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от Cheshire Cat

  1. Само за протокола, яйца имаше още по времето на динозаврите, това добре си го спомням. По-вкусни от кокошите, и по-едрички бяха. А кокошки още нямаше, земята беше пуста и безвидна, само ентропия се носеше над водите. Обаче. Термодинамическата ентропия S=k ln W според дефиницията на Болцман се отнася за стохастически системи, а пък в една информационно детерминирана система, каквото е живият организъм - ДНК там, цикъл на Кребс, метаболизъм и пр. нещата ще да са по-сложно обусловени, както правилно е отбелязал и другаря Клод Шенън след като разви представата за информационната ентропия. Образно казано, живият организъм е преизпълнен с трудолюбиви демончетата на Максуел, които отварят и затварят вратички пред молекули с разни енергии и функции, натрупват от двете страни на границата на клетъчните мембрани натриеви и калиеви йони, създават потенциални разлики и извършват множество полезна работа. Свършена работа, както добре помните, означава изразходвана енергия. В резултат сумарната ентропия в края на краищата се увеличава, но предимно за сметка на продуктите на метаболизма. Яйца имаше много преди да се появявт на този свят кокошките, вярвайте на Чеширския котарак.

  2. Чиширският Кутарак е учарован! Аку Спициялната тиория на утнусителноста e нивярна, тува е по-фундаминталну уткритии от уткритииту, чи Спициялната тиория на утнусителноста e вярна. Саму трябвъ дъ измислим идин икспиримент къту зъ дукъзатилству, и щи си пудилим Нобилувътъ нъградъ. Чиширският Кутарак гърънтира тува!

  3. Единственият начин да разберем дали наистина е съществувал Големия взрив и същевременно да научим точно как се е зародила Вселената е следния. Изхождайки от факта, че ние виждаме Слънцето такова, каквото е било преди 8 мин, заради разтоянитето; би следвало, че трябва да отидем на такова разтояние, от което можем да видим самата Вселена преди 14 милиарда години (колкото е и предполагаемава й възраст). А колко всъщност е това разстояние? Ами да започнем със сметките:

    Като за начало да разберем колко километра изминава светлината за една година. Тя се движи приблизително с 300 000км/с и е нужно да разберем колко секунди има в една година и полученото число да го умножим по 300 000.

    Уравнението е следното:

    60 x 60 x 24 x 365,6 = 31 587 840 (приблизителните секунди в една астрономическа година)

    31 587 840 x 300 000 = 9476352000000 (приблизителното разстояние в километри, което изминава светлината за една година)

    Полученото число да го закръглим на 9.5 трилиона километра.

    Сега трябва това число да го умножим по 14 милиарда, тъй като това е предполагаемата възраст на вселената.

    9.5 трилиона (x) 14 милиарда (=) 13.3 секстилиона [приблизително].

    И заключението, което трябва да си направим е, че колкото и догадки да правят учените за произхода на Вселената, никога те няма да бъдат напълно доказани. Единственият начин е самото зараждане да се види. И 13.3 секстилиона километра трябва да се изминат още днес или утре, защото времето е наш враг. С всяка изминала секунда, това приблизително разтояние расте с 300 хиляди километра. Но къде ще се озовем ако за един миг се пренесем толкова далеч? Няма ли да е отвъд Края на Вселената? Ще можем ли да оцелеем на подобно място? Отговора е, че ако имаме апаратурата, с която да се пренесем за секунди до там, ще имаме и апаратурата да оцелеем.

    Другия вариант е, ако успеем да пътуваме с два пъти скоростта на светлината, ще бъдем на това място след 21 милиарда години. Гот, а?

    Сметката не е вярна. Чеширският Котарак гарантира това. Това, обаче, не трябва да Ви притеснява. В тази материя дори някои астрономи могат да се оплетат. В Misconceptions about the Big Bang например добре е обяснено защо. Инфлация и прочее... Пак ще ви пиша. Ама друг път.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...