Отиди на
Форум "Наука"

don Vinchenco

Потребител
  • Брой отговори

    2
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ don Vinchenco

  1. Благодаря за изчерпателните отговори на всички. " През IV в. пр.н.е. гърците си служели с катапулти (каменохвъргачни машини). Алекса- дър Велики ги използвал при обсадата на град Тир през 332 г.пр.н.е. С катапулт можели да се изхвърлят камъни и стрели. През X в. китайците коструирали требуше – гигантски катапулт за хвърляна на различни оръжия. Той действал с помоща на контратежести. В Европа започват да го използват през XII в. Друг по-малък катапулт - онагра, е създаден от римляните. При него един лост се дърпа назад и опъва усукани въжета. Когато лостът се пусне, скалните късове се изхвърлят на стотици метри растояние" .Ето това открих аз за катапултите което ми звучи най-достоверно. А относно различните версии затова с какво са стреляли ми стана интересно , защото на едно място пишеше , че в началото изстрелвали роби. Котките (и домашни, и диви) са животните, с които са свързани най-много митове, поверия и суеверия. без съмнение някои от тях са и малко зловещи. Но вината не е на котките, нали? Защото няма граници за човешкото въображение. Древен ЕГИПЕТ Там да убиеш котка било светотатство, по-голямо от това да посегнеш на човек. Почитани като божества от древните египтяни, котките живели във великолепни дворци и храната им била достойна за царе. Персийският владетел Cambryses II се възползвал от това боготворене на котките. През 525 г. пр. Хр. той обсадил град Мемфис. Виждайки, че не може да завладее добре укрепения град с оръжие, той прибягнал до хитрост. Наредил да се заловят няколкостотин котки и чрез катапулти ги хвърлил в града. Ужасени от подобно отношение към свещените животни, египтяните се предали веднага. И това също мисля , че е доста интересно и куриозно.
  2. don Vinchenco

    Катапулти

    През коя година е създаден първия катапулт и с какво точно са стреляли.Много ми е интересен отговора на тази тема, защото навсякъде има различни версии и какви ли не абсурди? Благодаря предварително.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...