Отиди на
Форум "Наука"

Rincewind

Потребител
  • Брой отговори

    4
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Rincewind

  1. Благодаря на @Last roman за изчерпателният отговор. И аз подозирах че съществуват такива елементи в самата клетка, коити при свободно падане определят посоката на гравитацията, но друго си да го прочетеш написано
  2. Здравейте : ) Имам един въпрос на който не мога да си отговоря въпреки опитите си. Когато едно растение израства на наклонен терен в голям процент от случайте, то израства нагоре. Въпросът е че зародишът е заровен дълбоко в почвата и така да се каже, от негова гледна точка, земята е хоризонтална. Въпреки това, когато почне да расте, по някакъв начин то разбира накъде. Първоначално си мислех, че просто тръгва да расте в една посока и ако напреженито върху корените стане прекалено голямо, си сменя посоката в обратна на напрежението. После обаче се загледах в повечето дървета и техните стволове се извисяват прави без видими следи от извиване или нещо такова. Въпросът ми е как зародишът разбира на къде да расте? /В частност, ако го заровим как разбира накъде е гравитацията/ Ще съм ви много признателен ако ми разясните : )
  3. Благодаря, ама найстина, на @angelmr и на @mitaca за отговорите. Не се занимавам с физика, но тъй като съм запален любител на технологиите и фантастиката, се замислих дали след като дизайна на чините на така наречените "НЛО"-та, който може очевидно да развива къде къде по-добри скорости и стабилност, не е по-добър. Знам, че изглежда смешно : ), но ме мъчи от седмици. Друг е въпросът че когато се опитах на чертеж да разположа евентуалните пътници на самолета, установих че кръглата форма създава доста серизони проблеми(едновременно конструкивни и психологически), въпреки че си признавам че не съм мислил сериозно по въпроса.(може би там ми е грешката, но все нямам време за това ) Както и да е... вече мога да спя спокойно (Ако има още нещо, пак ще питам)
  4. Здравейте, Имам един малко странен въпрос, свързан с днешните самолети. Питам във форума за Физика, защото въпросът е инженерен и физичен(свързан с аеродинамичността). Накратко: Не е ли по-добре да използваме самолети тип "летяща чиния" вместо самолети с крила? Имам предвид, при самолетите с крила, имаме очевидно доста проблеми като, и това никак не е малко, километрични писти за излитане/кацане, скорост(говоря за пътнически или частни самолети), или колко бързо самолетът може да завие. Мисля, че така наречените "летящи чинии" имат определено по-добър дизайн, едновременно от аеродинамична и чисто практична гледна точка. Смятам че с подходяща с-ма за задвижване(подобна на самолетите с вертикално излитане) могат да се достинат по-добри скорости и да се спестят много пари. Един такъв самолет може директно да излети в дадена посока, без да има нужда от набиране на скорост, съща така може да кацне в много трудно достъпни места. Ще съм много благодарен ако отговорите на питането ми, защото ме мъчи от седмица, а поради липса на знания в областта не мога да си отговоря сам.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...