Отиди на
Форум "Наука"

Melkor

Потребител
  • Брой отговори

    38
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Melkor

Melkor's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Репутация

  1. Темата е банална, но интересна за дискутиране.Става въпрос какво ще е ако българи изобщо нямаше.Т.е. нямаше Дунавска България, чийто втори владетел - Тервел спасява Константинопол, а от там и цяяла Византия и навярно България.Ако ги нямаше Волжките българи, които спират (според мен)най-мощната и разрушителна армия съществувала монголо-татарските орди и ги забавят с 2века спасявайки Европа от със сигурност тотално унищожение.Щеше ли да има изобщо Християнски свят?Ако арабитее бяха завладяли Европа, кой щеше да пребъде Монголската или Арабската империя?
  2. А относно защо е разрушена крепостта отговорът е че: Първо не е искал Византия да възтанови властта си там и ако ли я възтанови то да е безмислено тъй като крепоста е срината. Второ РЕАЛНО И ОБЕКТИВО (което в този форум доста липсва) e дали българите са може ли да пазят завладяната сердика със стени.Основната армия е конница която е безполезна при евнт. обсада.Подобен случай имаме с кръстоносците, когато завладеят Константинопол какво правят вътре-селяни които живеят в 15 000 градчета заселват мегаполис помещаващ стотици хиляди.Нещо такова се получава и със Сердика т.е. накратко казано стените на крум са му били излишни - все пак българите още не са се научили да отбраняват истински крепости като Сердика(та то дори и Плиска е била с дървени укрепления а не с каменни)!?
  3. Задължително ли е мобилизирайки голяма част от византийската военна мощ да се готви за сражение?
  4. Да можеи да си прав може и да не со така че яко някой има повече време няма да е зле да вложи повече надеждна информаци от някъде, където не е уикито.
  5. За това не мога да споря, но не виждам логиката за не желанието Крум да ходи на юг според думите на Качо
  6. Сети се сам защо искат да го очернят.Допуснал е българите да си направят държжавата на техни територии.Да не говорим че авторите които пишат живеят повремето на Крум, който е опустошил Тракия превзел Адрианопол и Сердика и готвещ се за Константинопол, сиреч доста тегаво положението на ромеите.Нормално е да предизвика естествения гняф на хронистите към императора позволил това да се случи.
  7. Каква е логиката ако изобщо неще да ходи на юг да завоюва Сердика по твоите думи "призрачен град", а всъщност дал ожесточена съпротива?Няма никаква логика в това което казваш.А за онези времена територии винаги са били добре дошли.
  8. Тервел получава много бих казал.Но не знам със сигурност дали се е договорил предварително с императора.По-скоро само се е надявал и то не на празно.
  9. Славяните, които са в териториите на кагана са тимочани и браничевци.Ако приемем че наистина са построили флот(силно казано)то той е бил от малки речни съдове.
  10. Обясни ни тогава сравнително големите пристанища по Дунава по времето на Аспарух когато със сигурност друго освен частни рибарски лодчици не сме имали?
  11. Единствените достоверни източници за събитията са византийските.Въпроса е да знаеш как да ги четеш.Рицаре защо не се замислиш, защо византийските автори имат за цел да очернят Константин, впрочем един от най омразните императори за ромеите?Вече казах много пъти как, премълчават за събитията около събора, а и преувеличават поражението за да го изкарат тотален некъдърник, което далеч не е вярно.Победата на българите не е военна!
  12. Византйските автори никога не лъжат просто премълчават или пишат така че да им е угодно.В случая е премълчан фактът че Константин е трябвал да оглави 6 Вселенски събор. Вие пак продължавате да обсъждате как са минали реката при наличие на флот.Разбира се че флота го е нямал там.Той е тръгнал към Онгъл вече като са преминали Дунав.От това по логично няма просто!
  13. Всички пристанища които ние завладяваме от византийците продължават функционирането си.Това е изконно условие м/у българи и византийци те плащат, а ние поддържаме пристанищата за техния флот и моята мисъл беше дали със това " поддържане на пристанищата" да не сме прихванали морска болест.
  14. Ние дали ги подценяваме не знам.Може би.Но ти със сигурност надценяваш.Не искам да омаловажа победата, но мисля че тя не е толкова военна колкото я изкарвате, а поскоро стратегическа.Удобен момент на удобно място по начин, който за византийците е някакъв ужас.Аз виждам в събитията при Онгъл нещо повече от победа.Аз виждам една супер силната византийска армия, която при всяко положение в генерално сражение ще разбие българската.Но въпреки силата и несъумява да изблъска българите,от една страна защото Аспарух ее бил явно много дълновиден, а от друга - Византия много е подценила съперниците си.
  15. Ами според мен са преминали реката с прости лодчици под носа на императора много просто.Той не е знаел.Всъщност него не го засяга какво има отвъд Дунав.На него му пука, като минат българите отсам т.ет навлязат в неговите територии.Фактически те са си минали без никой да ги закача и вече като са минали и са се остановили Константин е дошъл с войските си.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...