Отиди на
Форум "Наука"

zkdoverie

Потребител
  • Брой отговори

    1
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ zkdoverie

  1. Принципът на действие на пробата с киселина е следния. Киселините са с различна концентрация за различните карати. Натърква се златното изделие върху камъка - черен силикат както се спомена по-горе. Ако изделието е с проба 585 /14 карата/ и върху него се сложи киселина с концентрация за 14 карата следата от камъка не избледнява, ако обаче се сложи по-силна киселина за 18 или 22 карата тя ще избледнее. Съответно 18 каратовото злато /проба 750/ не се влияе от киселините за 14 и 18 карата. Обикновено първо се проверява маркировката на изделието ако сочи 750 не се пуска на киселина за проба 14 а направо за 18, ако избледнява на 18 каратовата киселина тогава се пуска на 14-каратовата. Реално киселината разтваря примесите. Но всичко това има доста нюанси често каратите не са точни, особено при по-стари изделия. Също така не е правилно да се твърди, че може да се определи карат само по цвета. В злато с проба 585 има 585/1000 части злато и другото е примеси, и ако например повече е никела става по светло, с повече мед става червеникаво и т.н. и въпреки че каратите се едни цвета е доста различен. Но това е друга тема.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...