Отиди на
Форум "Наука"

Veso

Потребител
  • Брой отговори

    2
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Veso

Veso's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  • First Post Rare
  • Week One Done Rare
  • One Month Later Rare
  • One Year In Rare

Recent Badges

2

Репутация

  1. Опасявам се, че частните инвестиции в образованието са “нож с две остриета”. Каква е причината според мен⁈ Това са инвестиции с неясна дата на рентиране. Образованието е дългосрочна цел на държавата (ако термина държава има смисъл извън корпоративната трактовка). Средният и дребен бизнес няма хоризонти за 20+ години. Още повече, че много малко са сферите където бизнесът би постигнал добра възвращаемост, дори в дългосрочен план. В момента държавното участие в образованието е в ръцете на хорица без визия, без ясна отговорност пред бъдещето на Бъдещето. Обаче това не се случва само в България. При нас това се случи в послените 30г. а в САЩ е факт много от преди това (Джон Гароу). А Бъдещето на всяка държава са образованите деца. Да обучаваш е едно, а да ОБРАЗОВАШ е нещо принципно различно. Какъв е изхода⁈ Няма нужда да се открива “топлата вода” М.Тачър го е направила в Англия. Комбинация м/у частни + държавни инвестиции, под управлението на академични съвети. Независим пиър-ревю (което на икономически език означава: гарантиране на свободна и лоялна конкуренция). Това, че в момента държавният чиновник не се селектира по критерий експертиза, визия за процесите, критическо мислене, а е оценяван единствено по критерий “послушание” и “полит. принадлежност” НЕ НИ ДАВА основание да унищожим напълно системата, а требва да работим за подобряването й. Дори за пример да се вземе уникалният изобретател и учен Теньо Попмичев, това е достатъчен атестат за образованието по “възрастната система” на Теодосий от Казанлък.
  2. Интересува ме въпроса какво ще е движението на Твърдо тяло в следната постановка : Обръч с намотена на него неразтеглива нишка. Нишката се дърпа праволинейно със сила F. За всеки случай обръча има маса m и радиус R. Системата се намира "в космоса" - далеч от всякакви външни въздействия. Ще се радвам на всякакви коментари.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...