Отиди на
Форум "Наука"

nik1

Потребител
 • Брой отговори

  11465
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  219

Репутация

6438 Академик

Всичко за nik1

Последни посетители

29470 прегледа на профила
 1. Не знам дали в древността се е плавало по Марица до Септември , но не е коректно да се твърди, че Марица не е била плавателна в по-късните времена. Поне до Пазарджик (сезонно - пролет и есен) и Пловдив (целогодишно). Пра-прадядо ми е бил салджия по Марица /визирам времето на Осмалъка - Пловдив/, и е превозвал търговски стоки и самите търговци по реката. http://www.kapana.bg/zabraveniyat-grad/item/13165-пловдив-имал-пристанище След изсичането на крайбрежните и речни гори (през Осмалъка по крайбрежието е горски джендем - заради разливите крайбрежиятата са ненаселени, и са покрити с гори) и заради свръхизполването и за напояването и за оризопрозводство - нивото и дебитът на Марица днес са по-малки от преди.
 2. Е нищо не пречи гърците да са го основали и направили..Малко ли гръзки селища и колонии са основани във варварски и негостопроприемни територии? Вероятно не е основан като земеделска колония, а като търговска.. Варварите също търгуват и имат нужда от търговия , а и според мен е пресилено да разглеждаме траките непременно като диви главорези или племена на най-ниското културно ниво..Дори Омир не ги описва такива (изключвам неговатата блогърска творба "История" , която е силно елиноцентрична)- факт е че са споменати в Илиадата http://www.thracians.net/index.php?option=com_content&task=view&id=263&Itemid=101
 3. Както е и практически невъзможно самоосвобождението на България през 70-те години на 19 -ти век. Въпросът не беше такъв, а какъв е бил Левски по убеждения - твърд републиканец (както и Гарибалди, който е такъв до смъртта си) в 18..най си коя година Левски вероятно би работил за монархията (както Гарибалди работи за монархията), но това е "вероятно, "ако", "дали"- т. е алтернативна история За което си има подфорум (към Ресавски най-вече и Мазини)
 4. Това е нелепо...Княжеството си има монархическа констутиция ("4. Българското Княжество е монархия наследственна и конституционна, съ народно представителство".) https://bg.wikisource.org/wiki/Конституция_на_Българското_княжество Първата Гръцка република -има републиканска конституция (най-близо до парламентарна република) https://sih.swu.bg/sites/default/files/2018-01/The First Greek Constitution Of 1822.pdf
 5. Такива спорове и дискусии за мен са безсмислени и само товарят темите и участниците.. След като няма данни за монархически възгледи, какво е мислил, е въпрос от компентициите на.. врачките. или "четящите мисли"..
 6. Абе Ресавски, и това ли не знаеш? https://ru.wikipedia.org/wiki/Первая_Греческая_республика Гарибалди е твърд републиканец , това и децата го знаят (Какво е създавал няма значение, важното е че е републиканец)
 7. 15 процента са грамотните мъже при първото преброяване в Княжеството, при жените проценът е по-малък - 6,5. /Как да очакваме че масата ще разбира какво е това република?/ От цялата му дейност го виждаме като мечтател и идеалист - Подбуждане към въстание в центъра на Османската Империя, при хора които вече са сравнително имотни (след реформите на Танзимата българите се замогват) , но за сметка това без съзнание и с поданически манталитет? Население, което е склонно да сътрудничи на властта, или поне е много конформистко.. Никой "разумен" и "прагматичен" човек не би се хванал с тази дейност, не мислите ли? (Вижте че и днес няма лидери които да излезнат и поведат хората към политиеска промяна, смяна на системата, а хората днес са много по информирани и имат повече свобода от тогава) Както е вярвал във въстанието и успеха му с това население .. И например както всички визионери вярват в мечтата си..
 8. Ами масите/селяните като видят "царското" според автора знаме, какво правят тогава?? Обратното е на вашето тълкуване - руският кръст трябва да мотивира селяните (масите), все едно е Русия е зад въстанието. Масите изобщо си нямат идея за това какво е република, но имам представат от дядо Иван и Русия. Левски говори за републиката не пред масите, а пред съдейците си...
 9. Левски е имал предвид свободна и демократична държава, а не автократична такава. Републиканската идея символизира тази идея. Съмнява ме много.".Пурпур" и Левски? Някакви източници? Ето това знаме е ушито по модел на Левски http://www.desant.net/show-news/40001 http://www.karlovo.tv/novina.php?id=66540 Знамето на републиканеца Гарибалди е с кръст, кръстът е унивресален символ Имаме за съсед бивша, новоосвободена и създадена Република - Гърция . Непосредствено след освобождението си Гърция става Република, чак по-късно - Монархия, Гарибалди е републиканец, Републиката е на мода, така да се каже , така че според мен не може да твърди, че Левски е отхвърлял идеята за Република (Не мога да разбра защо отвърляте и ти и Киров, републиканските идеи на Левски, след като никой път той не е говорил за монархия.. Може би защото новоосвободена България става Монархия, поради определени порчини това ви си вижда не място. .Да но там е протекла друга история) Съвсем друг е въпросът какво е щяло да бъде развитието по този тема при евентуално освобождение след Въстанието..
 10. Навсякъде т.н. комунисти в Източна Европа след ВСВ са едни и същи Това е написано не къде да е, а е органа на БСДП (о) в изгнание „Политическата обстановка на унищожаване на основните граждански и политически свободи, създадена с установяване на комунистическата власт в България, лиши социалистическото движение от всяка възможност на легално съществуване в страната. Историческата мисия и неговите идеали обаче останаха непокътнати като неразрушима вяра, залегнала дълбоко в съзнанието на трудящите се маси там в Отечеството. Те отново ще проблеснат заедно с освобождението на нашия народ, за да се превърнат в неудържим порив към изграждане на един нов свят, светът на свободата, социалната справедливост и достойнството на човека“. „Чрез тези принципи демократичният социализъм се подчертава като решително отрицание на всяка форма на тоталитаризъм, фашизмът от дясно или комунизмът от лево. Докато социализмът се бори за свобода и социална справедливост, комунистите се стремят да изострят социалните конфликти в обществото с цената на мизерията и страданията на бедните народни маси, единствено за да установят диктатура на своята партия. Техните методи на властване са физическия и морален тормоз над трудящите се маси, влошаване тяхната мизерия и икономическа зависимост.“ “Защото за нас отрицанието само по себе си не е и не може да бъде съдържание на една творческа политика. Отрицанието и разрушението са атрибути на комунизма". Не се знае, знае ли се ли се ..Следващия път....Следващия път всички "другари" може да "окрасят" като мартеници през април клоните на дърветата..:)
 11. "Русофил" и "русофоб" са понятия от следосвобожденска България .Можем да говорим за отношение на Левски към Русия (за това има тема вече) Тогава и сега те са свързани с действията на Русия по отношение на свободна/следосвобожденска България. Ако да говорим за отношението на Левски към Русия. Левски не си е правил никакви илюзии, че Русия е автократична империя, със безправни маси, и доколкото той има ясни политически виждания за "чистата и свята република" на всички български поданици/граждани на тази "република"; не можем да говорим или мислим за негови симпатии към Русия. Иван Арабаждията споделя на З.Стоянов за следния разговор , състоял се между Божил Георгев и Левски (на който Иван Арабаждията е присъствал), в присъствието на тримата апостили Ангел Кънчев, Димитър Общи и Сава Младенов:
 12. Това е шега предполагам: София заявява: "Искам да живея и работя с хората, затова трябва да мога да изразявам чувства, да ги разбирам и да изграждам доверие с тях". Когато водещият Андрю Рос Соркин я пита дали роботите могат да се разпознават, София отговоря: "Може ли да Ви върна въпроса, как осъзнавате, че сте хора?".

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...