Отиди на
Форум "Наука"

nik1

Потребители
  • Брой отговори

    15098
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    273

nik1 last won the day on Март 29 2023

nik1 има най-харесвано съдържание!

2 Последователи

Всичко за nik1

Последни посетители

33534 прегледа на профила

nik1's Achievements

Grand Master

Grand Master (14/14)

  • Reacting Well Rare
  • Conversation Starter Rare
  • Dedicated Rare
  • Very Popular Rare
  • First Post Rare

Recent Badges

11,5k

Репутация

  1. Мен честно казано изобщо не ме интересува "тюрки" или "иранци" са. /Ами ако са ТМ-езични, защото има и такова мнение?/ Фиксациите, за мен лично са признак на комлексарщина. По-скоро ме интересуват изследванията върху и връзките между "белите хора" в Евразия. Къде стоят, сравнено с украинци, прибалти и немци, да кажем съвременните иранци (персийци). Иран ("земята на ариите") Направих си експеримент, показах на приятел влог от Техеран (със снеговалежа преди няколко дни там), като закрих заглавието и го попитах "Коя страна е това"? Той отговори - "Вероятно Украйна?"
  2. Всяко производство се подкрепя в ЕС и България. Дребният фермер не е конкурентен, дребните стопанства е България не са устойчиви, и затова ги няма в голямата картина (не визирам "дворното" домашно производство) В науката се говори за "устойчивост на земеделските стопанства" https://www.researchgate.net/publication/312294255_USTOJCIVOST_NA_ZEMEDELSKITE_STOPANSTVA_V_BLGARIA
  3. Нека да изкара още десетина години (докато съм жив), че нв ми живее в още едни "интересни" времена. Европейският проект е хард неолиберален. И не визирам само иконимическите свободи,а нещо важно забраната за държавна помощ, това е всяка пряка и непряка помощ която изкривява пазара. Бвз тази забрана ЕС не може да функционира, губи си смисъла, Ако забраната отпадне,и всяка държава започне да подпомага националния си бизнес и стопанство, то по слабитв икономики и страни ще излезнат извън борда. Неолиберализмът ще се замести с разрушител за Европа (и ибийсвен за малка и бедна България нео-меркантилизъм и нео- протекционизъм. Разрушаването на ЕС е много веротно да ни хвърли в някава автокрация, иили в ръцете на Китах Много много интересни времена предстоят. Скедващияр екзит, изгкежда ми ще Френският (отиват към фифти фитфи нещата с подкрепата за ЕС там
  4. А, може да са го свалили украинците, но за мен е фейково твърдението, че в самолета е имало 65 украински военнопленника.
  5. Не са компютри, ами компоти. В репоратажа се казва, че Киев иска международно разследване на случая, няма и намек че Кремъл иска такова. ("иска раследване на престъпленията на режимна на Зеленски" НЕ Е "същото като иска разследване на случая") От кремъл нищо не искат да се разследва , разбира се. Имат версия (тя за мен е очевиден фейк), която искат да пробутат в СС, като "престъпелние на режима на Зеленски".
  6. Флуктуациите са с нулева енергия (не трябва енергия да се създаде виртуална двойка) или греша? Ако съм прав - тя е равна на нула. По закона за запазване на енергията (нулевата енергия) - непогълната частица има енергия Е , а за погълната частица остава да има отрицателна енергия - същата по големина но с отрицателен знак (Е+(-Е)= 0). Тази отрицателна енергия на погълната частица намалява масата на черната дупка с m=E/c2.
  7. Балансът е следният: Взима се енергия/маса от черната дупка, която е равна на енергията/масата на излъчената частица. Тук е обяснено с енергии: Виртуалната частица, която се поглъща от черната дупка е с отрицателна енергия. След поглъщането и, масата на черната дупкая намалява с енергията/масата на погълната частица, т.е намалява с толкова с толкова, колкото е енергията/масата на изпъчената частица.
  8. Наземният градския транспорт в София не е на същото ниво, като метрополитена. Софийското метро изглежда е едно от малкото изключения от правилото, изключения, случващи се на преди всичко регионално ниво. И най-вече то е от тези проекти, които бяха започнати и завършени преди да се наложи режимът на информационната автокрация. По-късната система изхвърли всички да кажем "по-нормални" политици и управленци (Дянков, Цветанов, Иван Тотев) и ги замени с послушни некадърници и клиенти. Защо визирам Иван Тотев като "по-нормален" политик и икономически деятел (управленец)? Защото за всичките 25 години и милиарди левове хвърлени ( част - изкрадени) в Пловдив след прехода, Пловдив живна и придоби малко по-европейски и културен вид, по времето на мандата на Тотев. (например -тротоарите и велоалеите по бул. България, направени в мандата на Тотев , по които минавам всеки ден, са същите като преди 10 години- не са мръднали и на милиметър, при условие че има вековни чинари на улицата) Сега с 620 милиона лева бюджет , за 2023-та (искат се още 150 милиона, защото Здравко Димитров, ГЕРБ/ВМРО/БСП -съветници и ГЕРБ- tycoon-и опаткаха парите набързо и алчно) градът заприличва на гето. Ето примери как се опаткват парите на Пловдив -Общински имот, продаден за 7 милиона лева, се изкупува обратно от общината за ...35 милиона лева. https://www.mediapool.bg/prodazhnitsi-plovdiv-plashta-35-mln-leva-za-bivshi-obshtinski-imoti-krai-grebnata-baza-news351160.html - Обществена поръчка за "препострояване" на трибуната на стадион Локомотив - за 42 милиона лева (??), пусната от КЗК (учебников пример на завладяна институция) "КЗК пусна странната поръчка за 42 млн. лв. за стадиона на "Локомотив Пловдив Тя е с прогнозна стойност 42 млн. лв. (с ДДС) и е за събарянето и пълното преизграждане на централната трибуна на стадиона, която е и най-голямата му." https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/gradove/plovdiv/2023/10/04/4535485_kzk_pusna_strannata_poruchka_za_42_mln_lv_za_stadiona/ Почти три трибуни за 12 млн. лв., а сега една - за 42 ...
  9. Според мен можем да гразглеждаме Източна Азия (източноазиатите), но не и цяла Азия, като another ball-game. Сингапурският "автократ" (или автократ без кавички) Ли Куан Ю обявиi корупцията , шуробаджанащината и клиентилизма за "врагове" , и издигна върховенството на закона и меритокрацията във водещи начала. Малка вметка: Макар и Сингапурският модел да е автократичен, някои автори спорят дали Ли Куан Ю е автократ, или технократ (технократ, превъранал се в електорален автократ). Байдъномиката според мен сработи успешно, Байдън постигна това което обещаваше Тръмп , но и САЩ e another ball-game. В други теми сме дискутирали, според изследванията мултипликационният ефект на публичните инвестиици в САЩ в най-високият в света (по-голям е от единица). Не съм слушал Хариер Милей пред форума в Давос, като цяло имам подобни виждания за това как трябва да се променят някои неща в България. Няма противоречие - всичко е контекстно: Ако живеех в САЩ бих подкрепял политиките на Байдън, но в България май нищо "свястно" държавно няма изградено до днес: -БДЖ-то не се развива съобразно наливаните в него субсидии (половин милиард на година), Пътническият транспорт запада. -Държавните и общински болници, които не спазват медицинските стандарти (и убиват деца и възрастни - случаят "Пирогов и Даная"), пишат фалшиви епикризи (зная го от личен опит) за вземат повече пари от касата, и служат за касичка на фирмите, свързани с партиите и властта. -Държавната система на образование, която генерира функционално неграмотни хора на изхода си.
  10. Авторът и авторите от този тип не познават автокрацията. Автокрацията е много рационална. Много рационална е - нарицисти и макиевилисти успяват да манипулират обществото в своя икономическа и политическа полза (в полза на приятелите си). Да, либералният елитизъм най-често не е такъв. Дали" автокрацията" е добра система? Икономически е недобра система: По дефиниция е с висока степен на корупция и клиентилизъм. В автокрациите има ниска степен на правна сигурност и предвидимост, и ниска степен на защита на собствеността. Има завладени институции. Имат проблеми и конфликти със съседитете си. Има изтичане (изгонване) на чуждестранни капитали, емиграция на ИТ- специалисти, фри-лансери, голяма част от интелигенцията, на способни лекари, инженери и архитекти. Въпреки че пропагандират колективистки тези, атомизацията на обществата - социалната атомизация се засилва (Екатерина Шулман пише по този въпрос). Всичко това затормозява икономическото развитие. Също така - в Беларус, Сърбия, Турция, РФ (нелибрални демокрации и информационни автокрациии) исторически имат по -висока инфлация от средната за света , и от средната за ЕС (Еврозона, Шенгенско пространство) , САЩ, Канада, Австралия. т.е. и спестяванията не са защитени! Имаме и познат и проучен случай на информационна автокрация в ЕС (такова беше и управлението на ББ в третия му мандат или по точно - от средата на втория му мандат, но то не влезна в учебниците като управлението на Орбан) - управлението на Орбан. Има и добре познат и проучен случай извън ЕС- управлението на Путин.
  11. Историкът Лариса Якубова: "Руският свят" е като тоталитарна секта, чиито членове страдат от социална шизофрения 04.10.2022г. Как да подходим от позициите на онова, което съставлява западната цивилизация към племе, практикуващо шаманизъм, което извършва жертвоприношения и периодично се занимава с канибализъм Историкът Лариса Якубова "От детството си обичам древна Гърция и античната култура, – казва в интервю за "Украинска правда" историкът Лариса Якубова. – Сега с удоволствие бих изучавала нещо сложно - например, епохата на Възраждането. Но през 2014 г. животът ме постави, като жител на Донецк, в положение, в което беше необходимо да информирам. Всички говорят за "изконно руския Донбас", което от историческа гледна точка е лъжа". През последните години Якубова, доктор на историческите науки, член-кореспондент на Националната академия на науките на Украйна, се превърна в един от основните изследователи на феномена "руски свят" и генеалогията на руския фашизъм. "И сега изучавам мислите и изявленията на политически пигмеи, копелета, перверзници, изроди и лицемери", съжалява тя. - Но аз го правя от болка и ужас, защото някой трябва да го прави професионално". За да е по-лесно за разбиране, Лариса Якубова сравнява "руския свят" с разрушителна тоталитарна секта. Нейното влияние надхвърли границите на Русия и Украйна, превръщайки се, според учения, в "най-сериозното предизвикателство пред съвременната цивилизация". "Сега светът е в стадий на черна дупка и все още не е ясно дали тя ще ни завлече всички в нея безвъзвратно или ще се появи някакъв нов свят", казва тя. В такава ситуация, смята Якубова, най-малко продуктивно е да се консумира масов културен продукт, който ограничава възможността за рационално възприемане на реалността. Приоритет за мислещите хора трябва да бъде научната литература, препоръчва тя. Разговаряхме с нея в интервала между обявената от Путин мобилизация и заявеното от него "присъединяване" на временно окупираните територии на Украйна. Лариса Якубова говори за корените и етапите на руския фашизъм, за расизма и как вирусът на "руския свят" се разпространява по планетата. "Руският свят" е ирационален продукт. Започва да се оформя много отдавна и се укрепва през целия 20 век. Неговите идеи са много тясно свързани с това, което се нарича "национален психотип", с националния характер на руснаците. Този продукт се разпространява като горски пожар, заявява историчката. Идеологическият балон на "руския свят" се формира на ирационална основа до голяма степен благодарение на неговите идеолози, които бяха далеч от състояние, което се нарича "психически здрави хора". Много от тях бяха в състояние на катастрофични преживявания. Същият Лев Гумильов (писател, философ, основател на пасионарната теория за етногенезиса, бел. ред.) има сложна история - произхожда от репресирано семейство - има и драматична лична история. Идеите на евразийците от 20-те и 30-те години на ХХ век, от които Дугин е научил много, са мотивирани от личната травма слад разпадането на руската империя. Аристократи, интелектуалци с блестящи политически и научни кариери внезапно се оказаха в изгнание, преминаха в забрава. Информационната среда, в която съществува "руския свят", е такъв непрекъснат цитатник на казаното и написаното от различни личности, преживели разрушаването на вътрешния си свят. И като правило всички тези цитати са извадени от контекста", добавя тя. "Русският свят" е светогледна система на хора с катастрофично мислене, продължава Якубова. "Затова често го сравнявам с тоталитарна деструктивна секта. Ако се преведе на прост, ненаучен език, нейните членове страдат от социална шизофрения. Те имат свой собствен измислен свят от илюзии, фантазии, приказки и митове. Вселената на розовите понита и еднорозите (смее се). В реалната действителност тези хора не могат да съществуват. Много хора казват: "В 21 век можете да намерите почти всичко в Интернет - прочетете, сравнете, анализирайте нещо". Но опитайте се да водите просветна, мисионерска работа сред сектантите. Ще работи ли? Не! Членовете на сектата имат блокаж в главите си за всякаква информация, която противоречи на техния мироглед. Ако започнат да го възприемат, то тогава ще започне техният физиологичен срив, в буквалния смисъл на думата. Същото се случва и с адептите на "руския свят". Лариса ЯкубоваИзточник: Facebook "Как се влиза в тези капани? Причината е, че дори интелектуалците в Руската федерация не познават истинската история на Русия. Уж са образовани, но лявото полукълбо не работи (усмихва се). Остават само емоциите: ай-я-яй, разпадането на руската империя, разпадането на Съветския съюз! Такива емоции използват служителите, които са решили да ръководят тази каша. Те са абсолютно прагматични относно използването на цялата тази общност като демографски ресурс. Целят да решат своите политически и финансови проблеми. Емоциите за изчезналата империя се използват много успешно от онези, които генерират значенията на "руския свят". Те атакуват дясното полукълбо на мозъка на човека, като говорят за изстрадал народ, за народ богоносец. И тук виждаме доктори по икономика, физика, математика и други науки, които са като умствено изостанали хора, които не могат да съберат две плюс две. Нашите възгледи никога няма да се срещнат. И не защото ние сме украинци, а те са руснаци. Просто те живеят в съвсем различна информационна, морална, психологическа среда, която прави техния свят автономен, подчертава историчката. Тоталитаризъм Безнравствеността, нелогичността, многобройните "а", "квази" и "псевдо" - всичко това, от което се състои "руският свят", са родови признаци на фашизма. В Русия той има своите исторически предшественици. Това, което бащата на руския фашизъм Иван Илин (един от любимите философи на Путин, когото той цитира по време на церемонията по "присъединяването" на окупираните територии, бел. ред.) нарече "бяло движение", беше първият неоимперски проект. Русия на Деникин, а след това и на Врангел - нейният по-умерен вариант. Всъщност, Русия с нейния бял терор стана първата в света версия на тоталитарен политически проект. Но той не остави дълъг път в историята. Това "бяло движение" бързо рухна, защото беше погълнато и победено от един по-страшен тоталитаризъм - червеният. Още по-късно тези белоемигранти извън пределите на Съветска Русия са възприемани като хора, които болшевиките обвиняват в престъпления, които те очевидно не са извършили. Но не! Всъщност го направиха. Ако говорим от приложна гледна точка, противовес на червения тоталитаризъм от страна на белия нямаше. Смениха се само идеологическата надстройка и хората, които я ръководеха. Всъщност и първият, и вторият бяха тоталитарни режими. Илин смята италианския фашизъм и германския нацизъм за потомци на "белите", вторични за него. Илин се застъпва за руската империя с феодално-модернистки, преходни порядки, където има баща-цар, сложна структура и вертикал на имперска власт, слоеве на преходно общество. И болшевиките казаха: "Не!". Хранеха ги с приказки за комунизма, за свят на равенство. В крайна сметка се оказа, че са построили огромен ГУЛАГ, където съществуват само поданици и роби, а не граждани", добавя Лариса Якубова. За 70 години комуноболшевизмът не беше руски фашизъм в чист вид. Преди да се премине към идеята за "по-големия брат", това все още беше наднационален, "международен" проект. Неговата цел, за разлика от нацизма, бе унищожение не на расова, а на идеологическа основа. Да се унищожат адептите на капитализма и феодализма. Расизмът е много подходящо описание на съвременната, трета форма на руския исторически фашизъм. Когато писах за путинизма, той все още беше в транзит към тоталитарен проект. Сега пред очите ни тя се трансформира в глобален фашизъм, който си поставя за задача да преформатира света на основата, която сметне за необходимо. Фашисткият руски проект се разгръща, установява, укрепва всеки ден. Днес Руската федерация се втурва в тази посока като ракета. Пуска едно стъпало след друго. Оставя дори имитация на политически процес, превръщайки се в система, в която човек вече е загубил личния си живот. Обявената от Путин мобилизация отне правото на банално физическо съществуване. Руснаците чувстват, че всичко вече е в пламъци. Но те все още не разбират какво и как се случва. Мозъчното полукълбо, което е отговорно за анализа, е изключено. Русия вече не е държава в западноевропейския смисъл. И там няма обществото. Капанът за мишки се затваря. Така нареченият президент Путин, който се вижда като император, се завърна на 24 февруари. Илин вярваше, че руският фашизъм е бъдещето. Но той посъветва да не се използва този термин, с което се компрометира. И така се появиха "антифашисти". В среда на расизъм трябва да станете част от глутница зверове, която функционира като престъпна група, в която всички са омазани с кръв и няма изход, през който да излезеш жив от нея, добавя Якубова. "Казано на банален език, на 24 февруари на всички украинци беше предложен избор: да бъдат месо или хищници. Русия не предлага друга координатна система. Как да съжителстваме с нея? Зад голяма, надеждна, защитена стена. С мощни въоръжени сили. Желателно е, разбира се, времето на разрушаване на тази система да се приближи възможно най-близо. Кога ще падне или пак ще стигне до нула зависи от руския народ, превърнал се в субстрат на Путин. Сега Путин се опитва да се огъва, но не се огъва, проверявайки нивото на гъвкавост и устойчивост на този субстрат, който, повтарям, не разбира накъде го водят. Руснаците са водени към ръба на пропастта. За да е ясно, всички те биват отвеждани в Аушвиц, на чиято врата е изписана известната фраза ("Arbeit Macht Frei", от немски "Трудът носи свобода", бел. ред.). ГУЛАГ започва да се затваря напълно, бодлива тел затваря периметъра. За себе си аз го наричам "Северна Русия". Колко десетилетия или години, или месеци, или дни ще просъществува тази Северна Русия зависи всъщност от това колко дълго населението е готово да издържи. Знаете ли това: многострадалният руски народ, който може да понесе всеки кръст? (...) Ситуацията всъщност е катастрофална. Маркетинговата мисионерска работа на режима на Путин през последните 20 години бе колосална, всеобхватна. Те създадоха детски и младежки лагери, проведоха международни конференции, симпозиуми, на който буквално с методите на съвременните "коучъри" им набиваха как и какво да мислят. Направиха ги последователи на "руския свят". Всичко това е ясно изчислен маркетинг, предназначен за максимална аудитория. Към постсъветското пространство, към голямата диаспора по света, към изгнаниците от миналото и съвременните мигранти. До всички "рускоезични". Добавете към това тези, които учат руски, и разбирате, че те са изманипулирали 400 милиона потенциални, пардон, идиоти, които ще консумират този продукт, ще плащат пари за него и на някакъв етап ще умрат за него. От търговска гледна точка има голяма разлика: 150 милиона потребители в Руската федерация или 400 милиона в световен мащаб. "Руският мир" излиза далеч извън границите на Руската федерация под егидата на т. нар. "хилядолетна руска цивилизация". Въпреки че всеки истински историк ще каже, че това е оксиморон. Това е напълно ненаучно (смее се). Много години са работили за прокарването на този "руски свят", но никой не го е забелязал. Тази маркетингова, мисионерска дейност беше разпространена под вида на т.н. "мека сила". Но освен нея те изнасят войни през всичките тези години, добавя Якубова. "Руският свят" е сложен продукт, който е примесен със стереотипи, митове, фантазии, идеологеми, измислици, които са създадени специално за съвременния потребител. За мнозина той стана откровение едва след 24 февруари. Хората казват: "Боже, та те нямат идеология!". Но те и не желаят да имат - вместо идеология, те имат всичко накуп, всичко е изчислено за масите. Вместо идеология, те имат цитати и мемета, извадени от контекста. Те са брандирани, разпространявани чрез средствата за масово осведомяване и на пазара. Те налагаха практиката си "руски свят" осем години в окупираните ни територии, в Крим и в Донбас. През последните 100 години всеки, който иска и не иска, става "руснак". И всичко това под прикритието на разговори за "братска дружба", за "велика цивилизация", която дава възможност на всеки да се развива. Под хуманистичната, християнска вяра. По-християнски от останалите християнски религии в света. Душата Имам четири книги, които са написани още преди пълномащабната агресия, именно, за да покажат какво всъщност е "руския мир", а не какво говорят мисионерите за него. Най-лошото е, че световните лидери, които сега носят цялата отговорност за бъдещето на планетата, все още не разбират с какво се занимават. Руската душа все още е "загадъчна" за тях (смее се). Но това е мистериозно за тях, не защото е нещо, което не може да се знае. Точно както не можете да намерите черна котка в тъмна стая, така е невъзможно да разберете и тази "мистериозна душа", ако руският език не ви е роден или не го говорите добре. Днес това е езикът на Салтиков-Шчедрин (усмихва се), където думите не отговарят на речниковото си значение. След 24 февруари стана ясно, че по-голямата част от западните експерти са или агенти на ФСБ, или самопровъзгласили се специалисти, които не знаят нищо за "руската душа". Те разпространяват в продължение на осем години много общи митологии, анекдоти, измислици от популярната култура и Уикипедия. Същевременно те се анализират през западноевропейската и северноатлантическата матрици. След всичко това как да подходим от позициите на либерализма, равенство между половете и всичко останало, което съставлява западната цивилизация към племе, практикуващо шаманизъм. Което извършва жертвоприношения и периодично се занимава с канибализъм. Където жените раждат на 11 години, а старите се изхвърлят на боклука. Въпросът не е, че тази душа е мистериозна. Проблемът е, че не се практикува подходящата методика. И второ, формира се една добре разклонена мрежа от институции, които през всичките тези години са получавали колосални пари, работейки за това диво, варварско племе. В това е цялата работа. Как да съжителстваш с това племе, риторично пита историчката Якубовска. Смятам, че "руският свят" в Украйна е на ръба на пропастта. Но на Запад продължава да се говори за "мистериозната руска душа". Отдавна няма мистерия. За жалост. Налице е катастрофално самоунищожение на Руската федерация, с което днес завършва руската революция от 1917 г. Стогодишната руска революция беше многократно потушавана, отклонявана в странични пътища на развитие и изкуствено модернизирана отгоре. Осакатеният от комунистическо-болшевишкия режим социален организъм доведе до този рецидив, до повторното инсталиране на тоталитаризма. Русия вече напълно изпадна от релсите. Руснаците загубиха душата си. Вече не е мистериозно (пауза). Няма душа, в разбирането на нормален човек. Тя сега принадлежи към демоните на фашизма. Тя преживява вътрешен апокалипсис и се опитва да направи апокалипсисът универсален. Според мен реакцията на външните сили в тази ситуация все още не е адекватна, не е съизмерима със заплахата. А украинците са като Давид срещу Голиат. Украинците просто показаха,че са народ с душа, завършва Лариса Якубовска. https://zonanews.bg/intervyu/istorikat-larisa-yakubova-ruskiyat-svyat-e-kato-totalitarna-sekta-chiito-chlenove-stradat-ot-sotsialna-shizofreniya-
  12. Лариса Якубова 28JAN2023 Лариса Якубова: Искат светът да бъде под знака на ковашкия чук, това е кръвожадното чудовище на „руския свят“ Путинизмът е нова историческа версия на тоталитаризма, искащ да формира бъдещето на човечеството Това вече не е държава, не е социум, това е онкологично болна политическа система Русия е колективният Путин, с абсолютно лъжлив мироглед, черна магия, казва известният историк, член-кореспондент на Академията на науките на Украйна Интервю на Дмитрий Волчек, Радио „Свобода“ - Смята се, че идеологията на „руския свят“ възниква от учението на Пьотър Шчедровицки. Сега той твърди, че е имал предвид нещо съвсем друго, различно от агресивната експанзионистична идеология. - Да, Шчедровицки е един от първите, които използват израза „русский мир“ („руски свят“). Той го интерпретира като системно явление, като информационна, смислова, икономическа мрежа. Основното му послание е, че за вписването на Русия в глобалния свят са необходими всички ментални, културни, икторически, икономически ресурси на предишна Русия, които да бъдат използвани, за да бъде построена Русия в глобален контекст. Но прародителите на квазиархаичната и квазимитологична конструкция, която наблюдаваме сега, са евразийците. През 20-те години на миналия век евразийците не използват понятието „руски свят“, но присъстват конструкциите „Светата Рус“, „Велика Рус“, „руско пространство“. Това не е точно идеология, това е по-широко явление – мироглед, и в основата си е конструкция, създадена именно от евразийците. В края на 20-те години те търсят причините за краха на Русия в моралния упадък, в неправилните културни, политически и социални заемки от Запада. Съвременните проповедници на „руския свят“ добавят собствени представи, митологизирана история, православие в неговата най-консервативна версия и по този начин създават синтетичен продукт, съумяват много ловко да съединят несъединимото, нещо въздействащо върху менталността и психотипа на постсъветските граждани, където и да се намират. В съвременната му интерпретация „руският свят“ има хиляди и хиляди интерпретатори, които много често нямат нито лице, нито фамилия. Това е продукт, който вече живее собствен живот. Най-опасни са дори не тези интерпретатори, а възпроизвеждащите се като информационен шум откъси от произволно съчетани текстове, които постоянно се въртят в медиите и присъстват в речите на представителите на властите. Специфичното е, че той излиза далеч извън сферата на политическия живот и продуцира най-страшното – ненавист към всички извън него. - В книгите си Вие предсказвате, че ще има война. Кога и как стигнахте до извода, че този мироглед, за който говорите, ще излезе от аудиториите и ще излезе на бойното поле, и ще хвърли предизвикателство на европейската цивилизация? - Какво имаше за предсказване? Войната в Украйна продължава от 2014 година. Аз започнах с изучаването на така наречената „руска пролет“ в Донбас и цялото информационно поле, което съпровождаше тези идеи. Потапянето в медиите проповядващи „руския свят“ още преди конфликтът да стане очевиден за всички, беше потапяне в свят на демоните на войната и ненавистта. Този свят от 2014 година увеличаваше потенциала си, той беше финансово подхранван, поддържаха го и кадрово. Развитието на конструкцията „руския свят“ е много мащабно и започна да се променя след „оранжевата революция“. От този момент и започва победното шествие и оформянето на тази концепция. Идеите за борба с колективния Запад именно на територията на Украйна и чрез унищожаването на украинския политически проект, а и на украинците като такива, звучаха съвсем неприкрито. Но одобрението за тази идея в онзи момент и в Русия, и в Украйна, е в рамките на статистическата грешка. Затова и СБУ и украинските политици твърде дълго смятаха „руския свят“ за дело на маргинали, ненормалници, на които не трябва да се обръща внимание. - Съгласна ли сте с тезата, че това, което наблюдаваме сега не е триумф на „руския свят“, а неговата агония? - Дмитрий Шушарин написа „Руският тоталитаризъм“ и в него говори, че това е „триумф на руския тоталитаризъм“. Ние живеем в точка на бифуркация (раздвояване – бел. ред.) и дори най-просветленият ум едва ли ще ви каже какво ще е бъдещето. Но е ясно, че присъстваме на раждането и оформянето на исторически нова версия на тоталитаризма. Путинизмът е нова историческа версия на тоталитаризма в декорациите на информационното общество и ерата на постистината, и която използва ресурсите на пропагандата и политтехнологията, за да формира бъдещето на човечеството. Именно това е тяхната идея, тяхната мисия. А дали ще успеят зависи от останалото човечество. - Има ли ахилесова пета „руският свят“, може ли да бъде сразен? - Безусловно. Всички версии на тоталитаризма имат своя край. Тази система е саморазрушаваща се, мъртвородено небитие. Често сравняват руснаците, които се намират под въздействието на тази конструкция със зомбита – те на са живи, но основната им задача е изтребването на всичко живо. Това вече не е държава, не е социум, това е онкологично болна политическа система. За съжаление, имайки предвид примера на Съветския съюз, ние сме принудени да отхвърлим наивното убеждение, че с природната смърт на тоталитаризма приключва дадена ера в живота на определен народ и край. Изследванията на Лев Гудков ни показват, че съществува възможност за връщане на тоталитаризма, показват го социологическите проучвания. - Формата е друга. Ако някой в брежневските времена беше казал, че Русия ще заличава от лицето на земята Харков и градовете на Донбас, при това с православно благословение, щяха да го вкарат в лудница. - Формата е друга, същността е тази. Защото става дума за масова десубективизация, за формирането на фикс идея и превръщането на част от населението във фанатизирани последователи. Това, което започва през 1917 година, и то не просто в мащабите на Съветския съюз, а на целия свят, това е матрицата на тоталитарното мислене, която завзема десетки милиони хора, смятащи, че само техния образ на живот и тяхната представа за света има правото на съществуване, а всички останали са длъжни да се подчинят. Ужасът на ситуацията и заплахата за света е, че този продукт „руски свят“ изправя света на ръба на съществуването, подменя ценностната платформа на юдео-християнската цивилизация, сформирана за 2 хиляди години и системата на либералната демокрация, предлагайки да бъде променено всичко и да превърне света в свят без правила. - Като "ЧВК Вагнер"? - Да, свят, в който правилата ще се определят от ковашкия чук (ЧВК „Вагнер“ екзекутира с ковашки чук наемник избягал от военната си част-бел. ред.) Законите ще съчинява този, в чиито ръце се намира чука. „Руският свят“ е обещание за бъдеще, в което човек за човека ще е враг, звяр. Това е обещание за светло бъдеще чрез унищожението на вся и всьо. При това играта е без правила, те се определят на племенен принцип – говориш ли на руски или не говориш на руски. Всеки здравомислещ човек, даже говорещият на руски и не умеещ да говори на никакъв друг език, е длъжен да разбира, че това не са правила, това е външен признак. И да разбере, че го въвличат в тоталитарна секта с мащабите на цяла държава, деструктивна тоталитарна секта, в която универсалният признак за принадлежност е руският език. Всичко останало автоматично се занулява, превръща се в нещо, което няма право на съществуване. - Нещо като перманентната революция проповядвана от Троцки? - Там идеята е дори по-хуманна, макар и абсолютно утопична. А тук посланието е съвсем друго. В най-консервативното крило ва тази огромна ментална платформа „руския свят“ в дугинова интерпретация става дума за унищожаването на света, който просто няма право да съществува, защото той е квалифициран от проповядващите „руския свят“ като „абсолютното зло“. - Дмитрий Биков каза, че Русия не е обкръжена от НАТО, а от бъдещето и с това бъдеще тя воюва. Вярно ли е? - За мен основното е, че Русия воюва сама със себе си, тя унищожава себе си и Бога в себе си. Тя се намира в пиковата точка на отрицанието на Божия образ в себе си. Тоест, това е отрицание на субектността на човека, който се явява Божий образ. Русия е колективният Путин, който е стъпил на целия този пласт архаични, квазимитологични представи. Това е абсолютно лъжлив мироглед, черна магия. Става дума за унищожаването на човека като същност не само биологична, но духовна и интелектуална. Залогът е и руснаците, и рускоезичните, да бъдат натикани в гето, в което човек ще живее и ще се ръководи от мислите на колектвния Путин и правилата на ковашкия чук на Пригожин. Това не е просто война с бъдещето, а стремеж да не се позволява на хората да живеят щастливо, така както е прието да се разбира щастието в съвременното ниво на цивилизация. Това е проект, който предлага племенно съществувание, племе, в което всички живеят с мислите на един стар човек с много посредствено образование. Основната задача на този колективен фантом, който управлява Русия е в това хората, които представляват демографската основа на властта на този фантом да са толкова бедни интелектуално, духовно и културно, че да не забелязват примитивизма, злобата, ненавистта, наглостта, лицемерието, подлостта, низостта и лъжите на хората, които претендират за световно господство. Путинска Русия воюва за това светът да спре, да не иска нищо, да не мечтае за нищо, да не открива нищо, просто да стои в ъгъла, да търпи да бъде наказван и покорно да се подчинява. В тяхното прекрасно бъдеще всички покорно ще изпълняват отредената им функция на демографски ресурс за построяването на нови дворци за избраните, а всички останали ще живеят като племе лишено от правото на човешко съществуване и собствени мисли. Ето за това се бори колективният Путин. При това всичко се прикрива с думи за моралния упадък на западната цивилизация, за нейната бездуховност, за това, че отдавна е време да бъдат спрени всички тези извратеняци. Всичко това е просто само поредната пиеса на хора, които искат за закрепят своята власт навечно и да лишат другите, които не влизат в тяхната глутница и техните потомци да живеят човешки живот. https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-intervyu-larisa-yakubova-iskat-sveta-da-bade-pod-znaka-na-kovashkiya-chuk-tova-e-kravozhadnoto-chudovishte-na-ruskiya-svyat
  13. Беше ходил в Северна Македония преди войната. Специално в България - тук няма голяма руска политическа емигрантстка общност (тези хора се броят на пръстите на ръцете на 5 човека), макар и да има много експати от типа "по-скоро опортюнисти". Не твърдя, че всички те са почитатели на Путин , просто многото не са политически изявени, или странят умишлено от политиката в РФ, Хора, движени от мотивите: "тук имам имот", "климатът е много добър", "екологията е добра" (според някои - сравнено с РФ, в България е рай!), "нямам голям проблем с езика и местните", "няма полицейски произвол", "спокойно е" (в сравнение с Рф, тук на Балканите имаме ниска битова престъпност), и други такива. Гледам канала на Екатерина Садула, жената със сигурност харесва демокрацията и членството на БГ в ЕС. Умна е, и сигурно е наясно с това, което се случва в Русия, но не взима отношение към тези въпроси, а страни от политиката . Предполагам, че това и поведение е продиктувано от прагматични мотиви - да не я репресират ако отиде там по разни дела ( режимът наказва строго , т.е може да накаже строго всички подръжници на украинската кауза и всички противници на Путин) -да не изгуби клиенти от РФ.
  14. "Ето това, според мен е акцента на статията - причината за провала на либерализма - отчуждаването на хората един от друг." В атомизацията няма нищо лошо, ако се създадат и утвърдят работещи механизми за деатомизация - върховенство на правото, ефективно разделение на властите, ефективни механизми за оценка на интегритета на магистрати и админмистрация, работещи институции, НПО-та, независими медии, развито гражданско общество. В посткомунистическа Източна Европа това не беше изпълнено добре (или беше изпълнено много слабо - например в Русия), затова идеята/парадигмата за либералната декомокрация в Източна Европа е малко или повече подвъпросна. Парадигмата в Стара Европа обаче не е подвъпросна, тя си функционира в мейстрийма. С разни декори и декорации Апропо: Да се разчита че религията ще обърне процеса на атомизацията е малко несъстоятелно - религиозността намалява повсеместно в Западните страни (за това си има социални причини), и в този смисъл - трябва да се работи по другите механизми. ПС. Нашите кафяво-червени тиквеници искат да деатомизират обществото като създадат тоталитарна държава, лагер, в който всички ще викат "Путин е велик","смърт на хегемона Америка", "Булгар, Булгар". Лагер, от който първи ще избягат (ще бъдат принудени) западните компании и капитали, ИТ-специалистите, голямата част от интелигенцията, способните лекари, инженери, и архитекти и други. Ще ги последват и квалифицираните работници. Нео-версия на Северна Корея. Изключена от ЕС, и в постоянни конфликти (с опасност от нагорещяване на конфликтите) с балканските си съседи. Могат да успеят, и в това спор няма. Историята се движи по спирала, тя не е права линия.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...