Отиди на
Форум "Наука"

moni74

Потребител
  • Брой отговори

    68
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ moni74

  1. Ако пише AYT K M AYPH ANTONEINOC /тоест Elagabalus/ и ICTPIHNON, то на реверса какво е? П.П. Току що разбрах, че теглото е 20.89гр - това нормално ли е?
  2. ICTPIHNΩN = Истрия AYT K M AYP .... и точно императора не се чете
  3. Тази колония на кой император е и къде е сечена? Снимката е от телефон, така че се извинявам за качеството. Размер 29-30мм
  4. Той човекът си го е написал: - демек произведено току-що
  5. Опитвам се да дам максималната информация, която мога да намеря. Така мислех че ще спестя време. Все пак сега селото е много малко и едва ли е известно на голяма част от Вас. Ако с това съм Ви обидил - то моля, съжалявам. Повече няма да пиша, ще чета само. Единствено при конкретен въпрос ще отговарям. така се надявам че няма да има обидени. Относно калта - не е точно кал. И ми е малко кофти да седна и да чегъртам в църквата.
  6. Моньо войвода Открих нещо за Моньо войвода, който е бил в този край /съседните села/ и точно тези години /Странджанската буна/. Другото което може да помогне, е следната легенда: "С името на селото е свързана легенда. В нея се разказва за хубавата мома Неделя, за която турски бей изпратил заптиета да му я отвлекат за харема. За да запази честта си и за да не стане ханъма на гюндюзлярския бей, Неделя побягнала през кепенка (скритата врата на къщата), но навън валял проливен дъжд. Дъждът отнесъл дървения мост на реката. Без да се замисли, момата се хвърлила в мътните води и се удавила пред погледа на тичащите след нея заптиета. Големият ѝ брат помолил свещеника на селото, тялото ѝ да бъде погребано в църковния двор.Така и станало. Оттогава турците нарекли църквата на селото "къзъклисе", т.е. "Момина църква" Само че ако гробът е от 1803, а църквата от 1830г, би следвало легендата да се е случила доста по-късно.
  7. За самата постройка едва ли - извън сградата на църквата е, не е част от нея.
  8. Вярно, възможно е. Но с каква цел би могло да е?
  9. Поразпитвал съм доста, но вече не останаха от по-старите хора. Доколкото си спомням, по-голямата част от населението са преселници през 1913г. Освен това гърци не знам да е имало някога там /което не значи че е така де/. Турци също не е имало. Странна работа е, нямам информация да е имало църква преди тази. При първа възможност ще поразпитам там отново. Възможно ли е да има някакви църковни архиви някъде, които да се проверят? Интересно, че има и пищов отзад до момъка. Ще вземе да излезе някакъв хайдутин накрая, но защо църквата е построена върху гроба?
  10. Става въпрос за надгробен камък в двора на църквата в село Момина църква, община Средец /Странджа планина/. Интересното е, че църквата е построена през 1830г, а надгробния камък е от 1803г - тоест той е по-стар и не е пряко свързан с църквата. Надписът е на гръцки език, но явно има съкращения, защото буквално прочетен няма превод. Всякаква помощ ще ми е от полза. 1. 2. 3. 4. 5. А това са преположения на един грък, но безуспешни: 6.
  11. news.bg Служители на ГДБОП предотвратиха сделка с културно-исторически ценности. Трима мъже били заловени по време на преговорите за цената на предлаганите предмети, съобщават от пресцентъра на МВР. Служителите на ГДБОП работили от няколко месеца по сигнал за предстояща сделка. Стигнали до информация, че тя ще се осъществи на територията на Сливенска област и в акцията били включени антимафиотите от ОДМВР-Сливен. След внимателно планирани съвместни действия спецслужителите засекли в района на бензиностанция в Нова Загора трима мъже, които пътували в два автомобила - „Ауди 5" и „Пежо 206". След осигурено наблюдение тримата - 41-годишен от Благоевград, 41-годишен от Бургас и 38-годишен мъж от Ямбол били задържани в момент на сключване на сделката. При предприетите претърсвания на двете коли и в тримата мъже са открити 125 монети от бял и жълт метал, накити и метални орнаменти, керамична купа, камък с човешко изображение. Намерени са лупи, електронна везна, кирки и лопати, иззети са и мобилните им телефони. По случая е образувано досъдебно производство във връзка с чл.278 и чл.278А от НК. Продължава работата по документирането на цялостната престъпна дейност на задържаните.
  12. Тоест не са нещо рядко срещано? Че ме убеждават в обратното
  13. А за тези нещо повече - менте или автентични - Septimus ,Comodus and Elagabalus
  14. Още само нещо - защо толкова много монети са дупчени леко в центъра?
  15. Roca, какво ти е мнението за тази месембрия? 25мм, 9гр Gordian and Tranquillina 3 nominal
  16. Ами това ми предлагат, а понеже се усъмних най-вече в първата, реших да питам. 350лв ми искаха за тези + няколко истински византии и разни други. Народа явно е изгладнял доста
  17. Какви са тези монети и дали са истински? На първата разчитам IMP NERVA CAES AVG P M TR P II COS III PP и LIBERTAS PVBLICA. Писаха ми, че е дюпондий, теглото е 16гр и диаметър 28мм. В ERIC обаче не дават такава комбинация за дюпондий на Нерва. На тази разчитам FAVSTINA AVGUSTA на обверса. Знам че жените на Антоний Пий и Марк Аврелий са се казвали така. Тази коя е - не знам. Тази е сечена във Филипополис, това разбрах Освен това, разчитам ...IANOK и СЕВАСТ на обверса, но дали е TPAIANOC A∆IANOC, GORDIANOC, ADPIANOC или нещо друго... Не знам кой от тях е сякъл в Пловдив... За тази все още идея си нямам. Но ще търся информация.
  18. Последната монета на втория ред - тази патина пустинна ли се води? Как може да се почисти малко, така че да не се прецака монетката?
  19. Едно питане и за няколко аврелияна: Изглеждат ми редовни, ама...
  20. Взех още една шуплеста монетка, в опит да разбера нещо повече за тях Gallienus 260-268 A.D. Billon Antoninianus Roma mint weight 3.00g, diameter 22 mm Obverse GALLIENVS AVG, Radiate head right Reverse SECVRIT PERPET, Securitas standing left, leaning on column right and holding scepter in right hand, H in right field. А това е и самото менте /шансът да е оригинал според мен е минимален/. Сега е имитирана и посребровка. Чегъртах малко монетката отсрани и видях цвета на материала. Не е червена мед, по-скоро нещо като месинг. Но определено е твърд материал. Билонът какъв материал точно е?
  21. Я да питам за ибей - знам че там има доста ментета, особено от продавачи в Италия. Тези две не са оттам, но дали са автентични? При мен биха минали, ама... silver antoninian Phillip I - Reverse: PM TRP II COS PP. Diam.: 22 mm. Weight: 5.40 gr silver antoninian Volusian - Reverse: CONCORDIA AVGG. Diam.: 22 mm. Weight: 3.53 gr.
  22. Интересно защо не е полирал с машинка, щеше да заличи доста от шуплите. И след това да я маже с тази вакса.
  23. Ето още малко "матриял" от пича, вероятно правил бронза на Антоний Пий от Филипопол. Сега е майсторил Проб:
  24. Значи не си влизал в библиотеката в Бургас

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...