Отиди на
Форум "Наука"

Warlord

Глобален Модератор
 • Брой отговори

  9127
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  120

Warlord last won the day on Септември 12

Warlord had the most liked content!

Репутация

5100 Академик

Всичко за Warlord

 • Титла
  Warministrator
 • Рожден ден 9.02.1984

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Пребиваване
  Шопланд сити, Абсурдистан
 • Интереси
  Metal, Classical and Folk music, military history and history in general, nature, beer, vodka, girls, parties and so on

Contact Methods

 • Skype
  ManOwaRadO

Последни посетители

67850 прегледа на профила
 1. Е хубаво, ама италианците имат само тоя фронт и нищо съществено не постигат на него (12 големи офанзиви на един и същи участък и всичките до една безуспешни), докато австро-унгарците имат общо 4 фронта. Така или иначе Австро-унгарските сили при Изонцо са на дефанзивни позиции и отразяват атака след атака, няма как да се очаква от тях сами да предприемат офанзивни действия срещу толкова многоброен и добре окопан противник. А отбраната италианците нямаше да могат да я възстановят, ако спешно не им бяха прехвърлили британски и френски подкрепления да удържат немската офанзива при Капорето.
 2. Страшното езеро, Рила
 3. Рим предприема тактика на изтоштаването, през зимата Ханибал се налага да разквартирува войските в Кампания, постепенно италийските племена, които са били на негова страна се отказват покрай зациклянето на кампанията. Отделно Ханибал не получава вече никаква помощ от Картаген, вярно е че постоянно им изпраща глави и пръстени на разбити консули, но Картаген не вижда никакъв реален профит от цялата работа, нито ясни гаранции в обозримо бъдеще тази експедиция да достигне до успешен край с трайни последствия и изгоди. Отделно и войската му вече е доста уморена от битки и скитане на хиляди километри от дома си. По време на многобройните успешни сражения в похода картагенците са се награбили с доста солидна плячка, поради което и у самите тях вече се поражда желание да се връщат за да могат да я използват, т.-е. да я вложат в кой каквото си е наумил, а не да я мъкне още кой знае докога и докъде. И накрая - за разлика от картагенците, които по същество си остават едни скръндзави финикийски търговци, отказващи да влагат в кампания с неясен изход, римляните твърдо застават зад републиката и със собствени средства набират и въоръжават нови и нови войски. Един вид това се оказва победа на римския гражданин над картагенския търговец. А това, че картагенците са африканци, не означава, че трябва да си представяме црни арапи, като съвременните преобладаващи в Либия да кажем. Полибий, мисля, пишеше че не можел да различи картагенските от римските войници, т.е. и като снаряжение и като външен вид са изглеждали еднакво.
 4. Работническо утро в 111 Лица сбръчкани. Кофеин и никотин тягостно бъздят
 5. Значи не мога да почна да те обучавам от 0-тата и първи клас, особено пък ако ти самия не искаш. Като за начало се запознай малко с науките геология и палеонтология, ама поне малко, преди да ми заявяваш, че нищо не било доказано.
 6. Ще трябва да те разочаровам, но това отдавна вече е доказано в палеонтологията. Първите растения се появяват близо 350 милиона години преди първите пчели, а първите покритосеменни ок. 5-10 млн преди пчелите. Вкаменелостите, датирането чрез геологичните пластове и радиовъглеродния анализ отдавна пратиха библейските твърдения от сорта на "за една работна седмица", на бунището на историческото невежество.
 7. Явно летящите динозаври и насекомите от тогавашната ера не са били достатъчно ефективни в опрашването. Първите покритосеменни растения и първите пчели възникват сравнително по едно и също време, като растенията малко по-рано - преди ок. 125 млн г., а пчелите - ок. 120 млн г. и след като установяват симбиоза с тях, този тип растения, макар и най-сложен в морфологично отношение, става най-успешния и разпространен на цялата планета. Това няма как да е случайно.
 8. А да ти е хрумвало, че когато е нямало пчели, растенията още са били голосеменни и са се размножавали без тях, както този отдел правят и до днес? А че именно появата на покритосеменните води до разцвета на насекомите поради възникналата тогава симбиоза между тях? Вярно е, че и аз съм пълен лаик в областта, но дори и за мен е видно, че от едната страна на барикадата в тази тема царува потресаваща некомпетентност.
 9. Къде отидохте сега на Крум и канибалите? Темата е друга. Канибализъм се появява само у племена, които нямат достъп до достатъчно месо - като полинезийците и някои племена от Африка и тропическите зони на Америка, обитаващи ареали без едър дивеч. Това обаче няма отношение нито към еволюцията нито към душевността, то е въпрос на оцеляване и набавяне на калории и енергия за трудния живот на ловците-събирачи, земеделци човекоядци примерно няма да откриете. Маймуните, които ловуват шимпанзетата са от съвсем различни по-низши видове и в никакъв случай това не може да се категоризира като канибализъм.
 10. Една от любимите мантри на креационистите е да повтарят малоумния въпрос: "Защо след като сме еволюирали от маймуни в хора, съвременните маймуни не щат да еволюират в хора? Значи еволюцията им е спряла, значи няма еволюция." Такъв филм като спряла еволюция, разбира се няма и в тази статия кратко и надявам се достатъчно ясно е обяснено защо: https://www.chr.bg/istorii/priroda/kak-sme-se-poyavili-i-zashto-ostanalite-primati-ne-sa-evolyuirali-v-hora/
 11. На първата възстановка са го докарали почти кат бай ти Тръмп. Ами не само християните, но и сред съвременниците си е имал страшно много врагове. Колкото до убийството на Агрипина, защо да няма друга сила в империята, която да й види сметката, по-късно се намира такава сила, която да прати килъри във вилата на Нерон, които той не дочаква. Макар че едва ли сплетните на недоволния сенат са били насочени точно срещу майка му. Дори и да е виновен за смъртта й, както и тази на Британик, това не намалява заслугите му за обществото и преустройството. Иначе за близките - кофти, както се казва от императора е слънце - който стои прекалено далеч от него измръзва, който се доближи прекалено изгаря. Но в крайна сметка по-важни са държавата и народа.
 12. Каква кръчма и маса? По Дискавъри и Хистъри ченъл винаги ползват тоя термин за предаванията за ВСВ - russians, русские в рускоезичните филми, россияне честно казано не се сещам да съм го чувал там, тъй че дори и да го ползват е рядкост. Та обясни им първо на всички тях и на цялата останала световна историографска общност, че са кръчмари и после на мен, който просто ползва приетите от тях термини. Ясно е, че е неточно и че дори е неточно да кажеш българин за всеки гряжданин на РБ, но това мисля е достатъчно ясно на всеки достатъчно интелигентен и че в статия от 3-4 страници, където акцентът е съвсем друг, нямам място за подобни ненужни разяснения, които да изместват фокуса. Като споменаваш за биолозите, по същия начин и в биологията първоначалният термин клетка (cell) впоследствие се е оказало, че е неточен, но отдавна вече се е наложил и макар всеки биолог да го знае, всички го ползват без излишно философстване. Очаквах някакви съществени критики по фактологията на статията, не за подобни козметични дреболии.
 13. Камиларите навлезнаха и в авио инженерството тип направи си сам. МиГ-23 сглобен от елементи на три различни самолета в полет над Либия:
 14. Ааа, това ли бил акцента, зор да се оправдаят поне етнически руснаците. Не знам какъв точно е бил процентът им сред тези, които са взимали решението и не ми се занимава да го изчислявам, но го има и е достатъчен. Прието е навсякъде да се използва този термин през ВСВ. Никой не пише "съветците", не е особено точно за периода да се казва и "болшевиките", не е и "комунистите". Затова обикновено се ползва "руснаците", тъй като те винаги са преобладавали в СССР, както и в съвременна Русия. В Руската федерация също руснаците не са единствени, а има всевъзможни етноси, така излиза, че и днес когато говорим за гражданите й е неправилно да използваме "руснаци", щото винаги може да се окаже, че някой от тях е башкир, карелец, татарин или какъвто там.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...