Отиди на
Форум "Наука"

Warlord

Глобален Модератор
 • Брой отговори

  9037
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  116

Warlord last won the day on Август 3 2018

Warlord had the most liked content!

Репутация

4909 Професор

Всичко за Warlord

 • Титла
  Warministrator
 • Рожден ден 9.02.1984

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Пребиваване
  Шопланд сити, Абсурдистан
 • Интереси
  Metal, Classical and Folk music, military history and history in general, nature, beer, vodka, girls, parties and so on

Contact Methods

 • Skype
  ManOwaRadO

Последни посетители

66883 прегледа на профила
 1. През 1913 г. Сталин, Хитлер, Троцки, Фройд и Тито са живяли във Виена.
 2. Вселената е пълна с частици, за които още не знаем, управлявани от закони, които все още не разбираме. Но чрез сблъскване на елементарни частици със скорост, близка до светлинната, с помощта на мощни ускорители, учените биха могли да изчислят невидимото. В момента те планират конструирането на един от най-мощните ускорители за елементарни частици, който ще надмине по-големина близо четири пъти сегашният рекордьор – Големият андронен колайдър на ЦЕРН (Европейската организация за ядрени изследвания), разположен на границата между Франция и Швейцария, представляващ пръстен с обиколка 17 мили (27 километра). Големият андронен колайдър, известен най-вече с откриването на „частицата – бог” Хигс бозон през 2012 г., която разкрива как другите частици придобиват своята маса, вече се провали в намирането на частици излизащи отвъд Стандартния модел – приет за момента от ядрените физици като обяснение как функционират енергията и материята във Вселената. Цялата статия: https://www.chr.bg/zhivot/naj-golemiyat-kolajdar-kojto-shte-popravi-greshkite-na-tsern/
 3. Warlord

  Съвременни мисии до Луната

  Престъпно малко се говори за това историческо постижение. Не знам, покрай следновогодишната депресия ли го проспахме, запада нарочно ли не го раздува толкова защото бе постигнато от все по-издигащия се негов конкурент... не знам. Това което знам със сигурност е, че в момента живот има на поне още едно място във вселената освен тук!
 4. Кратка компилацийка: https://www.chr.bg/hronika/italianskite-komedii-i-tragedii-na-bojnoto-pole/ Всеки от нас е попадал на шеги относно френския войник, вечно бързащ да размаха бялото знаменце. Но дали действително той е най-нескопосаният в историята на Европа? Трябва да се отбележи, че и образът на капитан Берторели от култовият сериал „Ало, ало” съвсем не е случаен и там французите срещат изключително сериозна конкуренция в бранша. За да докажем това ще разгледаме сега някои от по-малко известните, но не по-малко невероятни подвизи на италианският войник през годините. Докато през Античността римският легион прегазва всичко живо, което се изправи пред него по бойните полета, то от Средновековието нататък нещата се променят. През периода на Реформацията на „Ботуша” съществуват редица относително малки републики и никоя от тях не успява да постигне военна мощ съизмерима с тази на големите кралства в Западна Европа от това време. Войни обаче между отделните републики се водят доста интензивно. Тези чести въоръжени конфликти са причина дори Леонардо да Винчи в един момент да започне да се изявява като военен инженер според нуждите на тогавашните потенциални купувачи на изобретенията му. Сред предложените от него чертежи, някои от които стигат и до ниво реално конструиране, се откриват проекти за танкове, подводници, летателни апарати, въртящи се мостове и други значително изпреварващи времето си идеи. Но всички те са задвижвани изцяло с механична система от лагери и сглобки, поради което и се оказват все още неефективни за да се наложат успешно във военното дело на онзи етап. Цялата статия: https://www.chr.bg/hronika/italianskite-komedii-i-tragedii-na-bojnoto-pole/
 5. Безспорно Касини си свърши блестящо работата, дори продължи да предава сигнали и маневрира успешно доста след границите, които учените допускаха за възможни, поради отличното състояние на уредите му в началото, при това с техниката от 90-те. Аз обаче не виждам опасност ако го оставят в орбита около Енцелад да падне. Колко изкуствени спътника изстреляни в орбита около Земята са паднали досега? Имам предвид без да им се помогне, а от самосебеси. Ако пък толкова не им се вярва, че може да подържа стабилна вечна орбита около някоя от луните, защо не го оставиха в орбита около Сатурн? Там и да падне все тая, пак ще изгори? Или пък да продължи към междузвездното пространство като Вояджърите?
 6. Да, освен това посочиха и недостатъчния бюджет за продължаване на мисията, както и вече амортизираното състояние на техниката. Според мен спокойно можеха да го оставят в орбита. Но както и да е, въпроса е не защо решиха такъв да бъде края на Касини, а възможно ли е поради факта, че при другите кацания такива мерки не са взимани, там да са се приземили земни бактерии и все още да съществуват?
 7. Дайте по-сериозно, това не е форум за конспиративни локуми, а за наука. По време на мисията Касини допреди апаратът да изгори всеки имаше свободен достъп до сайта на НАСА, където в реално време се качваха всички снимки от камерите му. Всичко което те видяха го видяхме и ние. Придържайте се към темата.
 8. Warlord

  40 години Вояджър!

  Доколкото четох имаше спорове кога точно и дали въобще Вояджър 1 е навлязъл в хелиопаузата, най-малкото границата й е меко казано размита.
 9. Магнитното поле и на Земята всъщност улавя космическите лъчи, но ги задържа в два пояса около нея. Т.е. държи ги на безопасно разстояние от повърхността - 3000+ км. Предполагам че и при Юпитер се получава същото, само че радиационните му пояси са далеч по-широки отколкото тези около Земята.
 10. Много по-малък е шанса за това. След като НАСА се притесняват да не замърсяват със земни бактерии значи вероятността те да хибернират по повърхността на апаратите е доста сериозна. Толкова сериозна, че на това основание да унищожат апарат за 3 милиарда $.
 11. Наскоро докато отново четох за тъжния край на Касини се замислих по този въпрос. След изразходването на горивото апаратът спокойно можеше да бъде оставен в орбита около Сатурн или някой от спътниците му. Но в крайна сметка от НАСА решиха да го изгорят в атмосферата на газовия гигант със съображението, че ако по случайност след време падне от орбитата си на Титан или на Европа, запазили се на борда му земни бактерии могат да унищожат евентуалният живот на тези планети. Крайно незадоволително обяснение за жертването на Касини поне според мен. Та въпроса ми е покрай всичките мисии до Марс все някакви земни бактерии са били закарани там, включително и на Луната и на Венера. Аз поне не знам роувърите да са били специално стерилизирани. Така че някои по-екстремофилни бактерии, които не се нуждаят от кислород, не е ли възможно да са оцелели и да съществуват в момента там живи? Тоест в момента вече да има марсианци/венерианци/лунатици от земен произход? :)
 12. Клошарийка левъл 9999
 13. Warlord

  Археологически статии

  Открит прабългарски жертвеник в Западните Родопи: https://www.168chasa.bg/article/7163208?fbclid=IwAR31JGBudIjM2QudqCnzs_TUID3tVOovMHgLtf37EJP4vCftJqtobcC3CEk
 14. Warlord

  Въпроси за соцреализЪма

  А аз си мислех, че параненормалното явление наречено българска бюрокрация се е зародило през 90-те Все си мисля, че нищо повече не може да ме учуди за този период, но като разровиш или разпиташ винаги излиза някоя нова уникална простотия .
 15. Warlord

  Въпроси за соцреализЪма

  Част от бумащината, която е трябвало да се попълва за (евентуалното) издаване на задгранични паспорти в НРБ:

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×