Отиди на
Форум "Наука"

Stalik

Потребител
  • Брой отговори

    1
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Stalik

  1. Наистина интересна теория. А още по-странното е, че бидейки не особено нова не открих много върху нея в научната литература. Като цяло съм скептично настроен към подобни опити за универсално обясняване на феномена. Множеството изследвания през годините са показали, че сексуалната ориентация - без значение дали хетеро-, би- или хомо- - вероятно е възможен резултат от много различни случки в развитието. Добре установен и документиран е birth order ефектът, т.е. значението на поредността на раждането на момчето има важна роля за мъжката хомосексуалност. Знае се, че колкото повече по-големи братя има едно момче, толкова по-голяма е вероятността да се окаже гей. Знае се и че това има общо с имунния отговор на тялото на майката, който бомбардира носещото XY хромозоми тяло в нея с антигени. Изглежда механизмите при женската хомосексуалност обаче са други. В същото време са добре документирани и редицата структурни и функционални различия в мозъците на хомосексуалните мъже и жени в сравнение с хетеросексуалните мъже и жени. Но това вече бе споменато: Иванка Савич-Берглунд работи в холандския институт по невронауки в екип с д-р Дик Свааб. Той на свой ред има редица публикации по темата и един от първите, претендиращ да е открил полово диморфна структура, различна при хомосексуалните още в края на 80-те. За съжаление тези му резултати не са репликирани, но така или иначе той има множество обзорни статии, които отлично обобщават тези открития на различни екипи по света. Най-известен, без съмнение, е този на Simon LeVay, който откри разлики обема на полово диморфната структура INAH-3 през 1991 г. По всичко изглежда, че хипотезата за "биологична предопределеност" на хомосексуалността имат обилна подкрепа от емпирични данни, за разлика от хипотезите за "социални фактори", като тази на Фройд, които са лишени от емпирична подкрепа и до днес. Този въпрос обаче ще си остане поле на политическо противоборство просто защото някои погрешно го схващат като решаващ за равното третиране и права на гей хората. А това дали си се родил гей или не всъщност е без значение за политическите въпроси на ЛГБТ хората; доброто и равно третиране на другите нямат по-малко основание, ако той не е хомосексуален по рождение, просто защото сексуалната ориентация няма отражение в качествата на индивида. Гей и трансполовите хора могат функционират нормално и пълноценно в обществото и това е единствено от значение. Връщайки се към темата на автора, а именно - Кокрън, ще кажа, че тази теория среща проблем в начина на разпространение на патогена. Вертикалната трансмисия родител-дете противоречи на ефекта на поредността на раждането, който споменах. Хоризонталната трансмисия (напр. чрез полов контакт) също не е убедителна, защото този патоген би се разпространил бързо чрез хората с бисексуални контакти. А хомосексуалността изглежда относително константна от демографска гледна точка.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...