Отиди на
Форум "Наука"

Мъни

Потребител
  • Брой отговори

    4
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Мъни

Мъни's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

9

Репутация

  1. Това е най-малкото растение в света на орхидеите. Новината за нейното откритие е разпространена на 30 ноември 2009 г. Тя е с размер едва 2,1 милиметра , с прозрачни венчелистчета с дебелина на клетка. Открита е в корените на по-голямо растение в природния резерват Сеrro Candelaria, разроложен в източната част на Андите в Еквадор от ботаника Lou Jost. Растението принадлежи към рода Platystele, който се състои от 95 вида орхидеи, повечето от които са миниатюрни. Lou Jost има късмет за намиране на орхидеи: в последните десет години, той е открил 60, които са били непознати за науката, съобщава британският вестник "Индипендънт". Орхидеята, открита от Lou Jost в Еквадор е толкова малка, че за нея той споделя "на пръв поглед тя приличаше на късче мръсотия". Източник: New Scientist
  2. Имало я е до преди 80-тина години, в момента ВЕРОЯТНО я няма, което означава, че България Е част от ареала на вида (за промяна на ареал се говори след доста по-дълъг период от време или след гарантирано потвърждаване, че видът вече не се среща в тази му част, което пък е доста трудно за доказване). Вероятните находища са системно проучвани, а това че намаляват и изчезват няма пряка връзка с изследователския процес. Наличието на вида не може да бъде отхвърлено, след като има старички, но сигурни доказателства, че го е имало. Води се изчезнал или вероятно изчезнал. Аз съм дама; не си чеша пръстите и не споря за глупости - цитирам факти и публикации. Кое е недостоверно, подвеждащо или обвинение? По терените се ходи, а в терариуми е забранено да се отглежда, който и да било вид с някакъв защитен статус, но това вероятно го знаете Наистина на малко хора им се удава да се занимават с наука. Баир-будали и тераристи има повече. В екологията присъствие се установява лесно, но отсъствието е съвсем друго нещо... В заключение: видът е установяван в България, но сигурни данни за намирането му след 1934 г. у нас - няма.
  3. Достоверни съобщения за намиране на V. ursinii в България няма от 1934 г. Което лесно може да се провери например в "Определител на земноводните и влечугите в България" (Бисерков и др., 2007) и Die Amphibien und Reptilien Bulgariens (Stojanov et al. 2011). ДНК анализ на "спорния" екземпляр не е нужно да се прави - той е от съвсем друг вид (V.renardi), който няма как (сам) да долети от естествените си находища в Средна Азия.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...