Отиди на
Форум "Наука"

lilivan

Потребител
  • Брой отговори

    6
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за lilivan

lilivan's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

1

Репутация

  1. ами, какво да ви отговоря, като вече отговорих по няколко начина много просто на поставената тема освен сега да кажа, чи ми приличате на феодалните старци
  2. Включих се в темата, защото случайно попаднах на нея. Първият пост нищо не казва, само задава въпроса. (т.е. казва го в цитата на Хокинг, но никой не обърна внимание) Отговора е много точен и прост - дадох го в първия си пост в тоя форум. И това не е никакво приближение, а абсолютно точен отговор- прочетете го пак. - а вие се задълбахте със съпротивления и др. - няма нужда от тях!
  3. Съпротивлението на въздуха зависи от скоростта v на тялото, от напречното му сечение S, от формата на тялото и от плътността ρ на самия въздух. Важно в случая е, че съпротивлението на въздуха НЕ зависи от масата m на движещото се тяло. значи, пак повтарям - телата са с еднакъв размер и форма различанат се само по масата си и падат от височина << от радиуса на Земята Не усложнявайте нещата с луни, орбити, тежка и инертна маса и т.н. (вече е доказано равенството на тежката и инертна маса) Защото като ви попита ученик от 9-ни клас, какво ще му отговорите? - дадох най-простия отговор в първия си пост (с цитата на Ст. Хокинг)
  4. a1 = a2 = (G.M)/r2 излиза, че не зависи от съпротивлението на въздуха, ако двете тела са еднакви по размер, но с различна маса, имаш едно гюле и една топка от стиропор примерно със същия размер - те ще падат едновременно?
  5. толкова е просто да се отговори на този "парадокс" Когато едно тяло с маса m1 пада, то му действа сила по формулата F1= G. M.m1/r2 (М е масата на Земята, а G гравитационната константа) Ако друго тяло с по-толяма маса m2 пада, то му действа по-голяма сила F2 = M.m2/r2 И един ученик от девети клас пита учителя: Щом като на второто тяло му действа по-голяма сила, то ще получи по-голямо ускорение от формурата F=m.a Значи ще пада по-бърза от другото.. нагледен опит: но...Стивън Хокинг какво пише в книгата? "Сега вече можем да разберем защо всички тела падат с еднаква скорост: върху едно тяло с два пъти по-голямо тегло ще действа два пъти по-голяма гравитационна сила, но и масата му ще бъде два пъти по-голяма. Според втория закон на Нютон (a=F/m) тези два ефекта ще се унищожат взаимно, така че при всички случаи ускорението ще е еднакво."

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...