Отиди на
Форум "Наука"

Vavilon

Потребител
  • Брой отговори

    56
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от Vavilon

  1. Ако допуснем, че не е имитация, тоест в дясната секция, освен явното П, имаме и Е, това ни дава право да приемем, че чисто теоретично имаме и С - при това положение ситуацията става доста интересна, понеже теоретично можем да приемем наличието на "ЕСПEPIXOV" (На Есперих), а това пък води към сензационната хипотеза, че там може да е погребан Аспарух, а не Кубрат!

    Доста интересна хипотеза, но ако приемем, че в дясната секция имаме E и С, то освен "ЕСПEPIXOV", теоретично имаме наличие на варианта "AСПAPOYXOY" , който съвпада с името от ромейските хроники.

    post-1254-0-83523600-1357732275_thumb.jp

    • Upvote 1
  2. прави впечатление, че и на трите пръстена имаме конструкцията 5657544m.jpg, какво ли означава това? Може би, че е закодирано едно и също име или пък една и съща титла?

    Теоретично е възможно на монограма да е записана титлата "архонт" или пък " кириос"(господар), още повече, че Теофан Изповедник използва за Кубрат израза "господарят на България" :

    5713498U.jpg

    Сиреч на монограма може да имаме записана формула от типа "На патриция Кубрат, архонт( или господар) на България( или българите)" - слабото място на тази хипотеза е, че на монограма нямаме буквата "N" ( за 5713533B.jpg ), а също и "С" (за BOYΛГАPIAC ).

    От друга страна пък, вертикалната секция

    5713513J.jpg

    може да се разчете като "APXOY", което представлява античната титла "архос" в родителен падеж:

    5713536Y.jpg

    За съжаление, такава титла или звание не съм срещал да се употребява от ромеите и това е слабото място на тази хипотеза, но кой знае, може тази титла да е била възприета от българите в едни по-древни времена и да е била употребявана чак до времето на Кубрат...

  3. След паметника на Кубрат край с. Малая Перешчепина, вече се готви и паметник на Аспарух край г. Запорожие :

    http://майчинастрана...амятный-знак-2/

    И докато за гроба на Кубрат има сериозни доказателства, то основният довод за гроба на Аспарух е погрешно разчетеният ( от някои наши "учени") монограм на гърдите на Орлето.

  4. Достатъчно е да се направи едно генетично изследване на тези останки и ще се види откъде идват, едно такова изследване вече струва към двеста долара на парче.

    В Англия изкопават някакъв череп с два зъба за който смятат че е на римски гладиатор и моментално му правят всякакви анализи с които доказват откъде идва и какъв е като произход.

    Дали към момента генетиката е в състояние да решава такива задачи? Струва ми се, че филмчетата по Дискавъри се приемат твърде насериозно от аудиторията...

    • Upvote 1
  5. Ако в един от печатите за ПК се твърди, че било ПТКI и това било абревиатура на „патрикий”

    Теоретично погледнато, ако дясната секция на даден монограм има вида

    5690274G.jpg

    то в нея можем да видим не само явните П и К, но също така и Т, I, а даже и Г :

    5690294M.jpg5690300v.jpg5690291U.jpg

    При това положение, вариантите за разчитане на монограма стават повече и всяка от тезите може да бъде разклатена.

    Например, един от предполагаемите патрициански пръстени с монограм

    5690537k.jpg

    би могъл да бъде разчетен като BAKXOPIOY YПAPXOY, тоест 5690544l.jpg - името и титлата са взети от "Byzantinische Monogramme und Eigennamen", Robert Feind.

  6. Горният монограм ни навежда на идеята, че титлата "патриций" може да не е означавана просто и само като 5686199b.jpg, защото имаме и "Т"( в горната секция), което явно не се съдържа в името и спада само към титлата, докато такова явно "Т" нямаме на двата, предполагаемо патрициански, пръстена от Малая Перешчепина, а това вече ни дава основание да се съмняваме в предложения от Вернер прочит.

    post-1254-0-02273700-1357079091_thumb.jp

  7. Относно прочита "Еспор", в който у нас доста хора вярват - за съжаление няма как да се приеме като сериозна теза, при наличието на Т в горната секция и неясното "Р". Ако монограмът категорично имаше вида

    5681505I.jpg

    тогава можеше да се приеме и тази хипотеза, но не като "ЕСПОР", а като "ЕCПОPOY" , при условието, че дясната секция съдържа Е и С, изобразени просто като Е. Но най-добре, ако имаше вида

    5681530M.jpg

    - в такъв случай прочитът безспорно щеше да е "ЕCПОPOY".

  8. Така, ако приемем, че монограмът има вида

    5677214E.jpg

    което ми се струва най-вероятно, тогава прочитът е "ПЕТPOY" - има достатъчно артефакти с такъв тип монограм, за да отречем този прочит. Ако такъв монограм имаше само върху Орлето, тогава можеше да дадем простор на фантазията си и да прочетем, примерно, "ЕCПЕРIKOY" или "ЕCПЕРEPIKOY", като при този прочит, разбира се, приемаме че в горната секция на монограма имаме K, I и Y, вместо Т и Y, а също и че 5677271w.jpg

  9. Идеята за монограм на епископ върху орела е интересна. Орелът е символ на евангелист Йоан. Но и аз не виждам „К” в монограма.

    Чисто теоретично там има "К", ето го:5677186r.jpg

    Но такъв начин за монтиране на "К" върху монограм не съм срещал, затова и вариантът "ЕПICKOПOY" е чисто теоретичен.

  10. Да продължим с анализа на монограма - ако приемем, че на него няма "Р", тоест има вида

    5675530B.jpg

    то единственото, което ми идва като идея, е "ЕПICKOПOY", като за целта горната му секция съдържа лежащо по гръб "К", а също и "I", докато дясната секция съдържа "С" и "Е". От прикачената картинка с монограми се вижда, че такова лежащо на гърба си "К" не се използва и това е слабото място на тази хипотеза.

    post-1254-0-24242900-1356877371_thumb.jp

  11. Интересно какво пише в каталога на изложбата. Гледам сега директор на Днепропетровския национален исторически музей е Надя Капустина. Изглежда тя има други виждания по въпроса, защото старият директор Шаповалов не е споделял мнението, че в погребението на Вознесенка става дума за владетел на „Велика България”.

    За наше добро, обаче, украинските археолози и историци постепенно се отърсват от съветските клишета и вече открито и официално признават за прабългарското присъствие в днешните украински земи, ето ти линк към един репортаж по местна днепропетровска телевизия:

    http://34.ua/news/society/history/13207-v-dnepropetrovskom-istoricheskom-muzee-predstavyat-unikalnyy-klad.html

    Иначе на сайта на музея са коректни: "Болгарские археологи предполагают, что это поминальное святилище хана Аспаруха — основателя болгарского государства на Дунае, погибшего в борьбе с хазарами". Сиреч, изрично е уточнено, че Орлето се свързва с Аспарух само от български учени. Но самото официално име на изложбата - Великая Болгария в степном Приднепровье - показва, че в Украйна то се свързва с прабългарите, което е много позитивен факт и би трябвало нашите археолози и историци да засилят съвместната дейност с украинските си колеги.

  12. Eто нещо интересно за съкровището от Вознесенка:

    http://ru.museum.dp....ition_0154.html

    Който има път към Днепропетровск, задължително да се отбие в музея и да направи детайлни снимки на Орлето!

    post-1254-0-15884200-1356731688_thumb.jp

  13. Това е оригиналният монограм на орела от Вознесенка. „Р” като че ли е някакъв дефект на метала, преминаващ и от другата страна на вертикалната черта на монограма.

    Относно този монограм и аз съм на мнение, че наличието на "Р" е твърде спорно - въпросната дъгичка няма необходимата форма и не е достатъчно дълбока, сякаш е остатък от декоративните линии от оперението на Орлето. Така на монограма се различават ясно само буквите П,Е,Y и вероятно T.

  14. Прочитът "XOYBPATOY", разбира се, дава повод за съмнения заради това "X", защото в ромейските хроники навсякъде е "Коувратос". Ако монограмът беше като на прикачената картинка, тогава нямаше да има никакви съмнения, че става въпрос именно за Кубрат.

    post-1254-0-79135900-1356627781_thumb.jp

  15. FIAT 2000 (Италия)

    Первый итальянский танк. Начал разрабатываться в октябре 1916 года. Фирма Fabrika Italiana Automobili Torino начала разрабатывать танк без гос.заказа. Первый прототип был построен в июне 1917 года. До конца войны было построено две машины. Танк в боевых действиях участия не принимал. Имел вращающуюся башню. К 1920 году было построено 4 машины.

    post-1254-0-87185200-1356566733_thumb.jp

  16. Skeleton Tank (США)

    В 1918 г. фирма Pioneer Tractor Company, из Winona, Minnesota (директор Edwin M. Wheelock) создала прототип легкого танка весом около 8 тонн, способного преодолевать траншеи. Был создан легкий танк из обычных труб! Кроме дешевизны производства, танк легко разбирался, транспортировался, и собирался стандартными инструментами. Компания получила предварительный заказ на 1 000 машин. Но из-за окончания войны производство не началось.

    post-1254-0-13230400-1356566645_thumb.jp

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...