Отиди на
Форум "Наука"

Vavilon

Потребител
  • Брой отговори

    56
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Vavilon

  1. Доста интересна хипотеза, но ако приемем, че в дясната секция имаме E и С, то освен "ЕСПEPIXOV", теоретично имаме наличие на варианта "AСПAPOYXOY" , който съвпада с името от ромейските хроники.
  2. Теоретично е възможно на монограма да е записана титлата "архонт" или пък " кириос"(господар), още повече, че Теофан Изповедник използва за Кубрат израза "господарят на България" : Сиреч на монограма може да имаме записана формула от типа "На патриция Кубрат, архонт( или господар) на България( или българите)" - слабото място на тази хипотеза е, че на монограма нямаме буквата "N" ( за ), а също и "С" (за BOYΛГАPIAC ). От друга страна пък, вертикалната секция може да се разчете като "APXOY", което представлява античната титла "архос" в родителен падеж: За съжаление, такава титла или звание не съм срещал да се употребява от ромеите и това е слабото място на тази хипотеза, но кой знае, може тази титла да е била възприета от българите в едни по-древни времена и да е била употребявана чак до времето на Кубрат...
  3. След паметника на Кубрат край с. Малая Перешчепина, вече се готви и паметник на Аспарух край г. Запорожие : http://майчинастрана...амятный-знак-2/ И докато за гроба на Кубрат има сериозни доказателства, то основният довод за гроба на Аспарух е погрешно разчетеният ( от някои наши "учени") монограм на гърдите на Орлето.
  4. Интересен разказ на участник в "Общобългарски събор", 18 авг. 2012, с. Малая Перешчепина: http://майчинастрана.org/общобългарски-събор-18-август-с-мала-пе/
  5. Дали към момента генетиката е в състояние да решава такива задачи? Струва ми се, че филмчетата по Дискавъри се приемат твърде насериозно от аудиторията...
  6. Последният пирон, както се казва, в ковчега на омразните на всички ни тюркофили.
  7. Теоретично погледнато, ако дясната секция на даден монограм има вида то в нея можем да видим не само явните П и К, но също така и Т, I, а даже и Г : При това положение, вариантите за разчитане на монограма стават повече и всяка от тезите може да бъде разклатена. Например, един от предполагаемите патрициански пръстени с монограм би могъл да бъде разчетен като BAKXOPIOY YПAPXOY, тоест - името и титлата са взети от "Byzantinische Monogramme und Eigennamen", Robert Feind.
  8. Горният монограм ни навежда на идеята, че титлата "патриций" може да не е означавана просто и само като , защото имаме и "Т"( в горната секция), което явно не се съдържа в името и спада само към титлата, докато такова явно "Т" нямаме на двата, предполагаемо патрициански, пръстена от Малая Перешчепина, а това вече ни дава основание да се съмняваме в предложения от Вернер прочит.
  9. Честита и от мен! Пожелавам много нови потребители на форума през 2013, много продуктивни, градивни и полезни теми и дискуси, а също и важни форумни мероприятия!
  10. За пълнота на анализа - ако монограмът имаше вида тогава прочитът щеше да бъде "ЕСПОРОС".
  11. Относно прочита "Еспор", в който у нас доста хора вярват - за съжаление няма как да се приеме като сериозна теза, при наличието на Т в горната секция и неясното "Р". Ако монограмът категорично имаше вида тогава можеше да се приеме и тази хипотеза, но не като "ЕСПОР", а като "ЕCПОPOY" , при условието, че дясната секция съдържа Е и С, изобразени просто като Е. Но най-добре, ако имаше вида - в такъв случай прочитът безспорно щеше да е "ЕCПОPOY".
  12. Коя е темата, че ми стана много интересно какви самолети произвеждаме?
  13. Иронизираме индийците, а ние и един самолет-играчка не можем да направим, камо ли реален такъв...
  14. Ето един подобен монограм на някой си патриций Теодор.
  15. Така, ако приемем, че монограмът има вида което ми се струва най-вероятно, тогава прочитът е "ПЕТPOY" - има достатъчно артефакти с такъв тип монограм, за да отречем този прочит. Ако такъв монограм имаше само върху Орлето, тогава можеше да дадем простор на фантазията си и да прочетем, примерно, "ЕCПЕРIKOY" или "ЕCПЕРEPIKOY", като при този прочит, разбира се, приемаме че в горната секция на монограма имаме K, I и Y, вместо Т и Y, а също и че
  16. Чисто теоретично там има "К", ето го: Но такъв начин за монтиране на "К" върху монограм не съм срещал, затова и вариантът "ЕПICKOПOY" е чисто теоретичен.
  17. Да продължим с анализа на монограма - ако приемем, че на него няма "Р", тоест има вида то единственото, което ми идва като идея, е "ЕПICKOПOY", като за целта горната му секция съдържа лежащо по гръб "К", а също и "I", докато дясната секция съдържа "С" и "Е". От прикачената картинка с монограми се вижда, че такова лежащо на гърба си "К" не се използва и това е слабото място на тази хипотеза.
  18. За наше добро, обаче, украинските археолози и историци постепенно се отърсват от съветските клишета и вече открито и официално признават за прабългарското присъствие в днешните украински земи, ето ти линк към един репортаж по местна днепропетровска телевизия: http://34.ua/news/society/history/13207-v-dnepropetrovskom-istoricheskom-muzee-predstavyat-unikalnyy-klad.html Иначе на сайта на музея са коректни: "Болгарские археологи предполагают, что это поминальное святилище хана Аспаруха — основателя болгарского государства на Дунае, погибшего в борьбе с хазарами". Сиреч, изрично е уточнено, че Орлето се свързва с Аспарух само от български учени. Но самото официално име на изложбата - Великая Болгария в степном Приднепровье - показва, че в Украйна то се свързва с прабългарите, което е много позитивен факт и би трябвало нашите археолози и историци да засилят съвместната дейност с украинските си колеги.
  19. Eто нещо интересно за съкровището от Вознесенка: http://ru.museum.dp....ition_0154.html Който има път към Днепропетровск, задължително да се отбие в музея и да направи детайлни снимки на Орлето!
  20. Относно този монограм и аз съм на мнение, че наличието на "Р" е твърде спорно - въпросната дъгичка няма необходимата форма и не е достатъчно дълбока, сякаш е остатък от декоративните линии от оперението на Орлето. Така на монограма се различават ясно само буквите П,Е,Y и вероятно T.
  21. Монограмът на Орлето най-вероятно означава "ПЕТPOY", но има вероятност името да е Евтропий, както се вижда на картинката.
  22. Прочитът "XOYBPATOY", разбира се, дава повод за съмнения заради това "X", защото в ромейските хроники навсякъде е "Коувратос". Ако монограмът беше като на прикачената картинка, тогава нямаше да има никакви съмнения, че става въпрос именно за Кубрат.
  23. Самоходная осадная мортира Karlgerat 'Adam' Из такого орудия был произведен первый выстрел по Брестской крепости, что ознаменовало начало войны Германии против СССР.
  24. FIAT 2000 (Италия) Первый итальянский танк. Начал разрабатываться в октябре 1916 года. Фирма Fabrika Italiana Automobili Torino начала разрабатывать танк без гос.заказа. Первый прототип был построен в июне 1917 года. До конца войны было построено две машины. Танк в боевых действиях участия не принимал. Имел вращающуюся башню. К 1920 году было построено 4 машины.
  25. Skeleton Tank (США) В 1918 г. фирма Pioneer Tractor Company, из Winona, Minnesota (директор Edwin M. Wheelock) создала прототип легкого танка весом около 8 тонн, способного преодолевать траншеи. Был создан легкий танк из обычных труб! Кроме дешевизны производства, танк легко разбирался, транспортировался, и собирался стандартными инструментами. Компания получила предварительный заказ на 1 000 машин. Но из-за окончания войны производство не началось.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...