Отиди на
Форум "Наука"

obsebena_

Потребител
  • Брой отговори

    7
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ obsebena_

  1. Благодаря за инфото - в момента съм зарязала работата, защото ми предстои защита на дипломна работа, но веднага щом имам време и събрана информация с какво може да се замени или как да се промени количеството на рициновото масло ще пиша.
  2. Здравейте!!! Виждам, че има полемика по проблема със сапуна, затова ще покажа и моята рецепта. Искам само да отбележа, че има 2 неща, които са от първостепенно значение - 1во максимален процент природни съставки и 2ро - крайният продукт да е прозрачен, защото след това ще претърпява още обработка. И така ето я моята рецепта: NaOH, дестилирана вода, рициново масло, кокосово масло, стеаринова и миристинова киселини, кокоамидопропил бетайн, пропилен гликол, 70% сорбитол, растителен глицерин и ТЕА, за който си мисля, че мога и да го пропусна, защото 1во си е чисто синтетичен и тук го използвам само за избистряне на сапуна. Само че тези дни си смятах каква цена ще ми идва за 1 кг сапун приготвен по тази рецепта и се оказа, че поради голямото количество рициново масло, което си е скъпо, и цената на крайния продукт е леко висока. И сега съм в чуденка с какво мога да го заменя. Разгледах съставът му, но за монета не мога да намеря друго масло със същия мастно-киселинен състав. продължавам да търся.
  3. Много благодаря за бързите отговори. Явно ще зарежа рецептата по етикет и ще си работя моята.
  4. Добре заварили Всъщност тази рецепта е взета от етикета на готов вече глицеринов сапун. Отделно и аз имам рецепта с готови пропорции, изчислени осапунителни числа и т.н. Какъв вид анализ мога да използвам за разгадаването на формулата, ако мога така да се изразя?
  5. obsebena_

    Рецепта за сапун

    Здравейте, химици!!! Имам следният проблем - започвам работа в завод за производство на глицеринов сапун. Имам няколко готови рецепти, но ме гложди нещо. Как мога да разгадая съотношението на веществата в следната рецепта Propylene Glycol , Water , Sodium Stearate ,Glycerin, Coconut oil Diethanolamide, Castor oil, Citric Acid. В съответствие с нормативната уредба на България веществата са подредени по намаляваща маса. Ще съм много благодарна ако някой помогне. Само да уточня, завършила съм Медицинска химия и не съм учила органична химична технология. Благодаря!!!
  6. Да, вярно е че хлорният диоксид (ClO2) има окислителна сила 0,95 волта. Окислителната сила на пероксида е 1,78 волта, следователно пероксидът е по-силния окислител.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...