Отиди на
Форум "Наука"

askeveyn

Потребител
  • Брой отговори

    10
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ askeveyn

  1. Здравей, kali, явно не реагират, тъй като не можах да намеря информация за тази реакция. Би трябвало решението да е посоченото от теб: KOH + HBr → KBr + H2O . Впрочем дори и аз забелязах доста грешки в учебника по химия, а нивото ми все още не е високо. Има върху какво да поработят. Впрочем в момента обмислям следния въпрос: "Как се изменят свойствата на алкалните основи с нарастване на относителната атомна маса на алкалните елементи"? Ето моите разсъждения: с увеличаване на Ar се повишава активността към кислорода и към неметалите. Тоест би трябвало например литиевата основа (LiOH) да е по-слаба от калиевата основа (KOH), и на свой ред KOH да е по-силна от NaOH? Прав ли съм?
  2. Добър ден. Опитвам се да реша три химични уравнения, при които трябва да се получат съответно: NaBr + HCl Kbr + H2O AgI + HNO3 Подходих към задачата по следния начин HBr + NaCl -> NaBr + HCl Br2 + KOH -> Kbr + H2O (тук въобще не съм сигурен!) HI + AgNO3 -> AgI + HNO3 Е, как съм се справил?
  3. 4KMnO4 + 2H2O = 4KOH + 4MnO2 +3 O2 Ето уравнението. Би трябвало да е така, но имай предвид, че и аз съм нов в химията.
  4. Извинявам се за неточните въпроси. Впрочем това не е задача от училище, нито някаква домашна - опитвам се да реша тези неща в свободното си време. Първите два примера са за химично разлагане - процес, при който дадено химично съединение се разлага на няколко прости вещества. Нарича се още химична дисоциация (от англоезичната реч). Трябва да се разложат калциев карбонат CaCO3 -> CaO + CO2 . (след час мъдрене успях да го разложа на тези продукти. Вярно ли е или греша? Ако това е така, няма нужда от изравняване.) и калиев перманганат: KMnO4 -> KMnO + MnO2 + O2 -> тук въобще не съм сигурен. Последната реакция, която се опитвам да направя, е химично съединяване (на място ли е тази думичка или да ползвам хим. синтез?). Сярна киселина взаимодейства с цинг и се получава еди какво си. Това еди какво си според мен е следното: H2SO4 + Zn -> ZnSO4 + H2 -> тук съм абсолютно сигурен, че е така, но...и друг път съм грешил.
  5. Опитвам се да направя следните химични реакции: Калиев перманганат , разлагане KMnO4 -> KMnO + MnO2 + O2 (това правилно ли е?) Калциев карбонат -> разлагане: CaCO3 -> CaCO2 + CO2 и едно друго, този път съединяване: H2SO4 + Zn -> ZnSO4 + H2 Не съм ги изравнявал, защото не съм сигурен във формулите.
  6. Здравейте, хора. Казвам се Алекс и се регнах в този сайт, защото научната информация ми е интересна. Аз съм ученик, 11-ти клас, и съм решил да уча химия и да се занимавам с тази наука. Много ме кефи, бе, хора, не знам защо така - може би като малък ме зариби анимацията "Лабораторията на Декстър". Решил съм да се подготвя за кандидатстудентски изпит по химия и да се развивам в тази наука като специалист в областта на слънчевите технологиите и всякаква енергия, която може да се произведе по химичен път. От време на време ще пускам по някое въпросче в химичната тема - надявам се да ми помагате в моя път към познанието. Ще се постарая да връщам жестовете, когато знанията ми стигат. Пожелайте ми успех

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...