Отиди на
Форум "Наука"

княз Стратемирович

Потребител
  • Брой отговори

    8
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ княз Стратемирович

  1. Продължавам мисълта на Иванко Тертер (с това уточнение, че не приемам безрезервно идентификацията на Радич с Радик Сенкон, която е възможна, но в никакъв случай не е несъмнена). Несъмнени са обаче други неща - наличието на воеводство (банство) София и рокадата от 1454 г. 1385-86 г. София се управлява от бан Янука. Някои (напр. Й. Андреев) го идентифицират с княз Иван Асен, брат на Иван Шишман. Във фолклора се говори за 1) цар Ясен; и 2) Шишманович Яне. Бан Янука е пленен от турците, приема исляма и отново се връща в София, отмята се от исляма, убит е от турците, а след това София е овладяна от тях, но очевидно запазва някаква автономия. 1413 г. След битката при Чамурлий, Радич като съюзник на Мехмед получава за свое владение Воеводството София. 1443-44 г. Кръстоносни походи на Владислав Варненчик. В България към тях се присъединява отряд (вероятно на Радич), който дотогава воювал на турска страна. 1444 г. Княз Фружин продава имението си Файдаш за да участва в похода. Като проекто-крал на България обаче се е виждал и Янош Хунияди. Очевидно между Фружин и Хунияди се появява напрежение. 1444 г. След поражението при Варна Янош Хунияди обвинява "българските князе" (очевидно Фружин и синовете му) в предателство. Възможно е действително тогава Фружин да "стопля" с турците. В Унгария е подета кампания срещу българския престолонаследник. 1454 г. Отнети са владенията на княз Фружин в Унгария (Максонд и др.). 1454 г. Заради стари грехове (помощта на унгарците) султанът откарва в плен воеводата Радич в София. 1454 г. Между Свърлиг и Шекиркьой се заселват българите княз Фружин, Стойко - негов син, Стоян - негов син и Станислав - негов син. след 1454 г. Очевидно тук идва "Стоян хайдутин, комуто се родило момче със «златно перчемче», което после станало войвода «в голяма града София»". Дали това не е Стоян, синът на Фружин? Дали момчето със златно перчемче не е неговият син бан Михаил Шишманов? 1493 г. Бан Михаил Шишманов е убит от султан Баязид II в София.
  2. А дали отговорът не е някъде тук - http://gothabg.blog.com/
  3. Вижте този сайт. Той е единствения по рода си в българското интернет пространство и е посветен на българската генеалогия. А ето го и сайта - http://nobilitybg.blog.com/
  4. За Шаролта Дюла: Родът Дюла управлява в Трансилвания през Х и ХІ в. Унгарската медиевистика еднозначно го приема за произхождащ от българския род Дуло. Всъщност унгарците изписват двете имена по идентичен начин. За Жената на Вазул: Анонимната съпруга на Вазул е дъщеря на цар Самуил и майка на кралете Андрей І и Бела І. Българската историография, която чете само византийски извори обаче се парви, че тази жена не съществува. За връската на С. сакскобургготски с Асеневци - тя е по две линии. Първо - през дъщерята на Иван Асен ІІ Елена, женена за Теодор Ласкарис и от там през Савойското семейство. И второ - през дъщеря му Мария, женена за Мицо Асен и през византийските Асеневци. За патриарх Йосиф: Сбърках, наиситна той най-вероятно е внук на Михаил Шишман, а не на Иван Стефан. За Венцислава-Виола: За нея въпросът е дали принадлежи на царското семейство или е само видна болярка. Все пак по-вероятно е да е от династията, с оглед на високия брак, който сключва в Полша. За връзката с Драгашите: Връзката минава през сестрата на Стефан Душан - Теодора-Евдокия, омъжена за Деян Драгаш и майка на Консатнтин. Оттам предполагам - знаеш.
  5. В "Българската анонимна летопис" пише, че през 1493 г. султан Баязид ІІ екзекутирал някой си "бан Михаил Шишманов" и поставил турска войска в София. Струва ми се, че това е изключително интересно сведение, на което не е обърнато достатъчно внимание до момента. Има ли някой, който може да добави нещо?
  6. Добър ден на всички във форума! И така - нека обобщим за всички потомци на български династии в Европа: 1. Потомци на рода Дуло: - през унгарската фамилия Гюла и принцеса Шаролта кръвта им се влива в династията на Арпадите. 2. Потомци на рода на Комитопулите: - през съпругата на Вазул (ако е от рода), баща на Бела І Арпад кръвта им се влива в Арпадите; - през потомците на Иван Владислав, кръвта им се влива в Комнините; - през потомците на Теодора-Косара, кръвта им се влива във Войславичите. 3. Потомци на рода на Асеневци: - през Венцислава-Виола (ако е от рода) кръвта им се влива в династията на Пястите; - през Мария кръвта им се влива във византийските Асеневци и йонийските Асани; - през Елена кръвта им се влива в Комнините; 4. Потомци на рода на Тертеровци: - през Иван Стефан рода стига до патриарх Йосиф ІІ. 5. Потомци на рода на Смилецовци: - през Константин Деянов кръвта достига до Драгашите, включително последния византийски император; 6. Потомци на рода на Страцимировци: - през Доротея-Дорослава кръвта доситга до босненската династия на Котроманичите (ако Гвърдко ІІ и Стефан Остоя не са незаконни синове на Твърдко І); - през принц Елеазар (ако е от рода) кръвта достига до йонииската фамилия Булгари; - през Иван Комнин кръвта им се влива в Балшичите (но линията е прекъсната); - през Кераца Мария, кръвта им се влива в Палеолозите (но линията е прекъсната); - през Елена, кръвта им се влива в Неманичите но линията е прекъсната). Тук разгледах съвсем накратко това, което можах да се сетя за династични бракове. Има и други потомци, но те не са във владетелските фамилии.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...