Отиди на
Форум "Наука"

Frujin Assen

Модератор Военно дело
 • Брой отговори

  11466
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  96

Frujin Assen last won the day on Септември 20 2019

Frujin Assen had the most liked content!

Репутация

5609 Академик

2 Последователи

Всичко за Frujin Assen

 • Титла
  Модератор История

Лична информация

 • Пол
  Мъж

Последни посетители

38943 прегледа на профила
 1. Отдавна не съм писал, то нямаше и много новини. Сега има малко раздвижване. Сирийската армия е превзела Маарат ал Нуман. Говори се, че настъплението е с ограничена цел за да се освободи магистралата от Алепо до Хама.
 2. Моята препоръка е да се обадиш на Маг Фидан- човека чудо!
 3. Изпреварил си ме. https://www.ekonovini.bg/bg/kitay-shte-zabrani-plastmasovite-izdeliya-za-ednokratna-upotreba/?fbclid=IwAR1jse1D7y3ojtk8WAMvpkLccvJw_58qQElVRojnDihGIIgC5Ln-QIsPCrk Така се прави! Всякакви благи пожелания "Да пазим природата" са хвърлени на вятъра думи. Както е казвал още Апостола "Дела трябват, а не думи!".
 4. Създавам тази тема на мястото на затворената за войната с ИДИЛ, която остаря морално. Сега пътувах, да си почина и ще пусна пост с новините оттам. Линк към старата тема:
 5. Този въпрос май го обсъждахме, но не мога да намеря темата. Какво съм запомнил. Счита се, че Слав е син на цар Петър, обаче не се сещам защо. На срещата си с Анри казва, че има много сребро и злато и много земя. Според мен тук става въпрос за това, че владее родопите, а не за поземлени имения в мизия и за злато което има в Мелник, а не в Търново. Освен това, казва, че в родината му го смятат за благородник. Обаче това може да значи много неща и не дава конкретни сведения. Алексий обаче е гръцко, не българско име, докато Слав си е чисто българско. Защо има две имена? Защо му е да взема гръцко име? 1 За да се хареса на ромеите в Мелник и въобще в родопите 2 За да се хареса на Византия (която вече не съществува когато се отцепва) 3 За да се хареса на Анри (силно малко вероятно, той е французин, не грък) Според мен може да се приеме и още един вариант. Той е син/брат на Иванко. Както знаем, Иванко сменя името си на Алексий за да се хареса на императора след измяната си. Ами ако е дал още едно име и на синът си Слав? Или пък синът/брат му го взема защото Алексий/Иванко е познат и обичан в родопите? Всъщност ние не знаем нищо за семейството на Иванко. Почти е сигурно, че е племенник на цар Калоян вероятно от негова сестра и толкова. Имаме единично споменаване на брат му Мито и толкоз. Той може да е имал и други братя, сестри, деца... Ами ако след пленяването на Иванко синът/брат му заминава за България и впоследствие е намесен в борбата за трона? С какво мога да защитя това предположение? Нямаме си на идея кога е роден Иванко, нито знаем нещо за децата му. Известно е, че през 90 те вече не е бил дете и е участвал в българската армия. Очевидно през 1196 не е бил младеж, защото е имал сериозно влияние в българското общество. Известно е, че през 1207 Алексий Слав не е бил съвсем млад и доживява поне до 1230. Напълно възможно е Алексий Слав да е син на Иванко и към 1207 да не е младеж, а към 1230 все още да не е на твърде голяма възраст. Относно това да е брат- ако през 1190 Слав е бил на 30 години, то към 1230 ще да е на 70 години, почтена, но не и невъзможна възраст (още повече, може да е бил доста по млад от Иванко), така че към 1230 да е и около 60 годишен. Не е известно Слав да се е отцепвал и да е воювал с Борил. Той се появява изведнъж в родопите, където властта му очевидно е стабилна. Ами ако тази власт е по наследство? Местното население познава и уважава баща му и поради това той взема властта там без проблем, ами ако и преди това той е бил управител на родопите?

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...