Отиди на
Форум "Наука"

Frujin Assen

Модератор Военно дело
 • Брой отговори

  10570
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  84

Frujin Assen last won the day on Октомври 3

Frujin Assen had the most liked content!

Репутация

4796 Професор

1 Последовател

Всичко за Frujin Assen

 • Титла
  Модератор История

Лична информация

 • Пол
  Мъж

Последни посетители

37820 прегледа на профила
 1. И теб ли те гонят нобелевските лаври? Езиковедите в цял свят са на мнение, че българския е славянски, но ти искаш да докажеш, че не е и така да си заслужиш нобеловата премия!
 2. А иначе, за мен отговора е твърдо "Да". Вече съм писал 100 пъти своето мнение, ще го напиша за 101 път. До Крум-Омуртаг славяните и българите са два различни народа, но чисто логически може да се допусне двуезичие на поне част от българите. Практически е невъзможно един език да изчезне за 30-60 години.
 3. Спандьо, а какво ще кажеш за Мицо Асен? На мен ми миреше на прабългарско.
 4. Има една поговорка; "За каквото и да ти говорят, става въпрос за пари". За богатите е изгодно да идват емигранти, защото са гладни като бълхи и са готови да работят за много по малки заплати. А местните ги ненавиждат, защото заради тях им плащат по малко. Отделно социалните плащания...
 5. Не съм убеден, че те са същото мнение. Да се сещаш за някой български възрожденец помак? Аз не. Но пък зная, че именно помаци са заклали Батак, а когато идват руснаците помаците масово бягат заедно с турците.
 6. Който сложен въпрос интервюиращия ще бъде принуден половин час да разяснява на някой слабограмотен за да разбере какво аджеба го питат всъщност.
 7. Защото при нас вяра и националност се припокриват. Даваш ли даваш балканджи Йово хубава Яна на турска вяра. И малко лични разпокъсани и възможно неверни спомени. Чета за хайдутите в България. Запомнил съм случая с воевода на когото забравих името, който пред кадията, преди да го осъдят го питат защо е излязал в балкана. Той отговаря "Вие убивате нас, ние убиваме вас, вие рушите нашите църкви, ние рушим вашите джамии, но нашите попове са по добри от вашите". Преди време имаше някакво интервю с някакъв помак. Питат го какъв е по националност, той отговаря "От турската вяра съм". Те му обясняват, че го питат за националност, не за вяра, но той не вдява разликата. Интервюиращия му обяснява, че арабите са мюсюлмани, без да са турци, на което той казва "Остави ги арабите, те са друга работа".
 8. Имам въпрос към тук присъстващите. А от къде сте сигурни, че анкетите отразяват реалното мнение на хората? Има няколко неща които ме съмняват. 1 Начина по който се задава въпроса. Всички знаем, че има начини по които като се пита човек, той ще отговори това което иска интервюиращия. "Борите ли се за всичко добро, против всичко лошо". 2 "Така не се говори" или автоцензурата. 3 Страхът от репресии. В миналото, всеки който критикуваше Партията беше длъжен да я започне с клетва за вярност "Аз вярвам в другаря Тодор Живков и правилния курс на Партията, но на места има някой дребни отклонения". Защото ако каже "Идете на майната си с вашия социализъм" ще има репресии. Ако сте забелязали днес ситуацията на запад е огледална. Всяка критика започва с "Аз имам много приятели сред гейовете/мюсюлманите/цветнокожите/жените и те са много хубави хора, но има някой малки критики"- защото ако каже "Гейовете/мюсюлманите/цветнокожите/феминистките в Аушвиц" много е вероятно да има репресии срещу него. Е, няма да го пратят в лагер, но може да каже "сбогом" на всякаква кариера. И за да си няма проблеми човек се обръща към пункт 2, или изобщо отказва да участва в анкетата.
 9. Включително и ядреното оръжие, за което цял свят знае, но никой не смее и дума да обели? Да напомня, че още през 60 те Израел имаше ядрено оръжие! По това време това не са високи, а заоблачни технологии, за които са нужни не просто пари, а невероятно огромно количество пари за да го имаш.
 10. Киров, а да си се интересувал колко пари е получил Израел като репарации от Германия и безвъзмездна помощ от САЩ? Смея да твърдя, че Израел е твърде особен случай в цял свят (заради огромното, богато и много силно еврейско лоби във водещи страни). И в този смисъл тяхната икономика се държи на помощ отвън, а не на собствени сили. Само като пример. https://en.wikipedia.org/wiki/IAI_Lavi Това е израелски пълноценен модерен изтребител, разработен със собствени сили. На такова нещо са способни единствено САЩ, Русия, Франция, Англия/Германия/Италия (общ консорциум), Швеция и частично Япония. И защо са го прекратили? Защото САЩ са им дали безплатно огромни количества Ф-16. Само си представи ей сега на България САЩ да предостави 300-400 най модерни изтребители съвсем безплатно, че и пари отгоре за поддръжката им.
 11. Той не е престъпник, а загубил борбата за власт политик. Сега както е осъден, ако утре неговите хора дойдат на власт ще бъде обявен за жертва на политически репресии. Как го казваше Бай Ганьо "на маймуни ни обърнахте". Орбан не е идиот и щом го прави, значи има файда от това.
 12. Когато с умен вид напълно сериозно се пишат ненаучни дивотии, които се защитават чисто схоластически с аргументи от жълтата преса не мога да не изпадна в истерия. Разберете най сетне- небето е синьо, а водата мокра.
 13. Някой неща които съм чувал. Разликата в отношенията към хомосексуалните. Чувал съм, че в САЩ хомосексуализма дълго време е бил углавно престъпление и за него много хора са получавали солидни присъди даже от по 20 години затвор например в Алкатраз. В Сан Франциско е образувана голяма гей общност, тъй като там е била главната военноморска база. А на корабите като затворени места много бързо са откривали хомосексуалистите. След което или са ги съдили и пращали по затворите (специално в Алкатраз е имало огромно количество осъдени за педерастия) или просто са ги стоварвали на брега. Напълно опозорени те вече е нямало как да се върнат по родните си места и остават в Сан Франциско. Отделно полицаите редовно са биели гейовете само защото са такива. В България е било по различно. Хомосексуализма е бил табу и за него не се е говорело, но полицията и съда никого не са преследвали за педерастия. При все, че е било табу и за това не се е говорело, всички са знаели, че такива хора има. Например всички са знаели, че Георги Парцалев е гей, но е бил най обичания човек не само от народа, но и от властта. Единственото съдебно преследване на гейове за което аз знам е било през 70 те по пряка заповед от Москва. Тогава са арестувани и съдени малка група известни хомосексуалисти без особен шум. Присъдите са били или условни, или смехотворни-общественополезен труд. Тоест изпращани са в провинцията на турне. Според легендата на този съд Парцалев бидейки не само най обичания от народа артист, но и личен любимец на Живков си позволява да каже на съдиите нещо от рода "Вие държавата оправихте, сега остана със задниците на хората да се занимавате". Тези хора са се познавали и са имали свое си общество. Поне в големите градове. Известни са не малко случаи, когато хомосексуалисти са си живеели на семейни начала без някой да ги притеснява. Нещо повече! Такива хора са били допускани и във властта или високите етажи на обществото. Например най прославения български хирург Чавдар Драгойчев, син на Цола Драгойчева (за която също се твърди, че е била на другия бряг) си е живеел на семейни начала с кюрдски революционер. Друга такава двойка са били Георги Парцалев и Енчо Багаров, а от по ново време Васко Кеца и неговия импресарио. Даже ги има и в искуството. Например в филма Бон шанс инспекторе, един от героите е явно, че е гей, макар това никъде да не е казано.
 14. 5 Тоест ти твърдиш, че Хацон е немец, а племето му славяни? Що за глупости? 6 Много ясно и точно е описано кога готите се изнасят от балканите. И това е МНОГО преди идването на славяните. 7 Откога "народ" стана генетическа категория? Съгласен съм, че по въпроса кога и колко славяни са заселвани в България може да се спори.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×