Отиди на
Форум "Наука"

Frujin Assen

Модератор Военно дело
 • Брой отговори

  11042
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  91

Frujin Assen last won the day on Април 16

Frujin Assen had the most liked content!

Репутация

5241 Академик

1 Последовател

Всичко за Frujin Assen

Лична информация

 • Пол
  Мъж

Последни посетители

38265 прегледа на профила
 1. Не се знае... Те и САЩ трябваше да са фалирали вече ама... Опа чакай, те веднъж фалираха през 70 те. В смисъл не виждам какво ще попречи на Ердоган да прости на всички свои заемодатели.
 2. Още нещо ми хрумна. В България, за разлика от Византия данъците са били натурални, не парични. Тоест тези пари там и богатства са само част и при това не най важната и голямата от ресурса с който е разполагала България. При това натрупани за период от около 35-37 години. Незнам как ще прозвучи, но имам усещането, че докъм цар Борис І България е обикновена бедна варварска държава. Която при Борис, Симеон и Петър рязко дръпва напред. Може би даже застига Византия?
 3. 1 Всичко се получи достатъчно предсказуемо и унило- да се изведе нещо принципно ново от състоялия се цирк беше трудно 2 Стандартния набор обвинения, известни и от по рано сведе дебатите до повтарянето на основните политикотехнологични тезиси 3 Зеленски на фона на Порошенко изглеждаше за предпочитане, но това е заслуга на самия Порошенко който не беше трудно да се троли с въпроси как е станал олигарх и защо е заобиколен от престъпници, които още не са в затвора 4 Стадиона даже не беше пълен, което говори, че интереса към дебатите беше силно преувиличен от медиите, така и по причина, че много хора не очакват нищо добро от изборите и най вече защото дебатите изначално бяха възприемани като цирк- което се и потвърди. 5 Като цяло, ако Порошенко не фалшифицира сериозно изборите, то победата на Зеленски изглежда повече от сигурна. В този смисъл дебатите малко на кого можеха да повлияят.
 4. Сещам се и за нещо друго. Очевидно е, че цар Самуил (а може би и по рано) не е "тиран" в смисъл, че има пълната власт. Вижда се, как видни аристократи имащи реална власт преминават ту на византийска, ту на българска страна. Армията явно е била съставена от отрядите на тези феодали. Имам чувството, че присъствието на многобройна и силна наемна армия подчинена само на царя би представлявала непосредствена заплаха за аристокрацията. При това тази заплаха би била тук и сега, а не когато и ако ромеите победят. Още повече, че с Василий ІІ човек може да се разбере, ако все пак се наложи. А Самуил би могъл тук и сега да се разправи със всеки аристократ който не му играе по свирката.
 5. Дойде ми на умът нещо по темата. През 1018 след капитулацията ромеите пленяват доколкото знам огромни богатства. Бях чел, че това са последните наистина големи трофеи които Византия взема. И това е хазната на една държава преживяла дълга и тежка война със загуби на големи територии, няколкократни тежки поражения и прочее. Тоест България към 1018 и разбира се десетилетия по рано е била една наистина много богата държава.
 6. Както казваше един образ "Видях го с очи". Всички знаят, че в предизборната кампания се говори едно, а после политиците си правят каквото знаят.
 7. Да допълня. Румъния беше извън ПВО на Варшавския договор. Франция построи за Румъния авиационен завод за военни самолети. Румънско-югославския боен щурмовик изумително силно приличаше по концепция на френско-английския Ягуар. Злите езици говорят, че французите са им го проектирали и са им осигурили английски двигатели...
 8. БКП не е във възход, а в явен спад. Комунистите, както и БЗНС имат огромен взривен ръст през 1919-1920 заради поражението във ВСВ. Оттам насетне след успокояването на ситуацията те започват да губят влияние. В този смисъл през 1923 ситуацията май наистина е била "сега или никога". Защото е било ясно, че буржуазните партии и военните няма да сдадат властта без бой (всички сме чели бай Ганьо прави избори). Още повече, ако страната се успокои това е щяло да унищожи всички останали шансове. Кой е бил прав не е било ясно. Димитров и Коларов не са били идиоти и са виждали този спад. От друга страна оставането в страни си е имало и силни и слаби страни. Нещо което винаги забравяме е, че пророци е нямало и никой не е знаел бъдещето което ние знаем.
 9. Ние ще сме верен съюзник в НАТО и ще слушкаме с надеждата да ни подхвърлят някой подарък.
 10. Ново развитие на сагата! На проведените преговори във Вашингтон са се случили няколко събития 1 По официални заявления съществен прогрес в преговорите не е достигнат. Двете страни са останали на своите предишни позиции. 2 Турската делегация се е срещнала с Тръмп, разчитайки, че даже Конгреса да реши да въведе санкции президента може да ги спре. Тръмп с внимание и разбиране се е отнесъл към турската позиция, но нищо не е обещал. 3 Демократите в Конгреса са бесни. Те са заявили, че членството на Турция в НАТО е утежняващо вината обстоятелство и сделката се разглежда като саботаж на американските усилия по сдържане на Русия. 4 Турция е предложила ф-35 и С-400 да бъдат разположени в различни части на страната, за да няма между тях съпрекосновение. 5 САЩ са предложили в замяна на С-400 да доставят най модерния вариант на ЗРК Патриот.
 11. Ситуацията към 1923 не е била чак толкова проста. И страната изобщо не е била стабилна. Стамболийски тръгва към открит курс на диктатура, като мачка опозицията. Съдени са представителите на буржоазната опозиция, а в Търново и бити. С комунистите също не се церемони и на местно ниво има много арести и побои над комунисти. След преврата българските комунисти са настроени да гледат сеир- как БЗНС и Блока се борят за власт и в удобен за тях момент да се включат. От Москва обаче ги натискат да действат. Та революционна ситуация е имало, но не такава каквато си представят в Москва.
 12. По желание на Върбанов създавам тема за атентата в Света Неделя.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...