Отиди на
Форум "Наука"

Frujin Assen

Модератор Военно дело
 • Брой отговори

  11269
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  93

Frujin Assen last won the day on Юни 16

Frujin Assen had the most liked content!

Репутация

5427 Академик

1 Последовател

Всичко за Frujin Assen

 • Титла
  Модератор История

Лична информация

 • Пол
  Мъж

Последни посетители

38421 прегледа на профила
 1. Скуби. Къде видя да казвам каквото и да било за самата авария? Къде видя да защитавам решенията на тогавашната власт? Критикувам само и единствено филма, който е пропаганден и в най добрите традиции на пропагандата показва съветските власти като някакъв Мордор. Да, информацията е скривана. Но това комунистическите власти го правеха по всеки един лош повод. Не е само Чернобил. За България отделно. Значи хем съветските другари криели информация, хем нашите са знаели всичко. Хем е имало традиция всичко да се крие, ама за Чернобил е трябвало да направят изключение. Откъде накъде? Комунистите били изкарали народа на 1 май на манифестация. На радиоактивния дъжд. Уверени ли сме, че ден или два по рано нашите управляващи са осъзнавали цялата сериозност на ситуацията? Били седели в бункери. Хайде бе! На 1 май на манифестацията излизат всички, дори и комунистите с техните деца и внуци. Има ли списъци кои от висшите партийни ръководители са били известени и са се криели в бункери? Свидетелства кой, кога и на какви съвещания и основания е съставял тези списъци? Има ли очевидци, които да кажат "Аз на 1 май се крих в бункер, защото ме предупредиха". Били внесени хиляди тонове вода и храни. Някакви доказателства освен рекли и казали има ли? Примерно списъци какво, колко и откъде да се купи, на какви цени, списъци на хората които е трябвало да ги получат. Най елементарното- имаме ли очевидци и участници които да заявяват не "Аз чух", а "Аз участвах". В смисъл хора които да разкажат, как те лично са участвали в съставянето на тези списъци, закупуването и разпределението на тези храни. Най сетне има ли хора които да за заявят "Аз получавах от тези храни". Не утвърждавам нищо, задавам ти въпроси.
 2. Какво значение има, че животните са избити, а което не е било убито е загинало от радиацията (да кажем в рижата гора). Има и ред други природни бедствия, които изтребват всичко живо. Масивни горски пожари, дълги суши, изригване на вулкан... Това за природата не е нещо което никога не се е случвало. Ситуацията не е такава, че живота е унищожен, вкарват там нови животни и растения, и те измират, вкарват още и така. Напротив, живота там сега се развива просто чудесно.
 3. https://www.bbc.com/russian/features-48478178 https://tree.ceh.ac.uk/content/chernobyl-webcams Чета, че са поставили 42 камери в чернобилския резерват. Ще е интересно да се види какво има там в реално време!
 4. Документален филм от далечната 2011. Интересно, какво ли се случва там днес. Може да прозвучи чудовищно, но заради Чернобил днес си имаме най дивия резерват в Европа. При това там животните и растенията се развиват просто прекрасно. Силата на природата се оказа по голяма от тази на радиацията.
 5. Да се измисли напълно нов език не само не е трудно- лесно е. https://en.wikipedia.org/wiki/Klingon_language И разбира се стигаме до един от гениите на хилядолетието моя любимец Толкин. https://swan-swan.ru/articles/hudozhestvennyy-perevod/elfiyskiy-yazyk/ Човекът е измислил не един, а група езици!!!
 6. ШВЕДИТЕ ОТВРЪЩАТ НА УДАРА !!! http://www.aeropress-bg.com/news/bulgaria/6269-шведската-оферта-за-10-gripen-c-d-е-все-още-валидна,-заяви-посланика-на-кралството-у-нас
 7. Ти да не очакваше да чета Файнейшъл Таймс?
 8. МЪЛНИЯ В НАУКА БГ!!! https://blitz.bg/obshtestvo/posolstvoto-na-sashch-s-izvnredna-novina-za-iztrebitelite-f-16_news679973.html
 9. Ще си позволя да се самоцитирам. Нека пренесем тези думи към нашите си ВВС. Ние знаем, че на нашите МиГ-29 просто са седели в хангарите.
 10. Така е наборе! (въздишам тежко), съсипаха я тази държава.
 11. За съжаление Булгароиде Ф-16 е стар като концепция самолет. Ако по него има нещо ново, то е взето от новия Ф-35.
 12. Пропагандата е там, това мнение се разделя от много, но не от всички. Според една не малобройна група тогава бозата е струвала по 6 стотинки, имало е работа за всички и отношението към хората е било много по добро. Тези хора не са съгласни с пропагандните послания на филма.
 13. Дорис, аз говоря за филма, не за аварията. Филма е пропагандистки и единствената му цел да покаже, че СССР е нищо лошо. Да покаже, как на изток живеят едни не лоши хора, даже смели и умни, но притискани от една жестока тоталитарна система. Толкоз. Всичко останало е лирика.
 14. По книгата има два филма. Техния разбор тук за тези които се интересуват.
 15. ВВС на Иран Безспорно най тежкия изтребител в иранските ВВС е американския F-14A доставен през 70 те години. От тях са доставени 79 машини, като се счита, че след ирано -иракската война от тях са останали не повече от 50 машини. През 70 те от САЩ са доставени 117 тежки изтребителя F-4E, 32 F-4D, 16 разузнавача RF-4E и 140 леки изтребитела F-5E и 28 учебно бойни F-5F. Трудно е да се каже колко от тези самолети днес са оцелели и колко са боеспособни. Ирансканския ВПК прави всичко възможно да ги поддържа в бойна готовност, като произвежда за тях резервни части и въоражение. Нещо повече гордостта на иранското самолетопроизводство са машините HESA Azarakhsh и HESA Saeqeh копия на F-5E/F съответно от които на въоражение има 30/5 машини съответно. Иранците заявяват, че те са по добри от оригинала, но според специалисти в най добрия случай го доближават. Трябва да се отбележи, че тези машини са били много добри своето време, но днес не са в състояние да окажат съществена съпротива на американските ВВС. Иран разполага и с китайски изтребители F-7M всичко 39 бройки от които 7 са учебно бойни. Това е китайско копие на древния съветски МиГ-21 Ф-13 от началото на 60 те години. Още когато са закупени тези самолети в края на 80 те те са остарели с примитивно БРЕО и единствените им достойнства са били тяхната ниска цена и простота в експлоатация. Естествено те не представляват никаква заплаха за американските самолети. Друга рядка птица в иранските ВВС са 10 те прилетели от Ирак машини Dassault Mirage F1. Предвид на малката им бройка и икономически санкции за тях едва ли има и резервни части и обучени пилоти. Най модерни се считат 36 те машини МиГ-29А. От тях са купени от СССР в края на 80 те 24, а 12 са "подарък" от Ирак. Руският специалист Рибков счита, че те в момента са напълно небоеспособни. Логиката му е проста. Тези машини са на 30 и повече години. Ако иранските пилоти са летели с тях достатъчно, то техния ресурс би трябвало да е изчерпан, а ако такъв е останал, то значи с тях не се лети и съответно няма подготвени пилоти. Тук обаче трябва дебело да се подчертае, че самите иранци отнасят F-4 и F-5 не към изтребителната, а към ударната авиация, напълно правилно считайки, че тези остарели машини са напълно безполезни във въздушен бой. Освен тях иранските ВВС имат на въоражение 30 броя от бомбардировача Су-24МК и 10 штурмовика Су-25.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...