Отиди на
Форум "Наука"

Booster

Потребител
  • Брой отговори

    2
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Booster

Booster's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Репутация

  1. А за осмотичното налягане има ли някакво значение дали разтвора е силен или слаб електролит, и дали е получен от силна основа и слаба киселина (примерно), или от силна основа и силна киселина? Благодаря
  2. Здравейте. Ще ми кажете ли как се сраванява осмотичното налягане на 2 разтвора? Става въпрос за задача, в която трябва да се сравни осмотичното налягане. След сметки се получи, че разтворите на които трябва да им се сравни осмотичното налягане са: KNO3, NH4Cl и C2H5OH. и въпроса е: Сравнете осмотичното налягане на разтворите, ако са взети в еднаква моларна концентрация при Т=const. Моите сметки: ако се използва закона на Ванд Хоф - п = i.C.R.T следва, че i на KNO3 и на NH4Cl е 2, защото се дисоциират до 2 вида йони. Алкохола не го броим, защото при него връзките са ковалентни и е неразтворим във вода (само дето образува ковалентни връзки)т.е. не се дисоциира, а също така i=1. И сега тук зациклям. Как може да се сравни кой от разтворите е с по-високо осмотично налягане - KNO3 или NH4Cl? Има ли някаква зависимост или правило, по което да се ръководя? Благодаря предварително.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...