Отиди на
Форум "Наука"

lightfromthepast

Потребител
  • Брой отговори

    10
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ lightfromthepast

  1. Според мен трябва да се разглежда всеки случай отделно. Да се обобщава, че всички които имат мнение различно от общоприетото създават псевдонаука не е разумно.
  2. Както е добре известно останките от източната порта на Сердика днес се намират в подлеза пред партийния дом. Опитах се да намеря информация за тази порта но не открих нито един археологически документ. Например в книгата "Сердика археологически материали и проучвания" в която са описани всички разкопки до 1975г. пише следното: "68. 1968г., декември - 1969г., януари. При изкопи за подлеза пред западния вход на Партийния дом ... са открити отново цялостните останки на източната крепостна порта и двете фланкиращи кули..." От тук разбирам, че портата е проучвана преди 1969г. Списъкът започва с откритие от 1907/1908г., но всичките 76 цитирани разкопки по - нататък не включват първите разкопки на източната порта. Както можете да се досетите в интернет може да се намери доста информация за портата но не и документ от разкопките и. Някой знае ли кой е проучвал портата и къде мога да намеря нещо по въпроса?
  3. Преди две седмици ходих пак да снимам останките. Говорих на място с един човек и той твърди, че бетонираните останки са намерени по време на изграждане на метрото. Заинтересувах се и погледнах картите на google. Оказва се, че човекът е прав ! Когато паркингът и сградата са били построени, останките ги няма на мястото на което са днес. Осевен това Станчева описва стените като градени от речен камък с три реда тухли. Тези стени имат по 5-8 реда тухли. За мен е пълна загадка от къде са взети тези развалини и защо са преместени на мястото на което ги откриваме днес ! Снимки съм прикачил по - долу:
  4. Много благодаря ! Мисля, че най - накрая знам къде се е намирала вилата.
  5. Съмнявам се, че са копали нещо друго през 1965г. тъй като на това място е имало зеленчукови градини. Всъщност при разкопаване на почвата за тези градини булдозера се натъква на много камъни. Поръчах снимки от тук: https://earthexplorer.usgs.gov/ от 1964г. Като дойдат ще сравняваме пак. След това с целият материал пак ще ходя при археолозите с надежда някой от тях да знае нещо. Това, че посоката север не съвпада може да е грешка при измерването. Стените които се виждат на долната снимка са доста високи като се замисля. В началото прпедположих, че са били вкопани в земята. Измерих ширината на едната две и те съвпадат с това което е измерила Станчева ~ 80 см. Едната от стените на долната снимка е затворена. На чертежа никъде не се вижда такава стена. Явно и за това ще трябва да питам. На чертежа има скала 10м. С нея ще измеря страните и ще видя дали мога да ги вместя на картата която си дал по - горе. Ето го и чертежа: Снимката с моста най - вероятно е на помещения 15,14,13,12 защото ако погледнеш по средата на снимката от ляво на дясно ще видиш основа (база) на колона която се намира в мисленото продължение на стената (втората стена от долу - нагоре). На чертежа това се вижда само при помещение 14. Друг интересен факт е, че снимката е правена с 50 мм. обектив (ако това може да помогне за да се определи ъгълът спрямо моста). С АГКК не ми се занимава много но може и да се наложи. От сега си представям физиономиите им като им кажа, че търся археологически разкопки от 60-те години които отдавна са унищожени.
  6. В неделя посетих мястото на което са преместени развалините. Изглеждат наистина в окаяно състояние както ги описа археоложката. Защо им е трябвало да ги местят ? Предполагам за да усвоят земята ! Гледката в момента е трагична. Още по - лошо е, че има едни забити колчета боядисани с червена боя което предоплага, че скоро може да разкарат развалините завинаги. Храстите и дърветата също са изрязани. Ето няколко снимки: Направих и кратко видео с преливане на старата карта към съвременната. Изглежда вилата е била на място което прилича на блок. Това пък съвпата с твърдението на Станчева, че "сега там има блокове". За да напасна пропорциите и мястото съм използвал една стара сграда която е оцеляла и до ден днешен. Подчертал съм я с червен цвят на старата карта. Мястото се намира на около 6.5 км. от външните стени на Сердика. Развалини от тях днес могат да се видят на Лъвов мост. Не ми се занимава да правя видеото с Davinci Resolve затова го направих на ръка в gimp. Ето и видеото: Загатките около вилата се разплитат една по една. Трябва да изясня още няколко проблема и мисля, че ще мога да я възстановя а ако господ е рекъл, може и историята и да разкажа, но това са теми за друг разговор.
  7. Здравей REAKTOR, Благодаря за информацията! Едно от местата които подозирах е именно това което си опсочил ти. Сложих чертежа на вилата до и върху петното което се вижда на снимките ти: Най - малкото изглежда, че посоката север съвпата (вижда се като кръгче в единият ъгъл на чертежа). Друг интересен факт е, че вилата е проучвана в пдодължение на три години: 1961, 1963 и 1964. Снимката която си дал е от 1965 г. Т.е. би трябвало на снимката околностите около вилата да са запазени достатъчно добре както по време на разкопките. Онова което не съвпада (сопред мен) е следното: На снимката по - долу която е правена по време на разкопките се вижда в далечината един мост. Според горната снимка, мостът трябва да е над река Какач. За съжаление от горната снимка не виждам начин да се направи долната снимка тъй като според мен няма пряка видимост към реката и съответно моста. Разбира се може и да греша. Можеш ли да ми кажеш от къде си взел снимката от 1965г? Искам да погледна наоколо какво има. Ето снимката с моста: Още веднъж благодаря за информацията !
  8. Здравейте, Интересувам се къде е била римската вила в кв. Обеля която Магдалина Станчева проучва през 60-те години на миналият век. Публикация свързана с проучванията намерих тук: http://magdalinastancheva.net/statii/20_vila_rustika v_kv_Obelia.pdf но по косвените данни от нея не мога да определя местоположението на вилата. Ето какво знам за вилата. 1. Намирала се е близо до пътя за сердика. ( Къде се е намирал този път ?) 2. Намирала се е на 6.5 км. от крепостните стени на Сердика (Кои стени ?) 3. Намирала се е на 250 м. от река Какач. 4. Реката прави завой на североизток покрай вилата (на 250 м. разстояние) 5. На 350 м от вилата е имало могили в които местните хора са намирали останки от погребения с кон. 6. На първата снимка от цитираната по - горе статия се вижда мост в далечината.. 7. Терена около вилата има лек наклон към реката. 8. В едно интервю по радиото Станчева споменава, че "сега там има блокове". Това е всичко което успях да намеря от материали и интервюта на Станчева. По тези данни се "озовах" в един голям правоъгълник около бакърени гробища. 9 От запознати хора които разпитвах разбрах, че вилата "още си е там но е в окаяно състояние" и се намира между пресечката на булевард Сливница и бул. Панчо Владигеров и "метрото". Под "метрото" аз разбирам Депо Обеля. Там било имало автокъща а между нея и метрото имало боклучи. Между боклуците и метрото били останките. От една страна твърдение 9. напълно противоречи на останалите осен. От друга страна това го знам от археоложка. Една усреднена точка на местоположението на вилата според твърдение 9 може да е: 42.73028993433428, 23.262243355376928 или близка околност. Ако някой знае къде точно се е намирала вилата, моля да ми прати координати. Защо издирвам вилата ? Аз се занимавам (за удоволствие) с компютърна възстановка на старинни обекти. Искам да възстановя вилата така както Станчева я описва. За да стане достоверна възстановката искам да започна с мястото на което в действителност е била вилата.
  9. Здравейте, От известно време се опитвам да направя компютърна възстановка на римският военен лагер Состра намиращ се в близост до село Ломец. За възстановките ползвам публикациите на доц. Иван Христов. До тук успях да възстановя източната стена с фланкиращите кули и портата. Следващото нещо което се опитвам да възстановя е принципията. Имам чертежите на основите и мерките. Онова което не мога да разбера е как са изглеждали помешенията и. В една от книгите публикувани на английски поше следното: "The principia of Sostra falls into type No 1 after R. Fellmann 1958:154." Някой знае ли от къде мога да намеря публикациите на R. Fellmann и както точно означава "type No 1" ? Благодаря предварително !
  10. Здравейте, Наскоро пускахме една страни свързана малко или много с историята на българските земи. Информацията в нея е поднесена под формата на кратки фотопътеписи - снимки с кратък текст под тях. Страницата можете да посетите тук: http://lightfromthepast.com/ Надяваме се да ви хареса.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...