Отиди на
Форум "Наука"

Lancet

Потребител
  • Брой отговори

    12
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Lancet

Лична информация

  • Пол
    Мъж

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Lancet's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

4

Репутация

  1. Нападение от мечка звучи достоверно на пръв поглед, обаче .... 1. В Коментарите не се ли спомена, че в района няма мечки ? 2. Също в коментарите и информацията изобщо мисля, че се твърдеше, че макар групата да е напуснала палатката по екстрен начин, то са се придвижвали към гората сравнително спокойно и организирано ? Колко да е голяма тая палатка, 3 метра дължина ? Ако мечката е в единия край, а те напускат през другия, тя няма ли да ги забележи ? Значи мечката била на входа на палатката, те срязали едната стена и спокойно си тръгнали и придвижили към гората ? Щом мечката е била агресивна и опасна, не би ли следвало да ги подгони и те да се разбягат панически във всички посоки ? Да не говорим, че спокойно би хванала някой. 3. Мечката цяла нощ ли е стояла до палатката ? 4. След като са имали огън и положението става фатално - критично, защо не са я прогонили с огън - запален клон, пръчка и т.н. Нали дивите животни уж бягаха от огън ?
  2. Здравейте ! Четох за случая и тука, и в други източници включително руски. Макар и с голямо закъснение искам и аз да изразя мнение. Искам да обърна внимание върху няколко неща. 1.Всичко се върти около неразкриваемата загадка и мистерия, как всичко е необяснимо и покрито с тайнственост. В коментарите само един потребител спомена нещо в едно изречение, но никой не обърна внимание. Аз ще акцентирам върху това нещо. Не е ли възможно случая да е разкрит още тогава, извършителя / те заловени, осъдени и разстреляни ? Кога става това ? 1959 г. - Хрушчов скоро е дошъл на власт, свалил е култа към личността и обявява курс на обновление на социализма. Мисля, че точно Хрушчов беше заявил че за 10 години престъпността ще бъде ликвидирана и сведена до 0. Ако в случая е замесен сериен убиец, група психопати или местни жители недоволни от съветската власт, дали това ще бъде обявено по медиите, дали ще стане обществено достояние ? Случая може да е разкрит още тогава, както и причините, но делото да е засекретено, а по - късно материалите унищожени. Ако в случая е замесен някакъв сериен убиец или пък местни мансийци кланящи се на езически идоли, на които не им харесва, че бледоликите атеисти оскверняват техни свещени тотемни земи или пък пияни военни от близкия секретен полигон, дали това е щяло да бъде оповестено и обществено достояние ? Просто извършителите са щели да бъдат осъдени и наказани, а случая приключен тихомълком. А пред обществото ще остане необяснимата загадка. 2. Една от основните хипотези е лавина. Лавини има обикновено във високи и стръмни планини от алпийски тип. Тук в случая не е така. Района е по - скоро хълмист. Освен това ако е ударила лавина, палатката дали щеше да стои, предметите в нея, ските забити в снега ? Нямаше ли да е всичко пометено ? 3.Друга основна хипотеза е конфликт и сбиване в групата. Помислете малко. Ако под въздействие на алкохол или друга причина възникне сбиване, къде ще бъде то ? Няма ли да бъде в палатката или около нея ? Ако идете на кръчма или дискотека и стане бой, къде ще е той ? Няма ли да е в кръчмата или пред нея ? Нима в този момент ще предложите на противника - ела на половин - един километър в гората, да се бием там. Ако е имало сбиване, то ще е в района на палатката. А и какво да е това фатално сбиване, да се избият всички ? С други думи, според мен има злонамерена намеса на външни лица по някаква причина. А то всъщност може и без особена причина, по хулигански подбуди примерно. 4. И една незначителна подробност, без съществено значение. Хората са излезли, дето се вика " голи и боси " от палатката. Как са запалили огън ? Някой ще каже, имали са кибрит или запалка. Да речем, че са имали. Посред нощ, на открито в планината, на - 30, как се пали огън току - тъй ? Всичко е дълбоко замръзнало и скрежасало. И то трябва да се запали бързо, преди да замръзнат. Като канцеларски плъх аз не мога да си го представя. Е, те са били опитни планинари, но все пак. Не е ли възможно огъня да е запален от друг ?
  3. Dora и Малоум 2, благодаря за изразените мнения по темата.
  4. Lancet

    Оценки в музиката

    Здравейте ! Като запален меломан пускам тема по въпрос по който многократно съм спорил с познати. Става дума за следното. Как е по - редно, коректно и адекватно да бъде оценявано творчеството на даден музикант / група или пък отделни негови албуми. Оценката която е получило, когато даденото нещо е излязло или съществувало или оценката по - късно. Ще дам няколко примера. Навремето когато излизат албумите Burn и Strombinger на Дийп Пърпъл са обявени за успешни, колкото предишните. От днешни позиции обаче класиките Deep Purple in Rock и Mashine Head се смятат за може би най - доброто от групата. Албумът на АС/ДС Back in Black когато излиза навремето мнозина са смятали, че предишните Let There Be Rock и Highway to hell са по - добри. Днес обаче Back in Black е обявен за най - добрия на групата, както и най - продавания. Или пък Нирвана, която навремето предизвика гръндж истерия и беше обявена от някои издания за най - добрата рок / метъл група, днес десетилетия по - късно дали важи тази оценка. Примерите които съм дал са илюстративни, не акцентирам върху въпросните групи. Има ли давност оценката. Сега ако един албум бъде оценен с отл.6, това ще важи ли след 10 години, да речем ? Мисля, че има аргументи и в двете посоки. Когато даденото нещо е излязло при оценката е имало емоции, очаквания, разочарования и т.н. Но както казват криминалистите - обикновено първите впечатления са най - верни. От друга страна, ако се оценява по - късно от дистанцията на времето, ще отсъстват част от емоциите, ще се гледа по - трезво и обективно, по - цялостен поглед. П.П. Ако темата ви се стори глупава или незначителна, изтрийте я, няма да се разсърдя. Макар, че бих се радвал да чуя компетентни мнения.
  5. За да не става спам в друга тема, искам да помоля някой запознат, да поправи според мен сериозни грешки в Българската Уикипедия. Знам, че там може да пише всеки, но все пак трябва да се стремим да няма сериозни грешки. Става дума за следното. Влизам в категория Български владетели. Там са от Авитохол до Симеон II. В поредицата от Винех до Телериг има разминаване в годините на управление. На страницата Български владетели за тях пише едни години на управление, а в индувидуалните страници за тези владетели друг период. Разликата достига 2 - 3 години. Знам, че за Тервел, Кормисош и Севар има спорове за периода на управление, но за редицата Винех - Телериг според мен става дума грешка или недоразумение. https://bg.wikipedia.org/wiki/Български_владетели ето пример- https://bg.wikipedia.org/wiki/Токту Аз бих го поправил, но не мога да преценя, кое е по - вярно. Ако някой му се занимава, нека да го коригира.
  6. Много благодаря за информацията. Правилно съм се ориентирал, да попитам в този форум.
  7. Ясно, значи всичко сочи към Междусъюзническа и остров Трикери. Остава да видим някой начетен да даде информация за този случай. Откъде са всъщност тия военнопленици ? При кое сражение имаме пленени толкова наши ?
  8. Здравейте ! Извинявам се, че отговарям със закъснение, имах проблем с нета. Значи има вероятност да е станало през Междусъюзническата война, при Трикери или в Солунския залив ? Зададох темата понеже мислех, че екзекуции на военнопленници са сравнително извънредно събитие и за масова екзекуция на български военнопленици и то по такъв начин, ще има някакаква информация. Изгледах двата филма препоръчани от администратора. Много са добри, макар че не намерих отговор на въпроса ми. Ако някой има предположения, ще се радвам да ги сподели.
  9. Здравейте ! Ако съм сбъркал форума, моля да бъда поправен. Имам въпрос, който едва ли ще представлява интерес, но да питам от любопитство. Става дума за следното. Покойния ми дядо, като дете няколко пъти ми е разказвал следния случай. Неговия баща, тоест прадядо ми Васил Ганчев Иванов е заловен, като военнопленник през Балканската война и заедно с голям брой други военнопленници е екзекутиран от турците. Цитирам по памет думите на дядо - " нахвърляли ги в морето и ги издавили. Един успял да доплува до брега и после да се върне в България, където разказал, какво е станало." Правя извода, че или са ги хвърлили от кораб, или от някаква скала в морето, в някакъв залив, проток или не знам. Ако не ме лъже паметта, това било станало преди или малко след подписване на мирния договор. Дядо ми беше роден 1909 г. и е бил дете по време на тия събития, вероятно го знае от по - възрастните. Може и нещо той да не е разбрал. Може да не е било през Балканската, а през Междусъюзническата или Първата Световна, и екзекуторите да не са били турци, а някакви други. Аз самия не успях да открия информация за този трагичен случай. Кога може да е станало това нещо ? През коя от войните в началото на ХХ век и кои са били екзекуторите ? Защо е било наложително избиването на военнопленници и то в периода около сключването на примирието / в това не съм сигурен/ ? П.П. Малко е срамно да питам за военнопленници, но историята не винаги е розова.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...