Отиди на
Форум "Наука"

DimBN

Потребител
  • Брой отговори

    2
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за DimBN

DimBN's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

1

Репутация

  1. За Исус Христос на вярата няма доказателства, но за историческия Йошуа бар Йосиф има. Вижте тук: http://talpiottomb.com/background_guide.html
  2. Понятието "стар завет" е християнско изобретение, резултат от необходимостта от създаване на религиозна легитимност на новото (през 1-2 век от новата ера) християнско движение. Пръв за "стар завет" говори неизвестният автор на "Послание към евреите" - "Защото, ако оня първи завет е бил без недостатък, Бог не би търсил място за втори. А напротив, когато порицава израилтяните, казва - Ето, идат дни, казва Господ, Когато ще сключа с Израилевия дом и Юдовия дом нов завет... А като казва нов завет, Той обявява първия за остарял. А онова, което овехтява и остарява, е близо до изчезване" (Евреи 8:7-8, 13) Авторът цитира 31 глава от книгата на Еремия - "Ето, идват дни - казва Господ - когато аз ще сключа с Дома на Израел и с Дома на Юда завет; не като завета, който сключих с предците им в деня, когато ги хванах за ръка и ги изведох от земята Египет, защото те се отметнаха от Моя завет, въпреки че Аз бях техен Господар - говори Господ. И ето завета, който ще сключа с Дома на Израел след онези дни - говори Господ - ще поставя Своя Закон в тях и ще го запиша в сърцата им; и Аз ще им бъда Бог и те ще са Мой народ" Еремия 31:30-32 (превод от Tanach, The Stone Edition, Mesorah Publications Ltd.) Твърдението на автора на "Послание към евреите"е погрешно поне по две причини. 1. Бог сключва само вечни, и никога временни завети (брит на библейски еврейски език). Тора (т.нар. Мойсеев закон, кодексът от 613 заповеди само за народа на Израел, евреите) не прави изключение - изразът "това е вечен закон (Тора) за всичките ви поколения" се повтаря най-малко 24 пъти в Петокнижието. Твърдението "Той обявява първия за остарял" не се подкрепя от Писанието. Заветът, за който говори пророк Еремия, няма да отмени Тора - точно обратното: "Ще поставя Своя Закон (Тора) в тях и ще го запиша в сърцата им..." Еремия 31:32 Ако, както твърди авторът, Законът (Тора) е вече отменен, то какво Бог ще запише в сърцата им? 2. Новият завет от Еремия 31 ще бъде сключен не с всички народи, а само "с Израилевия дом и Юдовия дом”. Следователно неевреите нямат нищо общо с този, все още нереализиран, нов (допълващ досегашните, а не отменящ ги) завет. Този аргумент обезсмисля използването на текста от Книгата на Еремия в подкрепа на т.нар. "нов завет".

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...