Отиди на
Форум "Наука"

Втори след княза

Потребител
 • Брой отговори

  2219
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  12

Втори след княза last won the day on Септември 1

Втори след княза има най-харесвано съдържание!

Всичко за Втори след княза

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Втори след княза's Achievements

Community Regular

Community Regular (8/14)

 • Conversation Starter Rare
 • Reacting Well Rare
 • Dedicated Rare
 • Very Popular Rare
 • Collaborator Rare

Recent Badges

1,1k

Репутация

 1. Бидейки обикновен гражданин, нямам достъп до големите български държавни мъже. Мога да разкажа случка с таксиджия, келнер, доктор, на които съм дал пари извън цената на услугата. Представите ми за живота се формират от медиите. Нещо ми е направило впечатление и го споделям. Нещо против? Смутен съм, че наричате двама човеци "кифли", но като отношение към женския пол съм срещал и по- солени имена. Карай да върви. След критиката ви, очаквам сериозен принос към темата. Покажете, че сте Първи.
 2. ... но все пак тя се основава на разкази, комбинация от разкази, интерпретации. В нея "факт" е господстващият разказ.
 3. В реалити "Игри на волята", днес 13.10.21 тук имаше пазарлък между участничката Паулина и водещата- Ралица. Ралица беше в ролята на длъжностно лице, което променя правилата на структурата и въвежда частно изменение за едно лице, срещу получаване на някакви пари, не по- различни като знак за нещо от реалните ни. Длъжностното лице предложи някаква сделка, която Паулина плати. Ако тази Паулина би спечелила, тези фиктивни пари щяха да станат някакви левове. Наистина, Ралица не е държавен служител, но и лекарите в частните болници не са държавни служители, и бизнесмените не са държавни служители, а който се е научил да променя правилата с пари, той ще го прави навсякъде. Не може съдиите да слушат какви пари се въртят в бизнеса за изменение на правилата и да не опитат да спечелят така. Няма начин да бъде ограничена корупцията само до частните отношения. Абсурд. Просто принос към историята на българската корупция.
 4. Темата остана без отговор. Не приемате идеята, че България е твърде централна за да се позволи някой да се издига с национално самочувствие. Моля да повторите своето решение на задачата Аз се връщам на българина Стефанаки Богориди, към когото българите се отнасят доста враждебно, защото не е помогнал нито на българи, нито на България като везир. "Пази боже, сляпо да прогледа" е за него. Османците са издигали хора, които милеят за Империята и това не е чудно. Римляните също. Ако сега Кристалина започне да милее за България- умряла е. Просто такива са изискванията за издигане в която и да е многонационална държава. Държавата над народността. Изглежда българите не са се вписвали.
 5. Припомних си някои моменти от темата Има ли смисъл компатибилизма ? тук , тук и тук В темата стигам до извода, че измежду многото причини за едно явление, една е и човешката дейност, а това е и проява на свободната воля. При това разбиране, детерминизмът не изключва свободната воля като една от детерминантите за явленията, а съответно и за морална или правна отговорност на действащия/бездействащия. Обаче тук не искам да коментирам онази тема, а да се отнеса към съвсем друг момент. Тези философски, може да се каже умозрителни, спекулативни обсъждания показват, че Галилеевски преврат във философията още не е настъпил. Казано простичко. Галилей въвежда експеримента, практиката като критерий за вярност. Пренесено, искам да кажа, че обсъждайки отговорността, съдържаща се в идеята за свободна воля, трябва дълбоко да изследваме конкретно събитие и съставящите го причини. Вместо в кабинет да философстваме дали подредените плочки на доминото падат по изчислими следствия от физически закони или поради волята, изразена в показалеца на този, който е бутнал първата плочка, по- важно е в практиката да решаваме случай подир случай, да правим обобщения и трупаме индуктивни съждения, породени от практиката. Естествено, настоящите ми размисли са незначителни, но ето, част от Нобел за икономика тази година е даден за анализ на причинно-следствени връзки.
 6. Няма проблем часовникът да измери, че е петък. По- проблемно е календарът да измери кой час е. Прочее, термометърът отчита не температура, а някакво изменение във веществото- живак, спирт, метал, които съотнасяме, съизмерваме с температурата. Изглежда по тази причина няма еталон за градус. Е, има изчислена нула по Келвин, недостижима като и скоростта на светлината. В такава точка на квантови явления нещата са по- интересни отколкото на Северния полюс. А часовникът също не отчита конкретен процес, а броят на някакви еднообразни процесчета, които съотнасяме, съизмерваме с продължителността на интересуващ ни процес. Но дали физическите закони са относителни 1. при Абсолютната нула, 2. при Светлинната скорост, това е интересното. Това добър проблем за СТО.
 7. Граф Монте Кристо се намира в тъмница. На стената има календар, но не помни в кой ден е затворен. Кольо Фичето намира свои стари записки и там пише 32 метра !!! (три удивителни значи нещо много важно). Има точен метър. Може ли да измери за какво става дума? Мисля, че тези софистични трикове не вършат работа.Поставяте въпроса за отправната точка, а той не е компрометира СТО.
 8. Подведоха ме някои съображения относно причинно- следствената връзка между фрустрация и агресия. Обикновено като причина за агресията се представя някаква фрустрация. Според логиката, кова се изразява като "Ако фрустрация, то агресия". Само че първо, фрустрацията не е така добре дефинирана, че да кажем "Съществува фрустрация!" Второто е, че обикновено казваме "Съществува агресия, значи има фрустрация". Това обаче би било вярно само ако фрустрацията е ЕДИНСТВЕНА причина за агресията. В случая, споменатото "Съществува агресия, значи има фрустрация" е логически некоректно. Иде ми на ум по подобие "драсни-пални клечицата", в която се смята, че щом я драснеш и пали. Знаем, че може и да не запали. Знаем и че клечицата можем да запалим другояче. Така че тези, които откриват агресия, да не бързат да слагат фрустрация прибързано.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...