Отиди на
Форум "Наука"

Втори след княза

Потребител
 • Брой отговори

  2068
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  11

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Втори след княза

 1. Икономика на комунизма,реална икономика, икономика на бога. Чудно превращение. Ако ни пласират и такова чудо като теономика, вече ще разрушат представата ми за норма и лудост.
 2. Бих се изказал, без апломб, по три аспекта Нормално е, когато човек се ангажира с икономиката в религиозна среда, да я познава отвътре. Религиозното икономическо поведение е различно от атеистичното в някои аспекти. Икономиката е рискова среда, в която не може да се контролират, познават, всички параметри. Има много шанс, а където има неяснота и шанс, винаги се появява някое божество- Сполука, Късмет, св. Едикойси и съответно еднобожите- Йехова, Христос или Мохамед. Някои религии осъждат такива важни икономически инструменти като лихва и печалба, с което ограничават дейността на истински религиозни икономисти.
 3. Добре, значи приятелят може да смени памперса на детето ви във ваше присъствие. Похвално! Допускам да сте сбъркала с условието. Както когато пътувам със семейството сменяме памперси, така и в присъствието на приятел. Ето един по- добър вариант тук Изявява се чрез проливния дъжд. Изпитанието чрез дъжда е пример как обикновено природно явление в ума на религиозния човек се приписва на бог. Всъщност моралният съдник не казва кое е правилно. Всеки има свой, човешки избор. Във вашия вариант- семеен съм, защо няма да взема или да остана със старо гадже... ами ако съм го обичал- да съм се оженил. Ако по условие беше любовница е по- интересно, защото утре ще имам проблеми, защо съм се направил, че не я познавам... и тя вече не иска да ме познава. Така че, разказът ви е некоректно зададен. При вашето условие- приятеля.
 4. Не променяте нищо в условието, отговорът остава същия.
 5. Бихте ли му поверили семейството си? А какво, аз отсъствам ли? А под "най- добър приятел" не се ли разбира "на който мога да поверя семейството си, когато ме няма"?
 6. В цялата схема къде е бог? Потвърждава се, че религиозните постъпват атеистично в реалните ситуации.
 7. От дискусията до сега стана ясно, че някои приемат някакво божество, което контролира света, но няма изразена пристрастност към конкретна религия. Впечатлението ми е, че съществуващите религии не удовлетворяват пълноценно потребността на религиозните. Те имат нужда от нещо по- съвременно. Но не са афиширани и съвременните опити- сциентология и Ошо. Явно има хора, които виждат света в този ключ- че има божество, пък било и без религия и църква.
 8. Добре дошъл във философията. Пожелавам успех. Това не е наука свързана с експерименти и математика. Може да се защитава реалността и на А и на НеА.
 9. Тъй, тъй сестро. И баба Влайка тъй мислеше. Ама какво да я прави човек, одъртяла, изкуфяла.
 10. Така е. Науката никога няма да се попита КОЙ определя физичните закони. Няма такъв научен факт, нито проблем.
 11. Не мога да се съглася. Обективността, що касае човек се преобразува в негова повече или по- малко вярна карта, изображение, отпечатък на терена, но не е илюзия. Означение! Тези с по- вярна карта по- бързо и уверено се придвижват до целта. Това обаче се отнася до реалните неща, а не до изфантазираните от свещенослужители карти на съкровища. Ако следвате тези фалшиви карти, няма да намерите нищо.
 12. Харесва ми, че говорим за представи, за идеи, а не за реалности, когато става дума за бог. Ако той беше обективна реалност, представите щяха да са адекватни или не, а не устройващи ни или незадоволителни. Бог е идея, представа, фантазия, рожба на мисълта на човека.
 13. Системата не се интересува от такива неща. За нея няма добро и зло , емоции и други човешки качества. Системата съществува и ние сме част от нея. Човек койото я усеща , разбира до определна степен правилата по които работи тя, и съответно действията му се предопределят от тези правила. Така този човек и системата "работят" в синхрон в една посока, което помага на човека да достигне основната си цел да оцеле (като вид). От друга страна има човек който няма усет към системата, дори се противопосатвя на нея. За този човек вероятност той да работи против правилата на системата е много голяма . А да се работи против системата не е много изгодно за оцеляването на човека. Не съм съгласен в някои неща със системния ви анализ, например с това, че системата не се интересува: ето, има самоуправляващи се системи, които се интересуват, така че обобщението ви е не на място. Обаче ми харесва, че в думите ви няма бог, което прави нещата по- човешки и земни.
 14. Ако лявата ми ръка забива нож в гърба, а дясната прегръща, то ръцете, които са само механизъм в системата ли са виновни или системата- "нещо което е много по голямо от дребните механизми в него"?
 15. Майна, (в см., г-н пловдивчанин), бих приел сериозно възгледите ви, ако пишете "езотерика". Освен ако имате специално отношение към буквата ἐ от ἐσωτερικός. Тук
 16. Подкрепям търсенето на любими стихотворения и съжалявам, че не мога да помогна при издирването им. Моята случка е такава. На некролог на младеж прочетох стихотворение, три стиха от което ми се запечатаха. "Мълчим и няма какво да си кажем. Първата и последната среща страшно си приличат." Може би младежът е бил авторът, а може това да е любимо стихотворение, но тези стихове ме впечатлиха с наблюдателността и прекрасния изказ. Ами това "страшно" на края?! Може би романтичната картина в съзнанието ми е нереална, но ако някой е срещнал това стихотворение, вероятно е съпреживял същото. Търсил съм в мрежата, няма го. Моля, прочетете го отново, дано не греша с препоръката си.
 17. И за други неща не казва нищо. Част от нормите са били уредени в Стария завет и не са подлежали на преоценка. Може би заради това не са споменати. Евангелистите разказват Исусовият принос, старото се приема по подразбиране, освен ако не е изрично критикувано.
 18. Днес подслушах битов разговор на съпругата ми с позната, живяла на съпружески начала с близък, който наскоро почина. Ето как тя й помогна синтезирано: Нормализация "Нито си първата, нито си последната" "Пък на каките мъжете умряха единият на 52, другият на 55" Закотвяне "Имаш внуци да гледаш" Даване хоризонт "Много още има да ти се случва, какво ли не. Кураж!" Практически съвети, социална информация "Нали знаеш, адреса на социалните?"(не я насочи към психолог и аз намирам това за добро в нашите условия, когато на близки се оказва по- голямо доверие) Отвличане на вниманието "Какво стана със зетя ти, а с дъщерята?" Насочване към негативни спомени "Не можеш ли да си спомняш нещо, което ви е било неприятно с него?". (Мисля, че това не работи или поне не работи с нея) Поддържане на връзка "Обаждай се винаги, когато имаш нужда" Не бързай, осигури си време. Става дума за това, че в такъв разговор не бива да се намесват мисли, че минутите са скъпи. Времето трябва да е достатъчно пострадалият да изплаче мъката си и да се успокои, а това е субективно и не се вмества в платените часове.
 19. Ще си позволя да възразя. Християнството се противопоставя на разложението на владеещ Юдея Рим. Не става дума за омраза, а за защита на морални възгледи. Да не забравяме, че в Содом содомляните обкръжават къщата на Лот с пламенното желание да им предаде ангелите за плътско развлечение. Лот ги спасява, а развратния Содом е унищожен.
 20. Няма нужда от просторен анонс на тема, която е дискусионна и ще се развива. Още по- малко има нужда, ако темата загине в зародиш.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...