Отиди на
Форум "Наука"

sunch0

Потребител
  • Брой отговори

    1
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за sunch0

sunch0's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Репутация

  1. Здравейте, имам питане относно една задачка по Органична. Трябва да се определи най-вероятното място за електрофилно заместване. Аз знам че активиращите групи + халогените са орто и пара директанти, а дезактивиращите са мета. В задачата обаче има ядра които са така заместени, че самите заместители не са такива които сме учили в коя категория попадат. Прилагам снимка. А разсъжденията ми вървят в следната посока : На последната молекула ми се струва, че азота трябва да има електронна двойка, което ме води на мисълта че активира ядрото, с което е свързан, но това ядро е дезактивирано от COOR. Ядрото, свързано с въглерод, който е свързан с азота, чрез двойна връзка би трябвало да е дезактивирано. Ако тези разсъждения са правилни, то би трябвало да се атакува орто на долното ядро, защото има дезактивираща, но има и активираща група, а горното има само дезактивираща. На първата молекула пак би трябвало да има електронна двойка при азота и да е силно активиращ. На втората азота е дезактивиращ, определящ е метила. Просто не съм сигурна този азот с двойната връзка на последните две силно активиращ ли е, по-силно от метил? Ще съм благодарна на всякакви насоки

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...