Отиди на
Форум "Наука"

Sirene

Потребител
 • Брой отговори

  34
 • Регистрация

 • Последен вход

Репутация

28 Ученик

Всичко за Sirene

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Да. Това което имам предвид е, че "куче" може да служи за пример за една иранска дума в българския, която най-вероятно не е дошла от славяните, а от прабългарите.
 2. За "куче" знам, че е доста вероятно да не е дошло със славяните. Само българския и македонския имат тази дума. Останалите славянски народи казват "пес" или "собака". Единственото най-близо до българското "куче" е унгарското "kutya". Турците казват "köpek", така че най-вероятно не е дошло от тях.
 3. Така е. Те са го осъзнали отдавна. Сега остава и народът да го осъзнае. Както протестирахме 1 година срещу кабинета Орешарски, така сега трябва да захапем за промени в прокуратурата и да не пускаме. Прав си, че трябва да има главен прокурор назначен чрез избори. Също така самият той трябва да бъде разследван за възможни връзки с партии и олигарси. Според мен той трябва да има и осигурена 24/7 охрана, за да не се страхува за живота си и да може да си върши работата. Сигурен съм, че има поне един почтен юрист, който иска да заеме това място. За нас той буквално ще е като един нов Ботев или Левски. Невежеството наистина е коварен порок. Той обаче не се изкоренява със сочене на пръсти, а със знание. В случая знанието е че независима прокуратура е една от най-важните стъпки към светлото бъдеще на България и трябва да го споделим с който можем. Дори и най-големият еквивалент на Бай Ганьо може да разбере, че прокуратурата е много важна, защото само тя може да се справи с нечестните и крадливи политици. Трябва просто да подхождаме с повече търпение и разбиране един към друг. Ето, виж двамата как почнахме малко спънато, но сега се разбираме. Това си мисля, че е една черта присъща на българите, а като се замисля и на хората като цяло. Първо реагираме по-емоционално, а после вече вкарваме обективност и рационално мислене. За това, че хората се вдигат срещу поскъпването на тока или водата е така. Това е просто една най-базова цел за протест, създадена от държавата, а не от самите тях. В днешно време има и невежество, но има и ускорено напрегнато ежедневие, всякакви задължения, интернет, телефони, реклами и какво ли още не, които заемат съзнанието ни през деня. Разбираемо е защо хората не са намерили целта или са загубили хъс да протестират. И мен понякога ме е яд за това, но можем да го променим като дадем цел на хората. Никой не е казал, че ще е лесно, но не е и невъзможно
 4. А какво мислиш, че пречи на развитието на България? Корупцията е на първо място. После следват чуждопоклонничеството, неграмотността, лакомията и апатичността. Ясно е че има корупция на всички нива - от Бойко и компания до катаджията и въпроса "Може ли да измислим нещо?". Може да го наречеш манталитет. Аз го наричам свободия. Не сме единствената държава в която има корупция. Сигурно си чувал поговорката "Докато котката я няма, мишките пируват." Котката в случая е прокуратурата. Когато тя обслужва частни, а не национални интереси е ясно какво следва. От друга страна, ако има желязна прокуратура, която да се разследва и осъжда едните "тарикати", с тяхна помощ биват осъждани и другите. Схемата им е оплетена здраво. Все ще се намери някой да изпее една хубава песен и да видиш какво домино се получава Не съм тръгнал да променям света, но ми се иска да допринеса поне малко за позитивна промяна в България. Сам не мога да направя почти нищо. За това и пиша тези неща тук. Не трябва да си затваряме очите или да мрънкаме, а да дискутираме какво искаме и как ще го постигнем. Според мен проблемът на протестите ни до сега беше, че протестирахме само срещу мафията, олигархията, управляващите и т.н. Трябва да се изясним какво искаме и да протестираме за промяната, докато не бъдем чути от управляващи и в чужбина и да спрем само когато промяната стане реалност. Мисля, че на първо време една независима и работеща прокуратура ще свърши страхотна работа. Споделил съм това с близките ми. Сега го споделям и тук с вас. Ако не сте съгласни кажете. Знаете, че в спора се ражда истината. Ако сте съгласни споделете това и с вашите близки. От уста на уста, коментар на коментар и капка по капка вир става
 5. Всеки случай е по-светло от това на Русия. През .... ми е дали държавата ми има много самолети, ако я управлява бивш агент на КГБ от 2000 до сега и знам, че си е нулирал мандатите, за да държи властта до 2036. Като толкова ти харесва Русия, никой не те спира да отидеш да живееш там. По-добре да се стопим демографски, от колкото да е пълно с всякакви чуждопоклонници, които не пропускат възможност да изтъкнат колко е зле България и колко хубаво било някъде другаде. То е ясно, че Боко е мутра и не сме цъфнали и вързали, но вече ми е дошло и до гуша от песимисти и разбирачи. "Съсипаха я тая държава" не помага с догонването на който и да е. "Българите са малък, но изключително прост народ" вече като го видя не ми е смешно, а ми причернява. Голямо мрънкане пада колко сме зле, а как по точно ни помага това? Вече е пределно ясно, че сме недоволни от едно или друго нещо. Левски е казал "Дела трябват, а не думи." Според мен позитивните промени в България ще се засилят двойно и тройно, когато имаме единно гражданско общество и първото и най-важно искане бъде да се изгради активна и независима прокуратура. Когато има кой да търси сметка на крадливите "тарикати", те ще бъдат озаптени. Това ще отключи доста ресурси, които съответно могат да бъдат използвани за образование, индустрия, инфраструктура, наука и т.н.
 6. Приятел, виж кой първи почна да сравнява Русия с България. Много неуместна вметка беше това и няма какво се кокориш. Ако беше оставил темата да бъде между САЩ и Русия може би нямаше да получиш такива отговори. @Frujin Assen , нямах предвид че българската авиация има кой знае какво бъдеще. Темата премина от военна насока към политическа. Точно за това само нахвърлях няколко неща за сегашната руска политика, за да покажа че Русия не е цвете за мирисане и до там. Както споменах навлизаме в офтопик. Не искам да отклонявам темата, за това спирам до тук.
 7. Какво значи това? "Руска инженерна мисъл има, за разлика от българска. И колкото и да е пагубно положението при тях, бъдеще имат" България има бъдеще и мислещи хора, дори и да не ти харесва. Колкото и да сме олигархо-демокрация все пак има някакъв напредък в сравнение с минали години. В Русия ако следиш скорошни събития направиха промени в конституцията. На 1 Юли имаше референдум дали руския народ подкрепя тези промени. Само дето промените вече са одобрени и референдума е един вид "Харесва ли ви какво направихме с конституцията?" Една от промените занулява мандатите на министър-председателя - император Путин Великолепни. Естествено резултатите показват, че повече от 70% са "за" промените. Горкия руски народ мина от монархия, през комунизъм и стигна до олигархо-монархия. Алексей Навални сигурно си чувал кой е. Най-големият противник на Путин. Участието му в изборите е счетено за незаконно от руската държава... Но нека не задълбаваме офтопика. Темата е за авиация, не политика.
 8. Ако това е така, значи наистина трябва да се направи една хубава ревизия на българската история. Помня как един пан-тюркист ми доказваше, че прабългарите са тюрки с името Омуртаг, защото "нямало смисъл да се коментира, личало си че е тюркско", сигурно защото му звучи като Онур. Както и да е. Поразтърсих малко за името, но намерих само галското "Murtagh", което даже се е формирало в Ирландия от "Muircheartaigh" и очевидно няма нищо общо. Намерих друго докато търсих обаче : https://books.google.bg/books?id=EbIyAQAAQBAJ&pg=PA85 На 85 страница се говори за надпис намерен в Мадара, на който се чете "за бог Тангра" и че самият култ към Тангра е свързан със "свещени планини"(като Мадара), където ханът се свързвал с бог. Там е намерен и комплекс, който изглеждал като пагански олтар. Това игра на въображението на автора ли е или наистина е така? Сериозно питам. Също така имаме ли доказателства, че прабългарите са практикували друга религия/ритуали, освен това че някои от първите владетели, като Кубрат са били покръстени?
 9. До сега разглеждах карти в Eupedia и нещо ми направи впечатление в две от картите. В района, където е била Волжка България и днешните Чувашия и Татарстан има по-големи проценти на E1b и J2b в сравнение с околността. Не съм много запознат с цялостната история на района и не правя заключения. Просто споделям какво забелязах.
 10. Вместо да гадаеш кой как кръстил сина си, сега е момента да представиш хипотезата си за 100% арийската хунска раса, която е само на запад от Каспийско море.
 11. Добре момчета. Да кажем че това Q в Панония е скито-сарматско и че връзката хуни-сюнну не съществува. Тогава какви са хуните по произход и от къде идват?
 12. СМК = Салтово Маякска Култура? Ако имаш това предвид тя не е ли от 8-10 век? Намирането на такава хаплогрупа в този район и от този времеви период не мисля, че е нещо толкова необичайно в сравнение с гроб в Панония от 5 век. @sir от това изследване ми направи впечатление сарматската проба с Q1 от 1 век намерена на север от Кавказ. Другото ми беше трудно да го разбера. Най-вероятно аз не схващам. Кое разтърсва руската археологическа общност?
 13. Виж, аз лично смятам че по държавническа линия прабългарите са наследници на хуните. Просто има доста съвпадения, които сочат към това - Ернак/Ирник, всякакви "гури" споменати като хуни, Кубрат споменат като владетел на хуните, a и първото споменаване на името "българи"(ако говорим за сигурни данни, а не предположения от рода на "Зиези екс куо Вулгарес"), което е около десетина години след разпадането на Хунската империя. Мисля, че е логично прабългарският съюз и етнос да са формирани от племената участвали в хунският. Ясно е, че термина хуни използван от римски летописци по това време е доста всеобхватен и не може да служи за сигурно доказателство какъв език или какъв ген са носели споменатите хуни. Тук логически стигаме и до следващият ти въпрос, който си е много на място - Хуните монголоиди ли са? Мисля, че тук трябва да разграничим между азиятските хуни, или ако теорията е вярна - Xiongnu, и европейските хуни. Пратих ти изследването на гробове в Панония от 5-ти век. Щом 1 от 3 проби показва източноазиятската хаплогрупа Q във войн погребан в централна Европа по това време, то мисля че имаме доста добро доказателство за това от къде горе-долу са тръгнали хуните. Първите хуни определено са имали източноазиятски примес, а не е изключено и голяма част от тях да са били монголоиди. С придвижването им на запад са асимилирали превзетите народи и са се изменили генетично, а ако приемем че са Xiongnu то въобще не е било бързо. Дори е много възможно първоначално планът им да е бил просто да се спасят от изчезване, а в последствие да са се укрепили до степента позволяваща им да предприемат по-сериозни военни действия. За да не задълбавам повече в подробности, мнението ми е - Прабългарите са наследници на народите участвали в Хунската империя. Смятам, че първите хуни са имали значителен монголоиден примес, който се е размил с годините в които са се придвижвали на запад, а в последствие и самият термин "хуни" е станал събирателен за народите участвали в съюза. Това че при нас, модерните българи, липсват източноазиятски гени ме навежда на две възможности - 1. Прабългарите са били наследници на европеидните участници в Хунската империя. или 2. Прабългарите не са били достатъчно многобройни и са се "разтворили" в местното население.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...