Отиди на
Форум "Наука"

Atom

Потребител
 • Брой отговори

  3582
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  97

Atom last won the day on Септември 19

Atom има най-харесвано съдържание!

1 Последовател

Всичко за Atom

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Atom's Achievements

Community Regular

Community Regular (8/14)

 • Reacting Well Rare
 • Dedicated Rare
 • Very Popular Rare
 • Posting Machine Rare
 • First Post Rare

Recent Badges

4,9k

Репутация

 1. Ха нещо ново. Дай да ги видим тези "доказателства в тяхната съвкупност". Кои например са тези два църковни събора (а може би един или пък три?) и какви точно решения са приети на тях.
 2. Добре, но искат ли хората такава обратна (възходяща) йерархическа система? Как ще им я наложиш? - насила, с "ограмотяване" и пропаганда или чрез някакъв друг механизъм.
 3. ОК. Науката се опира на два основни стълба. - първият е, че за разлика от останалите хора, хората които се занимават с наука знаят, че "нищо не знаят". Ако човек не подлага на съмнение това което е научил по времето на образованието си няма смисъл да се занимава с наука. - вторият стълб е придържането към научния метод и научните стандарти. Ако те не се спазват, трудът на учения няма да е разбираем за останалите учени и системата спира да работи. Всичко останало е следствие от тези две предпоставки и може да се моделира и променя с течение на времето. Кое според теб се нуждае от ремонт?
 4. Така е, спор няма. Това не променя обаче факта, че образованието и науката са две различни "системи". Те взаимодействат помежду си, но по същия начин взаимодействат и с редица други системи, включително и с политическите. Абсолютни истини няма и не може да има. Прав си , че единственото което може да направим е да изградим система. Система която да осигурява възможно най-близко приближение към истините или дава най-висока вероятност "нещо да е истина". На този етап, най-добата система която човечеството е измислило за постигането на тези цели е науката.
 5. Бъркаш образование и наука. Това са две различни категории. Иначе науката най-общо е "системата" за която апелираш: "Но като оставим настрана тия невъзможности, ние все пак се стремим към идеала, нали така? Това означава че се опитваме да стигнем по-близо до истината. А пък това може да стане по различни начини. Начините са различни, защото и хората са различни и са на различни места. И истината е фактически някакво средно аритметично. Но не е толкова лесно да се намери. Обаче може да се намери системата на организация, при която равнопоставеното взаимодействие между отделните хора, да даде най-правилното средно аритметично."

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...