Отиди на
Форум "Наука"

mitkomitashki

Потребител
  • Брой отговори

    2
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за mitkomitashki

mitkomitashki's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Репутация

  1. Въпросът е да разберем дали и каква опасност има за останалите и да предприемем някакви действия. Намерих информация, че в Англия, Германия и т.н. можеш да платиш за анализ на почва, прах, въздуха в помещенията и т.н., но тук не намирам никаква информация. Притеснява ме, дали на въпросното място след такъв период е останал азбест, който да е опасен. Вероятно има такъв премесен с цимент, но дали има нещо, което може да се пренесе с дрехи и т.н. и да се вдиша по-късно и т.н.? Та има ли някаква възможност това да се направи в България? И въобще има ли към кой да се обърне човек в такива случаи? Защото като се замисля, виждал съм служители на ВиК да режат етернитови тръби при аварии без никакви предпазни средства И май на никой не му пука особено. P.S. Тия дни само чета по темата и се чудя, какво се е случило с тоновете азбестов прах след 11-ти семпември в Ню Йорк? Намирам данни за между 2000 тона азбестов прах от кулите близнаци Въпросът е какво се случва след това?
  2. Привет. Имаме следния проблем. Поради ниска информираност преди 6-7 години рязахме с баща ми с ъглошлайф етернитови платна в градина на село. Скоро прочетох, че съдържат азбест и т.н. Сега това не ми дава мира. Притеснявам се, че сме замърсили почвата и т.н. Затова се чудя какво да правим и искам да взема информирано решение, макар и късно. Там не живее никой, но родителите ми ходят често, както и ние понякога и се притеснявам, дали все още може да има азбестови влакна в самата къща, както и какво да правим с градината. Конкретният ми въпрос е, дали има лаборатория в България, която може да направи анализ на почвата и ако не е безбожно скъпо, да провери за наличие на азбестови влакна в помещенията. Надявам се така да получим някакъв ориентир. Ако има, ще си платим да направят анализ, за да решим какво да предприемем. P.S. Последните дни се загледах и забелязвам, че има села, в които почти всяка къща има разни постройки с етернитови платна Най-лошото е, че не съм чувал да има информационна кампания, която да предупреди населението за опасността от вдишването на азбестови влакна

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...