Отиди на
Форум "Наука"

Стоян Денев

Потребител
  • Брой отговори

    242
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    1

Стоян Денев last won the day on Юли 6 2021

Стоян Денев има най-харесвано съдържание!

Всичко за Стоян Денев

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Стоян Денев's Achievements

Collaborator

Collaborator (7/14)

  • Reacting Well Rare
  • Conversation Starter Rare
  • One Year In Rare
  • One Month Later Rare
  • Dedicated Rare

Recent Badges

98

Репутация

  1. И да има толкова влияние няма отношение към темата средновековно събитие на смесване. Може да се обясни с заселвания на популации от Армения и Сирия тук вътрешни за Византия.
  2. Не. Въпреки че аланите са във федерацията. Не. За другото пак не. Тоест не изглежда. Може да е точно така. Но за сега не изглежда така. Иначе генефан е права. Не е нужно да търсим корените на железните популации. А и вече са изследвани. По-интересно е все още неизледваното. За Балканите вече мина статия. Трудът ви е по-скоро енциклопедичен. От къде са се взели. То си пише в статията за южната дъга. С корени в неолитната популация. Тоест възможност за втора вълна от Анадола.
  3. Специално за "Толензе" и връзката им с други от Украйна със същата диета шест века след битката. Да. Все някакви Ямна деривати. Но бронза е вече изследван. Сега е наред желязото. Да ще е интересно да се ползва същата методология за търсене на субстрат и суперстрат на популациите от желязната епоха. Тогава ще могат да се използват всички снипове. btw Вече пристигна и hardware за това.
  4. Именно де. X1 при българите са сармати. X2 при хърватите централно европейски келто-германски масив. Разбира се, че бронзовите популации се отразяват при формирането на тези от желязната епоха. Беше нерешима задача преди да имаме средновековни проби. Сега е решима. За Италия, Великобритания и няколко други региона вече излязоха изследвания. За Балканите и Анадола също. Разбирам две неща. Интересно ви е и бихте ползвали методологията. Ще пусна нова тема с повече резултати и как се постигат. Не ми е приоритет. Някога.
  5. Понеже нали практикували трупоизгаряне ние реално нямаме истински славянски проби. Имаме на вече уседнали славяни. Обаче все някоя популация в базата трябва да е най-близо до тези хипотетични славяни. Това е начинът да се открие, коя е тя. Търсене с изчерпване се нарича. Когато го направим за нашите популации (X + БГ античност = БГ модерност) очакваме много възможности нали. Имаме ги. За хърватите (X + ХР античност = ХР модерност). И тях ги имаме. Сечението е между двата списъка. Логическо И. Ако един елемент е и в двата сета, това е най-близката популация до тази от, която е средновековната славянска демична дифузия. Ако пак не се разбира. Заеби. Не съм аз твоя човек. Първо по-добра е оценката на чуждите за Украйна популации от 6-ти век BC от там. Това означава този постфикс o. Нарочно съм гледал пробите да не са някакви бедни. Изследванията, които се занимават с древни популации е добре да използват всички снипове. При тези които използват и древни и модерни и понеже не цялата база е UDG е добре да не се ползват всички: "As samples were non-UDG treated, we limited analyses to transversion-only SNP sites to mitigate against erroneous genotype calls caused by ancient DNA damage."
  6. Това е защото ползваш всички снипове във HO базата. Да така стотици модели излизат еднакво възможни. За това не е ли говорил Флегонтов? Видеото на английски ли е, че не съм го гледал? Защото ако е на руски няма и да разбера нищо. Трябва да изчетеш цялата 20 страници боза на тролчето Таня, че да отсеяш материалите и резултатите. Как са постигнати и от кои статии е преизползваната методология. Защо се ползват само не транзитивни снипове при работа с модерни и древни популации също е цитирано. Или аз да завърша всичко, че да ти го споделя в сумиран вид. За ко миЙ уа? Ето изрових screen shot на сумираните резултати:
  7. Така модела прикрива всичко след Ямна с АНЕ влияние като сармати. Затова f3 показва възможност на модела само. Колко е възможен и в какво съотношение не се изчислява само с f3. Както и да е. Основното в темата е, че късно античната популация описана от проба от Ниш и проба от Бояново е изключително близка до пробите от Капитан Андреево и дава почти същите резултати. Този сарматски компонент го има при нас и го няма при хърватите при тях сечението на техните и нашите възможни модели е само с украинските скити. Явно те ще са най-сходна популация с разселвалите се славяни. Най-сходна не означава, че са ТЕ. Те са си украински скити или прото славянски субстрат или европейски индианци. Btw f3 няма да ти даде ако модела е невъзможен заради пропорциите, които изисква за да е възможен. При този общият модел (като възможен и за двете популации с различните им техни субстрати) с хърватите. Че е добра qpAdm p стойността, също не е от значение. Това обаче, че при различни субстрати и различни деривати е общ за двете множества елемент, е сечение. Което вече прави доказателството не вероятностно а аналитично. Това също ли не се разбира да го?
  8. Цитирана е и статията с техническата оценка на инструмента. Където пише точно защо и как се получават false positives. И са представени няколко различни стратегии, как този проблем да се адресира. Просто има десетки прочитания. Предполагам затова се популяризира проблема. Южняк, танин точно си троли. Но си мисли, че ако е учтив, някак си му се е получило. Това е, когато са ти преподавали, как да спретваш манипулации в библиотекарския. Но си яко тъп и си личи. :-D. Отностно използвани популации и конфигурации, имаш ми адреса мое ми пишеш писмо.
  9. Горе е обсъден списъка с "десни" популации. Към обичайните референтни за Европа са добавени Papua. Които се ползват за референтни, когато трябва да се работи и с популации от Азия. Иначе списъка можете да го намерите в статията за хърватската късно антична проба. А и дава дори по-лоши резултатити от оригиналния. Затова ползвам Papua популацията. Да отсея още false positives. Логиката е, че каквото и да имаме ние от ANE го имат и те. Но не съм правил сравняване на двата сета от резултати за да знам само възможността ли спада или и разпределението и по миксове с различни набедени популации.
  10. И каква е разликата с фабрикувалите прото огурски-порото тюркски, че да се изкарат различни от братята си? Несъществена е разликата. Сходни са патологичните състояния.
  11. Това че претендираш да знаеш "истината" е по-малък проблем и по-маловажно патологично състояние от това да наричаш най-близките си родственици нещастници, защото имат подобна патология да знаят някаква си друга сходно смешна "истина".
  12. Тя не е точно грешна. Но не изчерпателна. Тоест неволево манипулативна в сравнение с графчето на примесите, което включва Капитан Андреево и Ямна е непреднамерено непълна тоест пълен боклук. Но стойностите по ребрата са верни. Не са мои. Те са изчислени автоматизирано и безпристрастно. Какъвто и да е славянският суперстрат, той е много слабо свързан с черняховските проби ако приемем местната популация от бронзовата епоха за субстрат. И от там идва грешката. Може да е по-близо свързан с черняховци суперстрата, защото почти сигурно субстрана не е значително свързан с местната популация от брозновата епоха. За щастие вече не е нужно да се търси, колко сме свързани с местната популация от брозновата епоха. Предполагам, че е в рамките на статистическата грешка тази връзка. Но не е нужно дори да предполагам. Това не са прото траки. Само тотал щетата Стамов ги нарича така, за да докаже, че траките са изчезнали или избягали. Дори Ла Тене и Халщад не са прото келти. Защото колкото са прото келти, толкова са и прото славяни и проти траки и какво ли не. Както и Срубна. Колкото тази култура е прото скитска толкова е и прото славянска.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...