Отиди на
Форум "Наука"

genefan

Потребител
  • Брой отговори

    564
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    7

genefan last won the day on Януари 10 2022

genefan има най-харесвано съдържание!

Всичко за genefan

  • Рожден ден Април 14

Лична информация

  • Пол
    Жена

Последни посетители

4918 прегледа на профила

genefan's Achievements

Rising Star

Rising Star (9/14)

  • Posting Machine Rare
  • Reacting Well Rare
  • Dedicated Rare
  • First Post Rare
  • Collaborator Rare

Recent Badges

858

Репутация

  1. Мисля, че последния спор беше имало ли е лозя по времето на Крум да ги изкорени и аз изрично споменах в отговор, че не съм сигурно как е било тогава (но с МНОГО ГОЛЯМА вероятност номадите слотовъдци не са се занимавали с лозарство), но пък знам как е било по Османско време. Тези, които са дошли в Ранно Средновековие вече не са срещнали никакви траки да научат език, поне топоними, да не говорим за винопроизводство.
  2. Има и друг вариант откъде произлиза корена Лозен. Навремето лози са викали на всички влечащи растения и лиани. Така планината Лозен е по-скоро пущинак обрасъл с влечащи бръшляни и пр. На други места ползват гръцката дума лонгоз.
  3. Специално около София богати турци с чифлици са правели опити за интензивни култури с търговска цел, даже е саден ориз. Изглежда тогава на хълма Лозенец е садено нещо, но като северен склон е нямало как да просперира. По Освобождението Лозенец е селска мера, вижда се даже на снимки как пасат овце, а София едва стига Перловската река. Българи с лозя има предимно около градовете за собствени нужди. По селата не само са били на самозадоволяване, но и са нямали възможността да го прозвеждат, живели са в едностайни къщи(често полуземлянки) без зимници. Ако някои са имали асми, не значи, че са правели вино. Производството и търговия с вино се движи основно от гърци, например какви са живели в Мелник до 1912г. Така че каквото са пили пътешествениците по кръчмите може да е внесено от друго място.
  4. Не знам как е по Крум, но по Османско време в повечето части на България лозята и винопроизводството са непознати. С това са се занимавали главно гърци по Черноморието и в Тракия, за които е било по-лесно да търгуват по море. По Шоплука лозя няма и даже по време на соца не знаеха да правят добро вино, защото гроздето в Северна и Западна България дава голям добив, но не може да узрее добре и да има необходимия захарен градус за ферментация. Когато захарта е вече достъпна и евтина му се слагаше допълнително, което разваля качеството.
  5. По начало теорията е, че славяните са тръгнали онякъде Северно от Карпатите, което е сега Украйна. Но тогава никой не го е делил на руснаци и украинци. Колкото до татарите, при тях ситуацията е като при нашите турци - потокът от гените е главно от руснаците към Волжските и от Украинците към Кримските. Това е било първо, че в един момент е било по-изгодно да си татарин-мюсюлманин, ортколкото руски мужик и второ, огромното количество хора отвлечени и продадени в робство между тях.
  6. Руснаците, поне в Средната полоса са си в голяма степен славяни, и о, ужас, повечето са дошли от земите на Западна Украйна, когато се разраства Московското княжество. Сега, имаше някаква група референтни руснаци в първата база данни за пълни геноми, която беше събрана някъде в Колска област и естествено си бяха в голяма степен угрофини. Тях много обичаха да ги полозват украинците, че уж не били близки. Фактът е, че произлизат от едни и същи хора, но с различни примеси. Украинците пък са се омешали с власи, на запад с поляци, пък и с доста степни народи. До 18 век, голяма част от територията, която Украинците смятат за исконно своя,.т.е., някога Киевската Рус формално е владеела е била заселена или с татари, или изобщо никой не е живеел. Това е така нареченото Дикое поле, парадоксално разположено на най-плодородните черноземи. Там земеделец не можел да се засели от 5 до 18 век. Когато Русия се разправя с татарите, тогава на юг поемат заселници както от Западна Украйна, така и Средна Русия, по тази причина Източна Украйна, която тогава, както споменах е много рядко населена с разни степняци става основно рускоезична. До тогава населението на Русия е доста малобройно (в Средновековието не по-голямо от това в България), защото северните гори не са могли да изхранват много хора. Но отвореното жизнено пространство с плодородни черноземи води до бум на размножението и руснаците за 200г, стават от 20 на 120мил.
  7. Както и да го тълкуваме този текст, фактът е, че това е средновековен славянин, както хаплогрупата, така и аутозомните резултати го доказват.
  8. Ами там си пише, че corresponds to the later Androphagi. В 1250г. никакви андрофаги там няма, даже не е в началото на Рус, а малко преди идването на монголите.
  9. 730-850 Before Present значи 1150-1270г. и се класифицира даже като късно средновековен. Които го е писал горното явно не е рабирал английски, защото готите, да не говорим за андрофагите са живели там много по-рано. По начало руските археолози са го пратили като палеолитна проба с другите древни сунгирци. Така че има и по-голяма грешка от 20000г. отколкото нашият от Самоводене сбъркан с 5000г. Ето му и клона, на който общия прародител на всички проби се изчислява на 1450 BP. https://www.yfull.com/tree/I-A16681/
  10. В траките от Железния век се влива и силен скитски елемент, това нашите историци не обичат да споменават. Според някои, върхушката е главно със скитски произход, така че може да се намери разлика с тези от гробниците и простолюдието. Те би трябвало да се различават силно генетично, защото Железния век са сродни на микенците и по-южни народи с голям процент Анадолски фермери, а скитите вече ги знаем, че може да носят даже източноазиатски елементи. In the Balkans After their displacement, the Agathyrsi settled in the regions surrounding the Eastern Carpathian Mountains corresponding to the territories presently called Moldavia, Oltenia and Transylvania,[36] although they also may have been one of the peoples who had free access to the Wallachian and Moldavian Plains along with the Scythians.[38] In these regions, the Agathyrsi established themselves as a ruling class over the indigenous population, who were Geto-Thracians,[39] and intermarried with these local peoples and gradually assimilated into these local peoples' culture.[26][40] And, beginning in the 6th century BC, the Agathyrsi were organising into fortified settlements, such as the ones at Stâncești and Cotnari, which acted as important centres of the Getae.[26] A section of the displaced Agathyrsi might also have migrated more southwards into Thrace proper, where a group of this people was located on the Haemus Mons by Stephanus of Byzantium.[26] The Trausi[edit] Stephanus of Byzantium also suggested that a section of the Agathyrsi were present on the Rhodope Mountains by his mention that the Greeks referred to the Trausi (Ancient Greek: Τραυσοι, romanized: Trausoi; Latin: Trausi, Thrausi) tribe who lived there as being Agathyrsi.[41] On the Rhodopes, the Trausi initially lived to the north-east of the Thracian tribe of the Bistones.[42] By the early 2nd century BC, the Trausi had migrated to the east of the Hebrus river in the hinterland of Maroneia and Aenus, and they soon disappeared from history after being conquered by the kingdom of the Sapaei.
  11. Зависи не само от гоемия клон, но и подклончето. Не разсъждавайте като навремето по процента на хаплогрупите. По принцип R1a-Z93 е дошла в Европа още през Бронза с ямненците (макар някои да отричат, че това е исконно ямненска хаплогупа, а просто повлечена някъде от Североизточна Европа). По времето на траките нея я има и в Анадола, Иран и Индия. Ако знаехме клончето на тракиеца, можехме да предполагаме по каква линия е дошла. Тюрките си имат по-нови клонове, може би на 2000г. и по-малко и точно те липсват при българите. За тях също се преполага, че са били първоначално ямненски, защото по Бронза и е имало движение и на изток към Средна Азия (но с център не Балканите, а Руската равнина). Но от Желязото потокът се обръща.
  12. Oтносно клоновете на R1a-Z93, намерени сред съвременните българи, поне от тестваните с Биг У, никой не може да се причисли към степно-тюркските. Повечето имат по-близки или западноевропейци, или в Близкия Изток. Това може да навява пак римо-анадолска връзка, но не и прабългарска. Наистнина R1a-Z93 е намерена и сред траките от Железния век(Капитан Андреево), но клонът не е определен точно, така че не е ясно дали има наследници. По принцип огромна част от старите клонове са измрели без пряк наследник, така че може по начало да е някакъв тупик. Имаме няколко случая на хаплогрупа Q и N, които се причисляват към "монголските", но тъй като се срещат повече в Северозападна България, може да се мисли за Панонска връзка. Не знам дали споменах, че проба със същия клон като Самоводене Q-YP789 беше намерена в последното сръбско изследване в стари кости от Хърватия. Парадоксалното е, че съвременен клон, освен сред унгарци, е намерен и в албанец.
  13. По мъжка линия Висоцки е с еврейски произход (макар и покръстен). След години, когато почнах да слушам Леонард Коен (непознат навремето в България) разбрах на кого ми напомня гласа, а и стила. Интересно дали Висоцки се е влиял от него.
  14. Не разбрах какво доказваш с това, Албанците от железния век са тип илири и се различават от ранно железните траки. Те стоят по-на север, имат нещо средноевропейско, а траките си приличат много на микенците с голям процент анадолски фермери. Този тракийски профил не е само тогава, среща се до Ранното средновековие. Ако искаш да удряш шамари, ползвай траките, нали Спараток само за тях говори. Не може да се сравняват семпъли от напълно различни епохи, тогава съвпадението може да е само случайно.
  15. В Supplementary File, Table 8, има както го разбирам процентно съотношение на различни древни съставки. По него излиза, че българите сме 19% траки, 24% РимоАанадолци, 51% славяни и 5% ОтоманоАнадолци. Румънците са близо до нас, макар езика им да е автохтонен, генетично са много близо до българите (поне тези във Влахия). Това се дължи на това, че те са се заселили там едва след 12 век, като са дошли от юг,.Тогава е имало и славяноезични българи с тях, но постепенно влашкият език е взел връх. Много власи е имало и в Северна България, но по Османския период или са забягнали на север от Дунав, или са се ислямизирали. Източна България е заселена вторично с българи от Запад, които може би не са идентични с тези от ВБД.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...