Отиди на
Форум "Наука"

genefan

Потребител
 • Брой отговори

  605
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  7

genefan last won the day on Януари 10 2022

genefan има най-харесвано съдържание!

Всичко за genefan

 • Рожден ден Април 14

Лична информация

 • Пол
  Жена

Последни посетители

5030 прегледа на профила

genefan's Achievements

Rising Star

Rising Star (9/14)

 • Posting Machine Rare
 • Reacting Well Rare
 • Dedicated Rare
 • First Post Rare
 • Collaborator Rare

Recent Badges

894

Репутация

 1. Обяснявах вече, кои са истинските Динарци и че няма намерен преди средата на 9 век и не в Черноморските степи.
 2. Хаплогрупа R1a e основна сред славяните, но това са клоновете под M458 и Z280. Предполагам, че българинът е под Z93, основна в степите от Бронза и намирана преди сред алански проби заедно с Кавказко G2a. Обърнете, обаче, внимание, че в степите през кой и да е период не е намерен нито един I2a Dinaric и ако е намерен в нашите проби в СИБ не е дошъл оттам и то в по-късен период. Аутозомното източноазиатско се появява в Черноморските степи през Скитския период, а после почти всички го имат в една или друга степен. Чисти източноазиатци за пръв път в Европа има сред хуните, а после аварите. Така че ако прабългарите са дошли оттам няма начин да нямат, поне в 7 век. Ако нашите проби са пак грешно датирани и са всъщност от 9-10 век, може и да са чисти славяно-балканци.
 3. Оказва се, че в Русия също тече проект. подобен на нашия в Харвард, като са тествани повече от 200 генома от различни периоди по Руската равнина. Резултатите вече са готови, като тестовете са извършени в Руски университет и скоро ще се публикуват. Доколкото се вижда от тази схема, ще има резултати от скити, Черняховската култура и славяни, които ни интересуват във връзка с произхода на българите. https://www.ebi.ac.uk/ena/browser/view/PRJNA1086800 https://www.youtube.com/watch?v=WVFA9ThYDms&t=39s
 4. Не ми се отговори правен ли е радиовъглеродвн анализ на Динареца I2-Z17855, намерен сред "прабългарите", или пак е датиран като "първите векове на българската държава" от археолозите. Въпросът кога са се появили Динарците в България е много важен за произхода на българите, защото в момента са най-големия процент от населението с 20-22%. Типични Динарци са тези под клона Y3120, където общият прародител на всички е живял само преди 2200г. Иначе на пътя към тях, са открити на Юнаците и други места на Балканите още в Средния Бронз. Въпросът е къде са се крили първите Динарци преди експлозията някъде към 10 век още не е решен, но се предполага Средна Европа, а решително не степите. https://www.yfull.com/tree/I-Y3120/ Най-ранните Динарци, намерени досега са в Хърватия, близо до границата с Унгария и Византия, близо до Бурса, които са датирани около 880г. Така че намерен някой от 7 век ще е сензация, но съм почти сигурна, че ще е грешка, както бяха пратили сърбите с някакви кости от Бронза. Кой е този намерен клон на I2a, който сега е много рядък в Европа? Ако е I2-M223, той не е толкова рядък сред българите и се среща повече в Северозападна, а не Източнa Европа. Има и един рядък клон S21825, който е намиран още в Неолита и Бронза на Балканите, но в момeнтa е изключително в Западна Европа, знам за единствен албанец на Балканите.
 5. Както разбрахте, самият Южняк, който все пак е научил някои резултати, бяга от заключения. Тогава какво очаквате от мен, без да съм ги видяла? Аз само имам основания да се съмнявам, че при многобройните степни проби от този период, тествани досега, такива, приличащи на съвременни българи, или даже нещо като чисти славяни, не са открити.
 6. Говоря за СИБ, защото славяни има отпреди в Солунско и Тракия, а в Югозапада е запазено компактно местно население. Ако се намерят "прабългари" от 7 век в СИБ и са смесени, почти сигурно е, че не станало там.
 7. Напълно съм съгласна, че част от хората, дошли с Аспарух са, или смесени със славяни, нещо повече, почти е сигурно. че смесването е станало извън СИБ, защото тя към 680г.е почти напълно незаселена. Въпросът е какъв е бил рода Дуло.
 8. Хайде сега, прабългарите - конни славяни! Може да са имали някакво смесване с източноевропейци преди да са стигнали дотук, но имам съмнения от кой период са тестваните кости. Мога да се хвана на бас, че никой намерен Динарец в СИБ не е по-ранен от края на 9 век. А тогава вече трудно ще ме убедите, че става въпрос за оригиналните българи на Аспарух. Защо ли мисля така - ами грешна датровка от археолозите. Мисля, че се спомена конкректно само некропола в Нови Пазар. Намерих следното описаие, където археологическата датировка е дадена доста неясно като "първите векове на Българската държава". Прабългарският некропол до Нови пазар - Безплатни есета, реферати, анализи - КАМИНАТА (kaminata.net) Затова е много важно дали е правен радиовъглероден анализ. Някои ми се пенявеха на Фейсбук, че видите ли ,такъв анализ е много широк, а пък с грънци можели да го докажат до 20-30г. Дай да видим дали е така - пример, сръбското изследване за Римския лимес. Там фигурират проби от некропола Кулине, където са намерени първите Динарци по-близо до нас. Едно сръбско изследване от 2015г, побаче твърси, че става въпрос за "This led us to conclusion that this was an isolated, blood related warrior population, most likely from the period of the Great migration." Това ще рече Миграционния период, както официално го определят 300-700г. https://www.researchgate.net/publication/341702099_Ranosrednovekovna_nekropola_na_lokalitetu_Timacum_Minus_-_Kuline_Early_Medieval_necropolis_on_the_site_Timacum_Minus_-_Kuline Но какво става, когато са радиовъглеродно датирали скелет I15542: I15542 897-1021 cal CE (1075±15 BP, PSUAMS-8555) I2a1a2b1a1, или средно 980г. Тези хора и аутозомно вече си приличат на съвременни сърби и българи. Но от същия район са изследвани кости и от късноантичния период, кото са съвсем други. Подозирам също, че и кости, изпратени като прабългари, особено от аристократични гробове, вече са доказани като сармати от по-ранен период, затова нямам доверие много в нашите археолози.
 9. Останах с впечатлението, че Южняка разполага засега само с хаплогрупите. Но е интересно и какво ще покажат аутозомните геноми. Може да са намерили само една ИА хаплогрупа, но аутозомно те да са средно 10%, както този уж прабългарин от Самоводене. Освен това може да има голяма разлика между простолюдие и аристокрация, а ние богати прабългарски гробове нямаме, както е случая с аварите и хазарите. Интересно кои хаплогрупи смята за Кавказки, сред старите алани са намерени Кваказко G2a и R1a-z93, те се срещат сега само в остатъчен процент сред българите. Съвременните Кавказци са сред народите по света с най-голям процент J1 и J2a, а той твърди, че няма нито един намерен прабългарин. Споменава на сайта си, че е намерен Северен Динарец I2a-Z17855, който наистина е доста разпространен сред българите, но тук е важно как е датиран семпъла, защото досега Динарци на Балканите не са намерени до края на 9 век. Многобройните тествани хуни и авари не дават нито един Динарец. Наистина славяните са практикували кремация, но има някои, присламчили се към други племена и погребвани по техните обичаи. Готви се ново голямо изследване по споделени блокове IBD, където се локализира "славянска" връзка, макар находките да са на огромни разстояния и да не си приличат на пръв поглед аутозомно. Интересното е, че такива хора са открити още в късноантичния Виминациум, на Средна Волга, за което ставаше въпрос във видеото, но и на Южен Дон.
 10. Да, но тази от гръцкия фолклор е друга. Може да се променя в хубава жена, която посреща самотни пътници и ги завлича към смъртта. Затова се опазваш с различни муски и талисмани. Впрочем и нашенския змей не е идентичен на западния дракон. Спомнете си за поверието "мене, мамо, змей ма люби", която някой умира от неизвестна болест. Та змеят може да се превръща също в хубав момък, но не за добро.
 11. Има същество Ламия от гръцкия фолклор, попу-жена, полу-змия, което яде деца и прелъстява мъже. Вероятно от това произлиза и нашата ламя - женски змей.
 12. Има следи, разни мечове, но най-известните са чашите от Вълчетрънското съкровище - явно минойски внос. Според анализа на златото, съкровището е сбор от 3 източника - чашите, дисковете и тройния съд, който е без аналог досега.
 13. По целите Балкани няма много човешки останки от Късния Бронз, защото са практикували кремация. Даже културата се казва так - Урнфилд, т.е полета с урни. Такива са намерени в Северозападна България около Дунав. Траките също са използвали кремация и затова може би не е останало много и от тях. Някой беше казал,че в гробница, където има некремирани остранки не е погребан трак, освен ако е вече от елинистичния период. Всъщност нашите по-богати гробници са оттогава - след похода на Александър. Ветераните се връщат с богата плячка, преди на Балканите не е имало много злато и ценния метал, с който са се разплащали и в Елада е среброто.
 14. Виж какво, не съм искала да кажа, че прабългарските гробове може да са неолитни, но грешка с 200 и повече години може да се направи спокойно. Това от своя страна може да влияе дали това са истинските прабългари. А грешките направени с неолитните могили отиват към няколко холяди години. Единствената ни доскоро "тракийка" и първият "прабългарин" от Самоводене бяха точно такива грешки. Не знам дали може да се каже като гледаш някой скелет дали е на 1000 или 6000г. но все пак е трябвало повече да внимават за артефактите. А за хазарите си има по-нови изследване по аутозомни адмикси. Жените от елитните гробове се оказват чисти източноазиатки, но някои от мъжете имат смесен произход. Хаплогрупите, разбира се, са си степни и нямат нищо общо с българските. Даже прабългарите да са наистина някакви сармато-алани с кавказки произход, хаплогрупите пак не се връзват да сме им наследници. А при степните държави винаги е така. Има едно владетелско племе и няколко сателитни с различен произход. Отделно завладените народи в нашия случай с европейски линии. Спомни си за монголите и Чингис хан колко са първо и коло стават като се затъркаля "снежната топка". Всеки следва победителя, където има надежда за най-много плячка. Омръзна ми пак да се въртим в кръг и повече няма да ви отговарям.
 15. Не е това, Италианското, за което споменавам е от унуверситета в Болоня, но пробите в България от съвременници са събрани от частни лица. Все още няма офiциална публикация, освен една дисертация. Има и хаплогрупи, някои от които сме разширили допълнително с частни средства във FTDNA и YSEQ. Правени са запитвания и да им пратим стари проби, но доколкото дочух, последния отговор е "няма пари, действайте". https://drive.google.com/file/d/1tpYC5ok4ro2ikj0IvkKplnFndFxrDcWw/view?usp=drive_link

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...