Отиди на
Форум "Наука"

Niko13

Потребител
  • Брой отговори

    14
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Niko13

Niko13's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

7

Репутация

  1. Този, който трябва да чете повече, си ти. Никой не е бил длъжен да се бие за гръцките интереси в Мала Азия! Достатъчно е, че са им дали на практика почти всички Егейски острови. А колкото до войната с Турция, била е пълна касапница заради глупостта на гърците за тяхната мегали идея. Даже те надминават с тези си действия глупостта на българите да атакуват Чаталджа.
  2. Защо се хабиш да пишеш за неща, които не разбираш? Изобщо не ти е ясно защо Гърция се намесва във войната едва в нейния край и защо минава тогава на страната на Антантата. Разбира се, че е можела да го направи и много по-рано, но се дърпа. Всичко това е заради Русия и амбициите й да овладее проливите. Даже англичани и французи заплашват, че ще им срутят Акропола. После са щели да го вдигнат от нищото ако трябва. Имали са и парите и възможностите. Даже по-добре от реставрацията на гърците дето вече над 100 години се мъчат да го направят. Тези лигльовци гърците са тръгнали за мегали идеята точно на Венизелос в гръцко-турската война и никой не им е виновен за краха. С тарикатлъци не става. Дори са били предупреждавани от англичаните да не настъпват нататък в Мала Азия. И турците ги разгромяват. А Венизелос е бил ако става на въпрос по-голям мегаломан и от Фердинанд. Просто е имал късмет, че България отваря Междусъюзническата война със Сърбия. Иначе гърците нямаше да видят нищо на изток от Струма.
  3. Стига с този Крит . Това е земя, населена с гърци и заобиколена изцяло от ВОДА. Нищо общо няма с Македония. Фердинанд допуска фатална грешка като напада сърбите. Дори и като претекст за сплашване. На 17 юни мисля нахлуват български части в сръбските позиции и след това 3 дни няма нищо, но войната вече е отворена. Трябвало е да се отиде в Лондон и да се договорят новите граници от военните придобивки. И най-вече България да стъпи твърдо на Бяло море. Въпросът за Македония е щял да се решава през ПСВ.
  4. Само като ти видя името на профила и ми става ясно що за стока си. Слушай сега добре дечко, Гърция бави до последно включването си в ПСВ, заради руската заплаха и претенции към Истанбул и проливите! Тези педалски номера на гърците са добре известни на англичани и французи от една страна, както и на германци от друга. Ако Гърция мине към Централните сили е с Германия и против Русия. Но въпреки това Гърция се е страхувала какво ще стане на Източния фронт и ако Русия победи е било абсурд да се мисли за Истанбул. Сбогом на Мегали идеята, какъвто най-голям застъпник е бил именно Венизелос! Освен това и Турция е била на страната на Централните сили и дори при германска победа във войната, нямало е как да се вземе Истанбул от гърците. Ако го направи веднага към Антантата, е била в съюз с Русия. Това също е било проблем по отношение на Босфора. Гърция започва да размотава. Освен това щеше да е във война с България, която по обективни причини е с Германия, и нямаше да има каквито и да е сили за офанзива към Истанбул. Стига се дотам, че съюзническият флот на англичани и французи насочва оръдията към Атина и принужда Гърция да мине към Антантата. Но кога Гърция прави това? Чак през 1917 след февруарската революция, когато Русия е била вече пред колапс! Гърция няма почти никакъв принос за победата на Солунския фронт. Венизелос се връща във властта след абдикацията на краля и веднага насочва вниманието към проливите. След края на войната гърците завземат Измир и Източна Тракия. Но това не им стига и си го получават в Мала Азия. И защо англичани и французи да се бият там заради гръцката мегаломания да възстановяват Византийската империя ?
  5. Това е така за Кавала и Солун, за съжаление е пропусната тази отлична възможност. Както споменах по-рано границата е можела да минава естествено по билото на Богданска планина, завивайки към Дойранското езеро и Гевгелия. Че даже да се направи още едно пристанище при Крушево до устието на Струма, ако искаме. Отделно България е могла да постави въпроса и за двата острова Тасос и Самотраки за сметка на Солунското поле. Гърция е била доволна, но със сигурност е искала цялото Беломорие. Относно Западна Тракия, тя е предадена на Гърция по-късно. Причината е най-вече заради погрома, който турците нанасят на гърците в гръцко-турската война и милион и половина малоазийски гърци бягащи от турците. Много от тях са заселени именно в Западна Тракия. Иначе България е имала шанс да запази тази територия.
  6. Абе пич, нищо не си разбрал от това, което написах. И какво ми сравняваш Крит с Македония??? Та Крит е остров! Докато Македония е била заобиколена от други етноси. Сърби от север, гърци включително в южните дялове, албанци в западните такива (Тетово и Гостивар). Влиза се с цяла армия в безспорната зона и се заявява българското присъствие там, така се прави. А не да се бием залудо при Чаталджа. Освен това абсолютна грешка е било да се предявяват претенции още за Солун. Солун исторически никога не е бил български. Никой също така от Западните сили, нито Русия са щели да допуснат България да вземе Солун. А що се касае Венизелос, не ми го хвали толкова. Десет години след Балканската война, гърците допускат същата грешка като са искали Константинопол и чак Анкара, за да възстановяват Византийската империя. И турците буквално са ги смазали. Сигурно си чувал за т.н. екзодос. Нека гърците бяха нападнали първи българите 1913 и да опитат да вземат Беломорието като са толкова отворени. Да видим как щяха да увеличат територия и население! С нападението над сърбите обаче България вече е третирана като агресор и настройва обществеността на Запад срещу страната. Русия е била против България, още повече е искала да си отмъсти за Съединението. А ако някои са имали по-хладни глави, България е била с отлични перспективи в Лондон да поиска Тасос и Самотраки за сметка на Кукуш и околностите му. Разбира се Кавала оставаше българско притежание. Венизелос иска не иска щеше да преговаря и щеше да се стигне до размяна на българско с гръцко население. България за разлика от Гърция и Сърбия е имала най-много какво да губи и заради глупостта на Фердинанд и военните губи всичко.
  7. Какво общо има Крит тук? Венизелос е използвал умело недоразуменията, които са съществували при подялбата на Македония и изиграва България. Тук още веднъж лъсват неадекватните реакции на Фердинанд да се атакуват позициите на Чаталджа! Да, откровено Венизелос е мразел българите и е чистил такива, където му падне. То това е единственият ход, когато завоюва територии с предимно или изцяло българско население. Нито е щял да се примири Кавала да бъде български, но ако не е избухнала Междусъюзническата война, нямал е друг изход освен да признае придобитите територии. И със сигурност е щял да преговаря за хинтерланда на Солун. Това за Одрин и Царево го казвам, за да поясня, че на Венизелос и през ум не му е минавало да предлага следвоенната граница на Гърция и България да минава между Солун и Кукуш. Изчаквал е и Фердинанд му дава отлична възможност да отмести бъдещата граница възможно най-далеч от Солун. Много е просто - Сърбия се разширява на юг, Гърция се разширява на север и проблемът е точно Македония, а не Източна Тракия. Вместо да отрежем сърбите при Велес и гърците поне от Струма, се бием за нищо към подстъпите на Цариград! И после, ама какво станало? Ще стане разбира се и още как.
  8. Венизелос е бил принуден да действа от обстоятелствата, а България е била в изгодна позиция да поиска Тасос и Самотраки. Плюс установяване на границата на западния бряг на река Струма при Крушево (днешната Неа Кердилия) в полите на Богданска планина. Там е можело да се изгради дори ново пристанище, което да бъде най-близо до София. В замяна разбира се на земи на запад от Богданска планина, тоест на Кукуш и околностите му. Венизелос в никакъв случай не е искал да остави българите да дишат във врата на Солун, но нашите не се възползват за пореден път. А иначе той е мразел българите и даже е искал Адрианопол/Одрин, както и дори излаз на Черно море при Василико/Царево. С нападението на България над Сърбия реално му се развързват ръцете да овладее Беломорието до Места. Просто тотална глупост са направили Фердинанд и военните. А после и Западна Тракия е дадена на гърците. Друг е въпросът, че турците отстъпват Солун на гърците без бой и гръцката армия влиза в града един ден преди българските части. И това е било напълно умишлено, за да се изтеглят турците и да се бият с българите в Беломорието. Това е било в разрез на българо-гръцкото споразумение, но напълно в интерес на гърците с ясната идея да отрежат България въобще от излаз на Бяло море.
  9. Напротив, гръцката армия е била в много неизгодно положение и е била пред пълно унищожение. Заедно с краля им, ако остане жив. Това е равносилно на капитулация за тях. Следвало е разправа със сърбите и те са го знаели това много добре. Откъде вадиш тези данни за гръцката армия? Дай източник за това. А техните оръжия да не би да идват от Олимп? Българската войска е била напълно способна да се справи с гръцката и сръбската такива. Проблемът е, че власите нахлуват с половин-милионна армия в Дунавската равнина и всичко приключва.
  10. След като гърците взимат Солун, а българите са били непосредствено до града, гръцките власти са били готови на всичко да подсигурят неговия хинтерланд. А това значи, че ще искат Кукуш и околностите му. Ние пък искаме Кавала и островите Тасос и Самотраки, които са били населени с гърци. Освен това Кавала е по-голямо градче от Кукуш. Размяна на населението е била съвсем естествен процес. Понякога трябва да се откажеш от нещо свое в името на нещо чуждо, но с по-голямо значение. Това е голямата политика.
  11. Не съм съгласен, категорично. България действително подценява в началото силите на Сърбия и понася загуби заради тактически грешки. Но и сърбите понасят такива, без някоя от страните да вземе значителен превес. Даже сме спрели да ги преследваме, а сме имали възможност да им отрежем пътя назад към Скопие. Гърция се възползва от това, изтласква българските сили от Кукуш, Сяр и минава отвъд Кулата. В Кресненското дефиле обаче цялата гръцка армия барабар с краля им Константинос е завардена и е била пред тотално унищожение. Часове преди да се даде заповедта за атака пристига известие, че румънците са стигнали до Враждебна и трябва не само да се спрат военните действия, но и да се окаже съдействие на гърците. Гърция просто капитулираше, а пътят към Солун е бил широко открит. Относно боеспособността на гръцката армия и въоръжението им, то се вижда 10 години по-късно в гръцко-турската война, където турците такъв погром са направили над гърците, че им държи влага и досега. Да, след излизането на Гърция от строя, България щеше да насочи цялото си внимание към Сърбия. И нямаше да им е никак леко, мога да те уверя. Пак ще кажа, че тогава щяха да ни спрат Великите сили, но щяхме да запазим Беломорието, което е най-важната придобивка за България. Много по-важна от онези чукари в Прилепско и Велешко. А колкото до маневрата, която устройваме на гръцката армия в Кресна, точно заради това днес Пиринският край е в пределите на България. България икономически тогава е превъзхождала Гърция и Сърбия. А и въоръжението не е било по-зле от това на съседите. Още повече Фердинанд взима голям заем именно за да въоръжи българската армия.
  12. При Куманово също се водят ожесточени сражения, но е факт, че основните турски сили на Балканите са съсредоточени в Одринско. Въпреки всичко, това не омаловажава ситуацията. Да сме пратили армия, която да нахлуе във Вардарска Македония от изток, заедно със сръбската армия от север. Даже е имало такова условие в българо-сръбското споразумение. Това също се използва от сърбите в последствие. Много наивно е да си мислим, че сърбите ще се бият за нас в Македония и като дойде моментът ще се изтеглят! А и турците все още са били Османска империя, макар и в залеза си. Дори елитните им части са били в Либия за войната с Италия. Отделно са имали войски в Анадола заради руската опасност от Кавказ. Така че моментът за война на Балканите е много добре подбран. Бързали сме, но не сме били напълно неподготвени. Имали сме и опитни генерали, които са предупреждавали за Македония, но Фердинанд и висшият генералитет са били заслепени. Пък и самите те са нямали единомислие по важни, критични въпроси. И това особено си проличава в Междусъюзническата война. Вероломното нападение от Румъния обаче решава всичко. Тук отчитам и лошата дипломация, която не успява да озапти румънците. Турците са спрени от Великите сили на старата граница. Без подлата румънска атака в гръб, щяхме да се справим с гърци и сърби. Даже цялата гръцка армия е била на часове от пълно унищожение в Кресненското дефиле. Но и тогава нямаше да ни дадат Вардарска Македония и щяхме да бъдем спрени от Големите. Със сигурност обаче щяхме да запазим Беломорието и може би Щип и Струмица.
  13. Сърбите са виновни за това, което сториха в Македония, но трябва да се отчитат също някои други факти, както и българските грешки. 1908 година Австро-Унгария анексира Босна. С това отрязва Сърбия от запад. От север към Войводина пак е Австро-Унгария. От изток е България. През 1912 се създава албанска държава, с което се сърбите са отрязани от излаз на Адриатическо море. Остава им само разширение към Косово и Македония. Нашето разузнаване спи ли? Територия се завладява като стъпи войник там, а не наивно на думи преди това. Вместо България да прати армия в безспорната зона, воюваме като идиоти при Чаталджа. Константинопол е световен град и никой няма да допусне да бъде владян от българите. Да не говорим, че дори в самия Люлебургас турците са били повече от българите. Какво правим на Чаталджа??? Освен това сърбите пращат сръбски подкрепления и артилерия при обсадата на Одрин. Тази далекобойна артилерия изиграва ключова роля при падането на града. Сърбите дават и жертви, но в България се мълчи за това. Това се използва по-късно, когато сърбите отказват да напуснат безспорната зона. Още настояват, че България се разширява в Беломорието и Източна Тракия, което е истина. Как да се изтеглят от Македония като България участва едва ли не символично? Изпраща само 7-ма Рилска дивизия в Пиринско. Даже ако не беше тя, днес и Пиринският край нямаше да е в България. Взимаш твърдо линията Енос-Мидия, Беломорието от Струма до Марица, безспорната зона във Вардарска Македония и поставяш въпроса за арбитража на спорната зона (жертви, принос и т.н.). Нека гърци или сърби атакуват после ако им стиска. Мегаломански, типично балкански, и недъгави решения на Фердинанд и военното ръководство провалят България. Иначе днес щяхме да сме държава номер 1 в югоизточна Европа на Черно и Бяло морета и вероятно с 20 млн. българи.
  14. Фердинанд не е трябвало изобщо да атакува Чаталджа и подстъпите на Цариград. Превземаме Люлебургас и спираме! Разбира се много груба грешка допуска и като напада сърби и гърци и така отваря Междусъюзническата война, после няма връщане назад! Така дава повод на всички да накажат България и точно това се случва. Въпреки провокациите от сръбска и гръцка страни по границите, отиваш в Лондон с териториите, които са завзети от българските войски и на базата на това започваш да преговаряш. С Турция никакви отстъпки, тя е бита във войната. Предложена е линията Енос-Мидия. Нашите са искали Родосто-Мидия, но това е било невъзможно. Поискана е Сарос-Мидия като алтернатива, но и това е отказано. Стига се до реално решение на линията Енос-Мидия. Взимаме я и разменяме реципрочно население с Турция. Ако трябва и насила. С Гърция взаимно се държим в шах. Ние сме опрели на Солун и държим още Кавала, Драма, Сяр. Те пък държат Лерин, Воден, Костур, Бер. Кукуш е бил в хинтерланда на Солун и той е щяло да бъде разменен срещу ивицата на запад от Кавала + островите Тасос и Самотраки. Тоест границата е можела лесно да се установи по от устието на Струма/Крушево ( днешната Неа Кердилия) по естествените планински възвишения западно от Струма към Дойран и Гевгелия. Следва размяна на българско население от Егейска Македония с гръцко такова от Сяр, Драма и Кавала. Ако се наложи и насила. Със Сърбия е бил най-големият проблем във Вардарска Македония. Сърбите в никакъв случай нямаше да се навият на отстъпки в Пиротско. България обаче държеше твърдо Щип, Радовиш, Струмица и много важния пост Гевгелия. Даже граничните сили са минавали някъде около Демир Капия и така сме отрязвали пътя на сърбите за директна връзка със Солун. Щяло е да се направи компромис с безспорната зона, но пък България овладява цялото Беломорие, от Крушево до Енос. Освен това годината е била 1913, а ПСВ е чукала на вратата. Тоест трябвало е да се жертва нещо в Македония за сметка на големия излаз, който България получава на Бяло море. 1914г щеше да бъде поставен въпросът за Вардарска Македония. И сърбите щат не щат, щяха да са принудени да играят с нас заради Босна. На наглите претенции на румънците, нямало е как да избегнем случая със Силистра. Дори е могло да им се даде ивица при Дуранкулак и Крапец, за да си траят. Но в никакъв случай България не е трябвало да напада сърби и гърци, защото румънците (подкокоросвани от руснаците) са предупреждавали, че ще нахлуят в България при военни действия между бившите съюзници. Разбира се е трябвало да бъде поставен въпросът, че при придобивки и то големи в Трансилвания в бъдеще, Румъния ще върне Силистра и Дуранкулак, дори хинтерланда на Силистра около езерото Гърлица на България. С Гърция пък през ПСВ сме можели да играем в съюз. Тоест подкрепяме ги те да вземат Измир и Малоазийския бряг срещу овладяване на Родосто от България. При всички положения щяхме да бъдем много ухажвани от Великите сили през ПСВ. Но не е могло да се спечели всичко наведнъж през Балканската война.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...