Отиди на
Форум "Наука"

Стефан Атанасов

Потребител
  • Брой отговори

    7
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от Стефан Атанасов

  1. Настоящата дискусия започва с публикуването на географската карта с двата вилаета – източен и западен. Кой може да изчисли териториите им в квадратни километри, заедно и поотделно. За целта представям нова карта с още по-ясно очертани граници.1876.jpg.a790ef4096826da0c14bfd7dba5cbc19.jpg

    ЦАРИГРАДСКА КОНФЕРЕНЦИЯ 1876.jpg

    • Харесва ми! 1
  2. On 29.08.2023 г. at 16:44, todorg said:

    Със сигурност с годините езиковите разлики биха се задълбочили при такъв сценарий.И до днес  ми е трудно да разбера хора от изтока ,като западен човек ,който може ,да говори и с диалекта на родния ми край и след това в зависимост от ситуацията ,мога ,да превключа на книжовен изговор без проблем ,докато ,за източняците това,като ,че ли е по трудно.Пример гледах интервюто на Ирина Стаматис за инцидента в село Прилеп ,който сам по себе си е зловещ ,но не е това темата.Стаматис ,макар и от Бургас по националните медии винаги е демонстрирала блестящ български книжовен и в един момент ,може би потресена ,от нелепостта на ситуацията взе  ,да миека в национален ефир по средата на интервюто с окръжният прокурор ,което издава ,че  ,да говори книжовен език и коства усилия ,а на нас западните не.

    Важно е било да имаме правипис с 33 букви, какъвто е бил до края на 19 век. Тогава сме щели да имаме разлика само в произношението, а лексиката и правописа да си останат незасегнати.

  3.      При ситуацията, в която сме се намирали към май-юни 1913 за нас Солун не само че е бил излишен, но е бил и непревземаем. Но през октомври 1912 ние сме го завладели с армия от 32 хиляди души, а след това сами сме го изоставили. Това е основната глупост на Фердинанд.

  4. Преди 10 часа, tantin said:

    Добре си го формулирал като идея... Но оттук нататъка накъде?

    Ако забелязваш швейцарците са най-неутралната нация на Европа, ако не и на планетата....

     Швейцарците се въздържат от участие в военни блокове и това не се знае откога.. Причината е проста. Швейцарците си имат и италианци, и германци и французи че и други.. Няма как швейцарците да влязат в коалиция с някого без това да отприщи техни вътрешни проблеми и противоречия.. И затова това им е основна политика, политика на изолираност и неутралност. Изолацията при тях е много относителна. Реално те приемат парите на хора от цял свят и добре се грижат за тях.. Но в същото време си затварят очите за политически и военни съюзи и прочие..

    Македонците не могат да се похвалят с неутралност. Те се карат и с гърци и с албанци и с българи. И като че ли най-големи приятели са им сърбите, но не сегашните сърби, а онези от СФРЮ. Щото сегашните сърби са нещо доста различно..

    Ако македонците искаха да са Швейцария на Балканите, то те щяха да са много по открити, по гостоприемни, по благородни и прощаващи.. А те са по-скоро някакви злостни отмъстители, бетер украинци... Гърците им криви, щото не им дават историята с Ал. Македонски. Ние сме им криви, щото не им даваме да си размотават фанатазията и коня с славянската писменост..Вероятно и албанците са им криви, но там ножа е до кокала.. А са казали нещо лошо за албанци, а им се е отцепила 1/3 от Македонията с албано-говорящите македонци...

    Дори и да беше жив Ванчето Михайлов, надали щеше да сътвори някакво си чудо.... Няма я базата, няма ги ресурсите, няма ги условията.. Македония е слаба ракия.. Напъват се и ги измислят никакви си.. Сами си се набутват в ситуации без изход.. На Европа не и е нужна Втора Украйна..  Особено когато България е вече в НАТО и в ЕС.. Ако България беше нещо като съюзник на Русия в някакъв азиатски съюз, то YES,  Македония щеше да приложи формулата на Украйна и България щеше да им плаща репарации  во веки веков... Ама НЕ>>.   Няма как да стане тая работа.. Македонците са изостанали, извън времето,  реформите им са до никъде, промишлеността им я няма, инвестициите им ги няма..  Единственото за което да се хванат е езика и азбуката.. Ама пак не са познали.. Щото древната държава се казва България.. А тяхната Македония е най-изостаналата и захвърлена област от България.. Проблема си е техен..  Трябва да се оставят съвсем  да закъсат и сами да търсят помощ и закрила от България..  А не да им се наливат пари и оръжия и после с тия пари и оръжия да се стреля по България..... 

         Между това, което беше замислил Иван Михайлов и осъщественото на практика, разликата е от небето до земята. Това е една още по-трудна тема. Снощи просто исках да направя едно встъпление към въпроса как да се променят учебниците по история. Първоначално си мислех, че един съботен следобед ще е достатъчен за подобна задача и отделеното време вероятно пак ще излезе толкова, но преди това ще ми е необходимо да събирам информацията около две-три седмици, с начална дата от 1 юни. Миналата година на 14 май (събота) в Чешкия клуб в София (ул.„Кракра“ №15) историци от Софийския университет и колегите им от Скопие се събраха на опознавателна среща с цел да напишат общ учебник по история. Или ако не успеят да го направят – да постигнат единомислие по същите въпроси, където посочените от двете правителства историци досега не са направили нищо. На срещата присъствах и аз. Чешката наливна бира беше превъзходна, а общата сметка излезе по 20 лева на човек. Но ако ви интересува в професионален аспект какво е направено – до момента нищо. След два-три дни нашите българи заминават за Скопие, където ще дегустират червени македонски вина. Досега историците от двата университета намират общ език само когато седнат на така наречената кьорсофра, а след това продължават да не правят нищо. Общия си учебник сигурно се канят да го напишат след сто години. Аз в най-общи линии имам идеята как да стане това и в края на месеца ще я публикувам, а тя най-вероятно ще бъде отхвърлена с еднакво настървение както в България, така и в Македония.

    • Харесва ми! 2
  5.      Както е добре известно Иван Михайлов се бореше за независима македонска държава със столица Солун, в която съставящите я народи да бъдат българи, турци и гърци. Да си представим, че това се беше осъществило, а Иван Михайлов го избират за министър-председател. Българи в една такава държава ще се наричат той и хората от неговото поколение. Но техните деца или внуци вече ще бъдат македонци, независимо от езика с който си служат. Където има държава, има и нация. Книгата на Иван Михайлов се нарича „Македония – Швейцария на Балканите“. Дава я като пример, но там французи, немци и италианци са били само първите едно-две поколения. Сега всички са швейцарци, независимо дали говорят на френски, немски или италиански. Същото важи и за Македония.

    • Харесва ми! 4

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...