Отиди на
Форум "Наука"

Beroe

Потребител
  • Брой отговори

    2
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Beroe

Beroe's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Репутация

  1. Аз не вярвам във филми като Духът на времето, просто го дадох като пример и като нещо, което ако му е интересно човек може да провери дали наистина е вярно (поне относно някои статистики за заемите давани от Световната банка и как всъщност нейните планове провалят икономиките на много държави). Колкото до това, защо чака, можем да кажем, че проблемите са били заложени в самата система още от началото и (и трябва да се спомене, че капитализма от 19 век се различава от този през 20 в.) проблемите ги е имало, но са били много слабо изявени и само мнозина специалисти с достатъчно голям опит са можели да предрекат края на системата (икономисти, индустриални психолози, психоаналитици, дори и политици). Според мен не капитализмът (или поне не в тази му форма) е най-добрата икономическа система. Най-добрата икономическа система би била тази, която слага човекът в центъра си, а всичко друго е средства (тоест средства за постигане на развитие на човека, а не обратното, както е сега, парите и икономическата системи са цели, а човекът всъщност е средството, което ги развива тях за негова сметка на човека)). Колкото до психолога, това е Ерих Фром. Това е от мен.
  2. Аз уча психология и принципно не е в моята компетенция да коментирам икономическата ситуация, но ще си позволя да го направя, доколкото имам познание. Има два филма (за мен доста идеологически, но има доза истина в тях) и ги препоръчвам да се гледат Zeitgeist (немска дума, но използвана и в английския и значи ДУхът на времето). Колкото до моя коментар. Още преди време един германски психоаналитик (ама сега е модерно да ги водят американо-германски, само защото бил живял не знам си колко години в САЩ и бил техен гражданин, но по етническа принадлежност си е германец и по-точно еврейски германец). Той коментираше икономическата ситуация в Сащ и Западна Европа във връзка с развитието на човека и още преди около 30-40 години изказа мисълта, че една икономика основана на все по-нарастващо потребление още от самото си начало е обречена на разпад и точно това започна вече видимо да се случва. Защото икономиката на Запада и Сащ е основана на потребление (взимай заеми, за да можеш да си купиш най-новата кола, най-новата къща, най-новата техника, въпреки че проектирания живот на всяко от изброените не е свършил). Доколкото съм чел една кола е проектирана средно с около 5-10 години живот, а в Западна Европа и Сащ те се сменят на 2-3 години, да не говорим за джиесеми и други, които дори аз от личен опит мога да кажа, че имат много дълъг живот и да се сменят на 1-2 години е абсурдно. Та това, че Сащ имат тази огромна вътрешна задлъжнялост това е така, но във филма се изказва една интересна идея (казвам идея, защото не знам дали е вярно): когато правителството на Сащ има нужда да речем за войната в Ирак още от 200 млрд долара, те ги взимат от Федералния резерв, който им ги отпуска с лихва, което означава, че Сащ ще трябва да върнат не 200, а да речем 240 млрд долара. Но тъй като цената на една валута в момента се определя от парите в обръщение то тези 40 млрд всъщност са едни пари, които не съществуват, защото се явяват лихва и пари, които реално ги няма като хартия (а са електронни, това важи и изобщо за 200 млрд), не знам дали го обясних добре, но така се създава тази вътрешна задлъжнялост, която се отразява навсякъде и на всички хора. Колкото до ефекта на срива на икономиката на Сащ мога да кажа, че ефекта ще е глобален, защото света е глобализиран, нещо като доминото, бутнеш ли едната плочка тя бута втората, тя третата, а ние (страните от източна европа и по-специално балканите) ще усетим ефекта малко по-късно поради сравнителната ни отдалеченост от някои световни финансови процеси.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...