Отиди на
Форум "Наука"

Sham

Потребители
 • Брой отговори

  767
 • Регистрация

 • Последен вход

Репутация

19 Ученик

Всичко за Sham

 • Титла
  Sacerdotes
 • Рожден ден 30.06.1987

Лична информация

 • Пол
  Няма да кажа

Последни посетители

21431 прегледа на профила
 1. И тук ли ще има подобни мнения, че ислямът е създаден, за да трови живота на християните и, че евреите имат пръст И тук? Не мисля,че този точно форум е подходящ за подобни мнения...По-добре в някой националистически.Ако някой не е осъзнал, че това е религия, създадена по съвсем различни причини от това да унищожи християнството, значи има още доста да чете. Историята е толкова филтрирана през историческите периоди, че до нас стигат много неща, които най-малкото трябва да проверяваме. Съзнавам, че ислямът бърка в здравето на доста хора, но има места по света,където не те питат каква религия си. Росене, думата газават не мисля,че е точна,защото е турска и възниква много късно,като термин. Под "джихад" се има предвид друго и върховното усилие не е свързано със сечене на глави, а с подчинение на духа. Този смисъл е много изкривен от османските походи и още повече след тълкуванията и написването на цяла доктрина от Ибн Таймия, която позволява убийството на мюсюлмани от мюсюлмани и започването на свещена война в смисъла, който османците дават.Не искам да поучавам, споделих мнение за газавата
 2. Да, тълкуванието при шиитите е позволено, за разлика от сунитите. Шиитската философска мисъл приема "поправки", които според имамите са нужни, за да върви напред религията. Това е главен спор между С.Арабия и Иран днес- старият спор за тълкуванието е съществен, тъй като уахабитите,които са крайни сунити, изключват ново тълкувание,освен хадиси и думи, предадени от близки на Пророка. Шиитите,от друга страна,са по-свободни в това отношение (на места има приемственост,като свещи и др. елементи от останалите религии).
 3. Изключително интересна област, а името още повече. Със сигурност и днес много араби наричат Испания, не Испания, а Ал-Андалус, заради носталгията по Кордоба.Това е останало и във фолклора до днес - Зелената Андалусия, Ал-Андалус и др. Произхода на името е загубен във времето, има няколко теории и всеки народ своя. Арабските извори, доколкото ги познавам, не говорят за произхода на думата. Не съм срещал подобен текст. Ал-Андалус просто си е там,където е. Вероятно става дума за приемственост, защото все пак те са нашественици в Иберия. Обикновено чета най-вече постовете на Глишев, защото от едно време знам, че се занимава с доста неща, свързани с история. Идеята за приемственост от римски имена има своята обосновка (дори военните лагери, по чиито образец е построен Кахира,или Кайро,са взаимствани от римските военни лагери.Античната традиция се запазва силно и много имена,които днес арабите използват за области, са взети от римските им варианти). Самите араби под Ал-Андалус визират,както части от днешна Южна Испания,така и Северно Мароко. Като че ли най-много привърженици има тезата за вандалския произход на думата,разпространен след това от маврите,дошли на полуострова. В някои кастилски текстове от 13 век се пише просто за Андалусия-директно сякаш взето от маврите. Но името е доста по-старо... Това е интересна книга за Андалусия, но е на арабски- المكتبة الأندلسية
 4. Коранът се е съставял след смъртта на Пророка, като са записани думите му, казвани на последователите му. Арабският език тогава не е имал огласовки и са ставали грешки при изписвания, затова се измислят огласовките (знаците,показващи гласните букви), за да се чете правилно думата. Това може да се види и до днес в арабския текст на Корана (който присъства и в преводните издания,защото иначе се смята за нещо друго, но не и Коран). Да не говорим, че преводите са доста постни, защото семитските езици съдържат много голяма степен на емоционалност в думите (затова например няма смислово разделение на думата "алаха",което на арамейски език е Бог, и семитите не могат да възприемат Светата троица). Текстът на Корана не е изменян с изключение на една голяма поправка през 10 век в Кайра, когато сунитските водачи забраняват тълкуванието на Корана по свободен начин, нещо,което продължава при шиитите, т.е. не възприемат поправката.
 5. Чета и се дивя-"Българска наука" върви много добре!

 6. Прекрасно изглежда, а аз не се интересувам от биология! Ето това е силата на една добре направена книга и изпълнен проект
 7. Признавам, това е нещо интересно,което не знаех. Книгата очевидно е мистика за хората, занимаващи се с преводи. Ако някой ми беше показал снимките от този език, без да се замисля щях да кажа - Ха,защо ми показваш руни от Властелинът на пръстените. Но факта, че това е реалност е много интересен. КГ125-отново пускаш нещо много интересно!
 8. Все още ли обсъждаме теми от рода на "заговор срещу България"? Много ми прилича на воплите на Божо Димитров, който се кълне, че всички мразят България. Заговор срещу България е в самата България. Не е нужно да търсим някой отвън да е виновен за кашите ни.
 9. От списание "Ориенталия" има призив за помощ по проект, който отдавна се прави. Ето съобщението от списанието, надявам се да има ефект и проектът да бъде завършен. Може да се свързвате и с мен да давате коментари тук. Благодаря!
 10. Чудя се на много неща в държавата...

 11. завръщане в България

 12. Благодаря! Аз търся сега "История на българската католишка пропаганда", където има информация за района.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...