Отиди на
Форум "Наука"

Баджанак

Потребител
  • Брой отговори

    7
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Баджанак

Баджанак's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Репутация

  1. А Кои са оригиналните източници. Аз нам 4 - 5 ръкописа и документи списани от 1во и 2ростепенни източници, които адресират помюсулманчването. И все пак ако въпросния монах Григори (чиято хроника не съм чел) съществува някъде на съхранение, ще е интересен документ, защото човекът е живял през 17в. Затова се интересувах дали някой знае нещо. Ако от дискусията не излезе нищо, тия дни ще попитам в НИМ.
  2. Относно тази част, нима няма копие на оригиналния документ в НИМ? Не ми се вярва, че преди да я върнем на гърците не сме я сканирали и копирали и анализирали в детайл. Попитай в НИМ и ако имат копие, то то ще е налично за свободно четене и съотв. да се свери наличността на този текст.
  3. Може ли да подкрепите твърдението си със първостепенен исторически източник?
  4. Порових тази събота и неделя, Антон Дончев казва, че използва хроника на поп Григорий (това трябва да е разказа на Алигорко), хрониката на поп Методи Драгинов, Светогорския ръкопис, а също така и поместни църковни архиви. Намерих и първото издание на хрониката на поп Методи Драгинов и я прочетох. (Между другото навремето спора за Време Разделно се базира изцяло на достоверността на тази хроника). Оказа се опбаче, че тя сама по себе си заема само полловин страничка в романа и е дума по дума предадена в разказа на бежанката баба Севда за потурчването на Чепино. Така или инак фабулата не се опира на тази хроника, а на тази на поп Григорий /Алигорко/. Интересно ми е да я намеря и да я прочета, някой чел ли я е и в какво издание. Интересно и къде се намира оригиналът?
  5. Също така някой знае ли има ли разлика между тази хроника и тази на поп Методи Драгинов или става дума за същия документ?
  6. Някой чел ли е хрониката на поп Алигорко и къде мога да я намеря ако е издавана? Знаете ли къде се съхраняват преписите и. Просто тези дни препрочитам за кой ли път "Време разделно" и си спомних за цялата офанзива проведена срещу въпросния ръкопис. Искам да се запозная с него и всички адекватни аргументи които бяха хвърлени наскоро.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...