Отиди на
Форум "Наука"

kdimov

Потребител
  • Брой отговори

    17
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ kdimov

  1. Така, най-добрия начин да избегнем дрейфа, (който "непоправимият" не пропусна) е като дадем пълен напред. Ако следващият принцип е верен за интелектуалния свят, той трябва да издържа и в граничния - емоционален. Този принцип работно съм го кръстил на "трите ризи". В материалния свят важи принципа за "запазването". Популярните му форми са: Нищо не се губи, само се видоизменя, преминава от една форма в друга .. Сумата от частите е равна цялото.. В духовния свят това не важи. Пример: Ако аз имам някакво знанийце, ( как се пекат пържоли - примерно), казвам го на някой приятел. Той пък ме светва как се пекат зеленчуци. И дори, че знанията станаха общо 2+2=4, (тръгнахме от общо само 2) не е целия парадокс. Ако дискусията е била ползотворна(както се полага между приятели) най-вероятно ние ще стигнем до вярно ново знание - как се пекат шишчета. Тоест знанията общо станаха 6. И аз и той можем да правим по 3 неща. ( сигурно магат да се измислят и по-добри примери, но явно съм гладен) Този принцип лежи в основата на "Истината се ражда в спора". Той е причината да съществуват : медиите, авторските права, войната с тях, целия образователен процес, науката, софтуера ... , торентите и форумите, и блоговете. В заключение - Колкото повече мислещи участват разумно в някакъв процес, толкова, резултатите от него са по далече от материалните ограничения.
  2. Нещо прекрасно направено http://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU Извинявам се, почти няма връзна с дискусията.
  3. Lion Queen, като можеше да се предположи, професионалистите правят по вярни класификации. Изглежда е по-редно, под духовни да разбираме умствените + емоционалните потребности. Предполагам няма да попречи при по-натаъшната ни дискусия. Предлагам за яснота, когато говорим за духовен термин да пишем просто - глад. А когато говорим за елементарния(първичен) биологичен - "глад". Думата глад за останалия материален свят е неуместна ( както и всички останали думи за описание на духовния свят ), тях май физици, химици, астрономи... ги ползват "нелегално" - не ние. Естествено е тук да възникне въпроса - защо правя тия врътки с кавичките? Ше дам пример: От "преяждане" (биологично) боли стомах. От преяждане информационно боли глава. От преяждане емоционално( с неточна психо храна) се получва стрес или по-лошо. По ринцип с последните две трябва да се занимава информатиката. Но тя, като скоро пръкнала наука, се занимава още с хардискове и монитори и .........., и даже намерение няма да разглежда информацията като човешка необходимост и възможности.
  4. Чудесно несъгласие! което ще предизвика смислен спор - убеден съм. И животните имат нужда от споделяне и съчувствие, но мащаба му при хората доста различен, и последствията са по-явни. Ще се обоснова. Нуждите на хората са многообразни, но условно можем да ги разделим на два вида: 1. Биологични - ядене, дишане, топлина, течности .... 2, Духовни - говорене, слушане, гледане, четене, писане .... През вековете тип 1. са стигнали "тавана" и вече са непроменяеми. ( никой не пие повече от 2 литра вода на ден и не изяжда повече от 3000кал, а ако го прави има проблеми с наднорменото тегло ) Не така стоят нещата при духовните потребности обаче. Списания, телевизии, комуникационни услуги и други - никнат като гъби и за нула време покоряват целия свят. Цялото човечество сумарно харчи все по-голям ресурс за тях. Всички професии които работят с химикалки и компютри са нови и са все за задоволяване на духовни потребности. ( трябва да поясня, че под духовни потребности разбирам малко повече неща от общоприетото. По-скоро считам, че всичко необходимо на умовете ни - е). За неверващите едно питане: С коя биологична потребност ще се обоснове отделянето на толкова време, транспорт, внимание за провалилия се концерт на Депеш мод, или на миитинга по напълно въображаемия свят на Толкин в този форум. Аз си ги обеснявам с това, че са духовна струна на тези хора, каквато за нас е философията. Няма какво да се заблуждаваме, духовните струни вече движат света, а не глада (изключвам някои ... изостанали държави, като нашата ;-) Предлагам емоциите на първо време да ги оставим, те са рожби на двата свята. Обещавам после(като разнищим духовните потребности) да се върнем към емоционалните.
  5. Lion Queen, без хора до себе си наистина не можем. Но тази нужда произлиза от биологичната ни природа още. Като чисто духовни потребности бих посочил необходимостта от: 1. Споделяне 2. Разбиране 3. Обмен на информация по личните ни духовни струни. ( http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=40581 ) Ако искате темата "Основни духовни насъщности" да я отделим? Предполагам че по нея ще помогнат хора с психологически способности. Аз лично имам усещането, че тя властва над цялата комуникационна и медийна революция.
  6. Приемам Lion Queen, ще говорим само за света на хората и то за тази му част, която се "ражда" в главите им. (Другия който си съществуа априори и за който има над 400 науки + университети, фондации, легитимации го забравяме в тази дискусия). И ви обещавам мноого готини изненади, нищо че "плуваме" в него от раждането си до смърта. 1. За да изследваме този свят, не ни трябват никакви ускорители, телескопи, суперкомпютри и подобни скъпи машинарии недостъпни за нас българите. 2. Последната философия за която този свят е бил вътрешен(свой), а другия външен и бреме е бил Орфизмът - създаден от нашите прадеди. 3. Този свят в момента се преражда в интернетландия. След като за три хилядолетия хората пресъздадаха крайниците и сетивата си, от трийсет години се захванаха с мозъка (и то с по-сбръчканата му сива част). 4. И даже още не осъзнаваме, че не знаем кои са стихиите в него. Кои са въздуха, водата и храната, без които ставаме живи трупове. Ако не ми вярвате - помислете, кои са поне трите(нематериални) неща, без които наистина не можем.
  7. Момчета, затова държа да разглеждаме поотделно материалния и духовния свят, въпреки че те съществуват съвместно. Ако нещо материално има някакъв размер или температура, то тя може да бъде измерена ако трябва и многократно, обработена статистически и т.н. Духовните неща са леко призрачни. Дори някаква идея или емоция да е фиксирана върху някакъв носител (книга, картина, ноти), то това е направено през субективния "поглед" на някой, с всичката условност на езика, културата, настроението и дори морала му. Интересен факт е, че дори в езиците думите имат две значения: - едно за материалното нещо (време, кафе, сила...) и друго за духовния му "еквивалент". Пример: Силата като физична величина е неоспорима, измерваема, симетрична, запазваема... Силата на привличане между двама души обаче е нещо съвсем друго. С няколко думи: числата; формулите и подобни "са на" материалния свят. А на духовния принадлежат: относителността; условността; дискусионността и много други понятия. Въобще, доста материални принципи приложени в духовната сфера, водят до абсурди или поне до логически несъответствия. И все пак хората се "разбират" за някои неща невероятно точно. Може би, когато "гледат в една посока". За финал- За кой свят се отнася израза "В спора се ражда истината" ?
  8. 005, Благодаря за музикалната импресия - орфическа. Сега, намекнах за последствията от технически революции и глобализации, само да подчертая едно от значенията на дискусията ни. Редно е обаче такава важна тема да е отделно. Сега тук предлагам да продължим с новите(странични) погледи върху духовния свят. 1-вият ти случай е перфектен пример за относителността на понятията добро и зло в духовния свят. В материалния свят истината е измерима(и е една), а в духовния е договорима(съответно са много). Щом десетина кажат, че тя е прелюбодейка, тя "става" такава. И цялата медийна световна мощ на нея не и е помогнала. Но помага на другите да внимават кой какви "провинции" създава. Някакви възражения по тезата ми за истината?
  9. грешката Самолет 005 за кахърите и хатърите е моя. Цитатът на Милена "Всъщност Библията описва като съществуващи правилата, които сама налага като свещени и вечни. Иначе казано, тя предписва света, който описва като действителност." е хубав и разкрива една друга страна на духовния свят - неговата креативност. В добрите произведения на изкуството ( чиято стойност е по-скоро духовна отколкото материална) майсторът творец може да създава дори нови светове. И ограничението в този процес е въпрос на въображение. За пример ще посоча света на Толкин; на Омир (по скоро той създава Троя - както посочва Александър, и както можем да се уверим ние с очите си). Разбира се "изграденото" е отражение на създателя си и понякога е доста уродливо но силно ( диктатури, империи, секти ....). Но да се върнем към основната тема. Духовния свят е доста стар и голям, но хората СЕГА създават виртуалната му "провинция". И мисля си, всички трябва да внимаваме(поне дискутираме), като "живне' и "тръгне" това, сглобено от хиляди души (чатъри, геймъри, хакери... и ние самите) да НЕ е поне човекоядно, или Е поне човекощадящо. Така мисля аз, а вие?
  10. Именно Incorrectus Точно затова духовния свят не е напълно познаваем, защото е променлив по същността си. Нещо повече ако един субект "дреме" и се остави да бъде познаваем той става уязвим от други(недобронамерени) субекти. Казват му "лесна плячка". Затова стадото и обществото възпитават от малки "своите", чрез игра или бой да бъдат духовно силни = непредвидими.
  11. Отговарям Incorrectus' "Колко са субектите?" Субектите в духовния свят са няколко милиарда живи. От тях реално активни са няколко стотин милиона(в винтернетландия) В духовното наследсво сме на няколко милиона души, с които комуникацията е еднопосочна( каквото са сътворили може да го "докоснем". "Откъде знаете, че те са субекти, след като говорите за тях като за действащи обекти?" В духовния свят е възможно субект да стане обект на изследване. В материалния няма как "камък' да изследва друг.
  12. Благодаря за обособването Lion С края на това само "Интерактивния свят -... той е сетивно достъпен, поради това е изцяло веществен.." малко не съм съгласен. Ще се обоснова. Наистина и сега за да осъществим комуникация с някой плащаме материален "данък", но да се твърди, че духовния свят е веществен е крайно. Ако съм те разбрал неправилно, се извинявам. Нещо повече. Според мен материалната цена, която плащат за общуването си субектите пада главоломно (понеже пада и цената на носителите на информацията). Даже можем да приемем, че материалната цена за единица информация е критерий за нивото на една цивилизация. Пример: Преди хилядолетия - за да се обмени едно съобщение от 100-тина байта(думи) между двама е било необходимо 5кг камък, квалифициран писар, длета, дялане, кон, куриер, охрана, ~седмица яздене .... Сега - свързване + 10 секунди на клавиатурата......... и готово Термина "душа" го употребих като "личния ни дух" с който участваме(живеем) в духовния свят. Може би "Азът ни" върши сходна работа. Както решим - ще се съобразя.
  13. Благодаря Самолет 005 за хубавата дискусия която инициираш. Нямай кахъри за кахъра ми (с извинение все пак е друго :-) По принцип си прав, но. Като казвам, че духовния свят е непознаваем, се опитвам да наблегна на една негова малко дискутирана особенност. По същество. В материалния свят "действат" обекти, пасивно движени от ясни закони и колкото повече изследваме едно явление - толкова повече го опознаваме. ( за малко забравяме, че в материалния свят действа и субекти, че иначе става ...сложно) Докато в духовния свят - действат активни субекти, които не само ГО променят, но и СЕ променят те самите. В общия случай тези субекти най-мразят някой да ги опознава и дори "замитат" нарочно зад себе си следите. За илюстрация ще посоча известната мисъл за реката и къпането в нея. Тя е вярна за това, че по-скоро ние се променяме ( а не реката ), защото реката се променя бавно, а ние смъртните за съжаление - бързо. Имам предложение: чудеса, бог и любов тук да избягваме за сега, ако може ;-) За тях по-добре в религия, поезия ....... ------------- Към Lion Queen Виртуалния свят(условно приемам) е тази част от духовния, която вирее в интернет, мултимедии и подобни недокоснати от философки дискусии нови реалности.
  14. Мерси Incorrectus, Не само че духът е нематериален, но и душите (ни) изграждат цял нематериален свят, в който действащите принципите, мерни единици и цели са съвсем различни от материалните. Между другото, този свят напоследък за някои е по-реален от материалния, визирам виртуалната му реализация. Ако ви е интересен този свят, ще го поопиша за спор в отделна тема?
  15. Много подробен и ерудиран материал - благодаря. Но, според мен причините за заблудите могат да се формулират и по по-семпъл начин. 1. Духовният свят е непознаваем, понеже се променя непрекъснато(понякога и по-бързо отколкото го опознаваме). 2. Освен това е и непредведим, поради активните и емоционалните действия на субектите в него. Очаквам възражения
  16. Anahronia, имаме близки схващания за живота с теб "Животът е начин на системи с висока енергия да удържат ентропията на Вселената в умерени граници.." Но аз мисля че живота ( и евентуалните други форми на разум) имат за цел да се противопоставят на неумолимите иначе физични закони ( включително и за ентропията). При тях (за разлика от мъртвата "природа") целта не е равновесието, а вечността. За това те се усложняват и възпроизвеждат - за да про_съществуват. В живота има други принципи, несъвпадащи с физичните ( химичните, математичните и прочие). За другите разуми не знам, но за живота можем да ги дефинираме, защото са в главата на всеки от нас. В духовния свят ( и подтериторията му - виртуалния) си има даже мерна единица неописана в системата СИ. Ако темата ти е интересна - драсни ми един мейл.
  17. “..ефирен балдахин под който, свят за двама съществува..” Терминът егоизъм в различните хора предизвиква доста противоречиви чувства, от пълно споделяне до отвращение. Тук няма да му правим анализ, а ще разгледаме един негов вариант, който е сравнително общоприемлив. Този вид егоизъм хората проявяват към децата си, родителите си, любимите си и добрите приятели. Той съчетава в себе си положителните страни на самостоятелното его и нуждата от общуване и контакти. Подсъзнателно ние се стремим към него, но не го правим като житейска философия в общия случай, поради незамисляне над елементарната му логика. Но, да преминем направо характерните особености на Споделения егоизъм: 1. Мислите и действията са ориентирани винаги към двама души, Вас и още един човек. Какви са предимствата на този вид намерения. Ако става въпрос за организиране на някакво преживяване, то помислете си, кои са удоволствията, които са ви донесли пълно удовлетворение, ако е нямало с кой да ги споделите. В това отношение природата ни е направила определено зависими от съпреживяването. А ако планираното действие е работа, се знае че споделения товар е по-поносим и дори неусетен. 2. Подбирането на най-подходящия партньор за всяко конкретно намерение е от основно значение за успеха на тази житейска философия. Активното опознаването и чувстването на другия и себе си, развива сетивата ви за тънките житейски истини, което вече само по себе си носи удоволствие и удовлетворение от живота. А постигането на “връзка” и пълноценно съпреживяване на две тела в една душа е магията, с която ви се отплаща природата за положените усилия. Но, тя възниква само, ако правилно сте преценили двете страни на този дипол. Честата грешка която се допуска в началото е, че ако с някой сме постигнали “съвпадение” на някоя тема, да държим по навик непременно и други неща да организираме с него. Това обикновено води до формално отношение на една от двете страни. 3. Необходимо е в началото да се започне от малки но пълни изживявания. Колкото и да си въобразяваме, че можем да потдържаме проникновена духовна връзка с някой, обикновенно това се дължи на утвърдени навици с него, а не на активно мисловно и чувствено взаимодействие. Ако пък ви е ужасно трудно въобще да го постигнете, потърсетее контакти с чаровни хора. Те владеят тази тайна. Ако веднъж се получи да запалвате “искрата” с времето уменията ви ще растат и ще постигате споделяне на егоизма си в цялата гама от житейски събития. 4. Включвайте в “играта” хора за (с) които ще е удоволствие, дори и да не са най-добрите в областта си. От корифеи рядко можете да очаквате взаимност. Те обикновено са влюбени в музата си и няма да споделят вашите желания. Когато успеете да създавате “връзка” без проблеми, много е вероятно те сами да влезат в “кръга”. При тях пък желанието за споделяне с реални хора е голямо, но е блокирано от завишени критерии. 5. Присъединявайте други хора , само след като вече сте изградили “дипол” с някой в определената дейност. Така вече вие заедно, като съмишленици ще подсигурявате връзката с новите. Това ще ви даде възможност да увеличавате кръга и мултиплицирате ефекта, без да отслабвате предните връзки и намаляте удоволствието от тях. Нещо повече, взаимния анализ на новите ще ви достави допълнително радост и ще увеличи вашите общи аналитични способности и социални умения. 6. Прекратявайте връзки с хора, които трайно остават пасивни консуматори и не споделят с вас. Желанието за взаимност е вродено във всеки , но нормалния (единичен) егоизъм в някои е вкоренен твърде надълбоко , за да могат да го преодолеят. 7. В случай, че вече сте страна с която споделят, не стойте пасивно в никакъв случай! Другия очаква от вас същата реакция, каквато ви е била нужна в началото. А именно: искреност, обективна критичност, признателност, чувство за хумор в трудните ситуации и най-вече - споделяне на чувствата. Понякога желанието за отплата е толкова бурно, че може да се размине с вашите разбирания. В такъв случай е ваш ангажимент открито и съзнателно да подскажете какво ви е приятно и какво не. 8. При възможност включвайте и далечни, съвсем непознати хора. Колкото и да е голямо обществото в което фукционирате, все пак то има някакъв утвърден стериотип и ще се ограничите във възможните ситуации и изживявания. Успешното преодоляване на непознати за вас психологични и езикови препятствия е голямо удоволствие, от което разумно не трябва да се лишавате. 9. В случай че с някой сте в трайни връзки като: роднинство, родителство, брак и други причини е необходимо да търсите най-силните му страни. За да послужи вашата инициативата като спусък на присъщите му умения. Хората ценят много този, който ги усеща и събужда в тях “добрите им ангели”.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...