Отиди на
Форум "Наука"

панко чепа

Потребител
  • Брой отговори

    43
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ панко чепа

  1. Здрасти Марко ! Там е работата че не си струва ? Ама "за кокошка няма прошка" !!! Ти като си "напред с материала" опитай и дай светлинка по въпроса ?
  2. Здравей ROCA ! Явно не проумяваш основното в идеята . Когато един музей е частен то основното е той да печели от това си начинание и в тази връзка няма полза да трупа реликви в хранилищата си или да не ги съхранява добре . Няма сметка и да потдържа на щат 20 професора , 60 доценти и Е-н на брой сътрудници всичките с измислени публикации от типа "Влиянието на климата(слънчевото греене или фазите на луната) върху творчеството на античните майстори " . При частните музей автоматично се подреждат и нещата с пазара на архиологически находки . Всеки уважаващ себе си колекционер би предпочел да си закупи находка от аукцион организиран от музей а не от търг в интернет . Все пак частника би държал на това какво се продава с неговото име и авторитет . С некоректни продажби би загубил и лиценза си ако трябва . По отношение на националните ценности може да се изгради структура на Национален Културен Фонд към НИМ който да дава оценка на различните арх.находки и когато те са от национално значение да ги вкара в регистър и да подлежат на контрол така че да не напускат страната и да са общонационално достъпни . Това не означава че трябва да са достъпни безплатано ? Бих ти задълбал още по идеята но това в нашата тема нищо няма да промени освен инфаркт на някой "другари" които цуцат от тази държавна баница в момента . Нещата леко по леко сами се ориентират нататък и когото у нас се намерят достатъчно богати колекционери за да потдържат парламентарни лобита то ще се промени изцяло в тази насока . Жалко че аз не съм от тях ?
  3. Най-сетне някой да удари шамар на тези "музейни плъхове" ! Браво на "бат-бойко" за 07.10.2009 и измененията в закона за археологическите находки ! Защо някой от тези които плюят срещу иманярите не ми посочи една интересна сбирка в музеите на БГ ? Защото същите тези "плъхове" отдавна са я окрали или обикалят по света със нея на държавни средства . Истината е една !!! Всички музеи да станат частни ? Единни правила за търговия с национални ценности ? Единен регистър на национално ниво ? Национален археологически фонд който може да се съхранява и в музеите по места . Върховен реголаторен орган ?
  4. Чесна пенсионерска ! Не съм хващал лопата от когато садихме борчетата на Валентина Терешкова до паметника на Свободата !!! Ама какво ли ти говори това ?
  5. Уважавам всяко мнение което е на основата на конструктивни тези а не на предположения ! А когато пишештият се обосновава на знания и опит това само ме кара да го уважавам още повече . За съжаление често се срещат и екземпляри които плюят срещу всичко и срещу всички . Разбира се и за такива има място под слънцето но да наречеш "иманяри" Marc , Roca си е направо обидно на фона на общото невежество във тази държава дори и във научните среди .
  6. Няма нужда да коментирам мнението ти за иманярите ! Просто за "комплексарите" трябва да отворят тема ?
  7. За Византия спор няма ама аз ти качвам пет вида различен тип монети а ти все на комнените ме отпращаш да ги сложа ? Още повече че този тип изобщо няма вид на анонимен ! Просто е препечатка с ужасно едър шрифт и не се чете а само се гадае . А може ли натписа да е на български ... да му сложим и още един два века ? Хващат се две-три букви на реверса като се вгледа човек !
  8. Май много се събраха висящите въпроси ! Това обаче ни най-малко ме кара да се съмнявам в желанието ви да ми помогнете . Разбира се никой на никого не е длъжен да отговаря но все пак ако на капацитетите във форума им се ръзсъждава , ето предлагам следната монета за коментар :
  9. Здравей Марчо ! Благодаря ти за съвета но ще го приема на шега . Друг път внимавай да не прекалиш пак с оцета ?
  10. Алооо Rocaaa ... Марчо да не се услушва ! Ще изплюете ли някаква идея за тези две монети или да почвам да се чувствам като милионер ! Бих искал да ми пуснете при възможвост линк с някоя ранна османска монета с подобен размер за да може да сравня гравюрата . Аз за съжаление не можах да намеря такава във нета но определено на ранните монети си има набити години на стъпването на власт на султана а само на по-късните на мястото на цитата от корана се появява тунграта . Въпроса при мен не е в автичноста на монетата защото знам от какво лайно я изкарах а в големината на ядрото . Не срещнах османска монета с такъв размер никъде но да не забравяме че има препечатки на християнски ядра ! В случая обаче АЕ4 е отдавна излязал от употреба нуминал ? Значи и монетата е много ранна препечатка или ... ? Тука имах един линк с подобна монета на Zeno но за съжаление сега не мога да го намеря . Намерих подобна обаче на Leo1 ! Leo I AE4, lion reverse но при мен реверса е обърнат на ляво и бюстът на аверса е ... ИЗПЛЕЗЕН ! Жалко че тази която преди бях намерил пак беше с изплезен образ на аверса но ...
  11. А ти знаеш ли къде се намира амфитеатъра , зощото от 25г. е съборен из основи и на негово място има каптаж на ВИК а в Девня каптажите са около 30 ?
  12. Интересно ми е тебе как са те посрещнали в музея ? Бонбонки , кафенца , рахат-локум имаше ли ? Може в по-малките музеи да стоят нещата по друг начин ! Колко искат на "оценка" то това си е по местни тарифи ! Ще ме светнеш ли в подробности ? За Девня ... ей кви работи се намират около анфитеатара : Ама ти не ми бегай с лирически отклонения ами ми дай идея за брамбазъците от днеска сутринта ?
  13. Хайде бе юнаци ! Не ме излагайте днеска ? ROCA & MARCO вземете се в ръце и дайте по някоя свястна хипотеза ! За тона ми по-горе моля да ме извените но ми е болно когато с такива музеи се излагаме пред света . А има какво да покажем ? Два факта от дейноста на РИМ Варна : Има сграда която е като БНБ София та отгоре а вътре са засегнати само две витрини с монети и то "каращисани" от всички епохи . Е , има и една със златни копия ама са си копия ? А къде са монетите от най-голямата в света находка на монети ? През 1929г. в Марзианополис са намерени 350 кг. златни и сребърни монети във две делви по 2 м. високи . Като дете съм влизал във тях през гърлото и повярвайте ми няма измъкване ако не те издърпат . Вярно е че обичният ни цар Борис 3-ти си е закърпил следвоенният бюджет със тях ама според Мушмов 30 000 бр. са останали във РИМ Варна . А сега какво е положението ? Нито една ! Нито във витрините нито във хранилището , смехота ! "Хазната на Траян" отиде в джоба на "Иван"??? То и преди сме си били "будали" щом сме дарили Евсиновград на обърнете внимание "Царската фамилия от признателната варненска общественост през 1923г." а сега Симеончо си го върна как ? Как Цар или като гражданин ? Така и хазната на Траян е отпътувала с царският влак през 1947г. а ние блеем . Добре ама във Варна други царе не е имало ! Къде са останалите 30 000 бр. ? Нема ги ама имаме мумия на тракийска принцеса и лодка еднодръвка ! Мумията никой не знае от къде се взела но е в музея от царско време а еднодръвката е реплика на нашенски майстор - научен сътрудник ! Само че тази еднодрувка си е 1:1 с копанка за месене на хляб от етногравския музей и едва ли ще се задържи над вода ако се пробва . То майсторчето е било явно от село и толкова е вдявало от мореплаване ! Второ ! Къде е златото от Варненският неолитен некропол ? Нали е най-старото в света и се води на отчет във РИМ Варна ? Нема го ... ! От 30 г. обикаля света и едва миналата година се върна във Варна за месец ! Някой има ли се на представа колко музейни сътрудника си правят "затграничните" с това злато в последните 30г. ? На кой му пика ? Нали си имаме два Камаза кремъчни и бронзови остриета от неолита и една камара лампи и керамика но всичките "на сол" защото не само иманярите копаят с багери !!! А вие си носете паричките момчета в музеите , току виж ги видите в Япония където е и останалото имане на РИМ ВАРНА ! Ако съм сбъркал във нещо моля да ме поправите а ако съм засегнал някого то е със право "Срам ме е да се нареча Българин и ценител на античното заради нашите музеи на първо време ! "
  14. В музей като влезеш първа ти скачат с номера "Ела еди кога си защото колегата от отдела го няма" сякаш другите не вдяват за какво става въпрос а иначе всички имат по над 1000 публикации за какво ли не ! После ако си упорит те посреща някой "суполив" сътрудник и първото което те пита е "От къде ги имаш?" . На отговори от типа "Копах си кенеф на село и изкочиха" те заплашва да признаеш или вика охраната ! Ако случайно му е станал "патока" и е мушнал някоя "стара коза" по етажите то започва да ти цитира закона отвсякъде и накрая в едно изречение ти казва че "оценката" струва пари ! Ако все пак си настоятелен а находката ти не струва както във случея те овещава "Да си отнесеш в къщи и да и им се радваш пред камината иначе ще трябва да "Вика комисия и пак да плащаш". Останалите варианти когато носиш нещо "ценно" ги развих по-горе. Все пак може и да се намерят хора които да те посрещнат както трябва ама аз съм виждал такива ! Само веднъж съм срещал през 80-те един такъв музеен служител и той лежеше на съседното легло в градската хирургия и береше душа ... бай Иван Иванов от РИМ Каварна , вечна му памет ! Харен човек беше макар че му предстоеше да му резнат "яйцата" заради простатата . Стар човек си беше ама пак му се стискаха . Разправяше как са ги млатили немците в сръбско 44-та и пак с две се върнал а сега ??? Още какво да ти обаждам ? Ако имаш познати е друг въпрос ама пак те връткат и не пият по-долу от "Черна котка с бял етикет" ... аеее пробвай се пък после ще разказваш ама май и на тебе не ти стиска защото ти "миришат чорапите" , ще ме извиняваш за метафората ?
  15. Здравейте ! Днес съм ви приготвил поредните две "шайби" за оценка . Шайби-брамбазъци бих ги класифицирал поради прекалено малките им размери и тегло . Според мен си заслужават отделеното време и внимание . Надявам се уважаемите съфорумци Марко-поло и вечно дъвчаштият орбит-Рокаджията да не ми се обидят че така се обръщам към тях а да напрегнат нервни клетки и да ме коригират правилно : 21.1...Османска монета 1044г. по всяка вероятност препечатка 15.1...Zeno (476-491 AD, second reign), Eastern Empire, AE4 Благодаря предварително на момчетата които милеят за идеята и не жалят от свободното си време да напътстват такива "заблудени овчици" като мене !
  16. Дааа ... определено предложението става за "Предизборна агитация" , но на този етап не се приема ! Имам сериозна запитване към тебе Марко ... имаш ли поглед как стоят нещата около музеите и приемането на находки ? Аз до преди известно време имах бизнес със тях покрай общината и бих казал че музеите са ... "Доста добре уреден и организиран бизнес на чисто метериална основа и случайни хора там не се допускат !" Дърпат бюджет от две места на местна и държавна основа , трупат и собствени приходи от билети , концерти изложби и други хитринки , харчат пари на спонсори и държавни средства по програми за разкопки ! А там какво "освояване" пада , дълга тема за разговор . Правят инвентаризации от двама души в отдел плюс счетоводител и всичко което не са качили дълго време на витрините се ... обезценява и предлага за продажба на външни "заитересовани лица" без търг , конкурс или процедура за продажба защото закон има ама кой го съблюдава ? А кой го контролира ? Веднага отговарям ... някаква комисийка по културата ли беше ... към общината и то когато си поиска т.е. никога или почти никога . Това е така защото материалната база на музеите е към общината а инвентарните описи на находките са , обърни внимание ... материални ценности като столове и маси само където са в отделни списаци ! Абе вятър работа са музеите с почти празни хранилища и защо за последните 20г. а и преди това няма нови постъпления ? Експонатите им събират прах от времето на Барон Хирш да не приказвам че и местата си не са сменяли ! Толкова ли пък никой нищо ново не можа да изкара за толкова време ? Не ... това са правилата на играта ! Има сбирка , има заплата , има изложби с които да обикаляме по света и да трупаме публикации и командировки ! Какво още , аааа... балъците където носят вехтории ? Тях за дреболии ще ги отпратим или ще ги вземем без да ги заприходим ! Ако се впрягат ще им вземем пари по ЗИЦ чл... , ще им нататрузим "оценка" и те сами ще се разбягат ? За големи и ценни находки "Ще ги упътим към верният човек" а във случаите когато полицията случайно е попаднала на някаква находка то ... това е друга далавера и от там рядко неща стигат да хранилищата ! Обикновенно изчезва я в съда я във следствието или пък "изгаря склад" или пък се изгубва "опис" ! Ама аз май голяма статия напрасках ! Ще ви отворя работа да четете и да критикувате ама пука ми на черупката ...
  17. Аййй маскара ... втори по оборот е при мене , ей каква кофа имам под масата със негови монети !
  18. Както каза по-горе от тези килограми монети които "искачат на ден" се спирам да разгледам максимом две-три които ми се сторят по-интересни . При тях по правило не винаги намирам точните отговори затова и поствам тук във форума. Преди това просто ги трупах отделно да си чакат отговорите . Всеки път когато качвам монета тука аз искам да намеря такъв отговор а не препитвам когото и да е било . За тебе ROCA може въпросите да са рутинни но при мене си е бая зверене със лупата и екрана . Камарата годинки зад гърбът ми си казва своето ! Днеска ми се опъна ето това : Нодреден релеф като при Север ама без бради и мустаци и икономична от към размер и грамаж като Коста 2 ! За надписа ти трябва в помощ Ванга ?
  19. Аеее стига с тея дъвки турбо че ми се къса сърцето ! Като хлапе ги бях направил към двеста от първите и един ден като си сменях обзавеждането сам ги изхвърлих ! Ама беше преди няколко години и ми пукаше само за това що се ебе !Кой ти е предполагал тогава че се намират все още такива абдали да дават пари за тях ? То това си беше детско увлечение и ги менках за борисови и фердинандови монети ! Аййй ... какъв съм амсалак ???
  20. Здравейте ! С риск някой от вас да си навлечат семейни неприятности за това че постоянно ги ангажирам за консултации , с мЪкА на сЪрЦе отправям следният въпрос ! На кого е тази монета от 3в. с това "хлапе" на аверса а на реверса "двама юнака клатят байряка"? То че народа е бил "ебл..." едно на ръка ама бива ли за всеки посят сперматозоид да сечеш монети P.S. Хайде ROCA да те видим сега на кого е това "хлапе" на монетата като не си го правил ти нито аз ? Виж само колко буквички съм ти оставил за разгадаване а ти все с орбит ни храниш ? ГАБРОВСКА ДУШИЦО ...
  21. Чакай да наплюмча молива ... Йоооооан 2-ри Комнин (1118-1143) казваш ? Чакай да го видя в нета аз този апапин , какви други монети е сякъл ? Ама те монетите са две бе господин ROCA или ти първата е броиш само за "електротехнически материал" ? Този Комнин 2 е бил много икономичен на материал да не говорим за букви и синволи , никакви ! Или може по нашенско да сме ги издокарали , щом изкачат по добруджата ? Нали сме си били нация неграмотна а пък предприемчива !
  22. Чисто за статистиката , на кого определяте следните монети ? Без сълзи и сополи , просто искам да си запиша под някакъв начин тези монети а Византия я проспах в училище ! На отзовалите се предварително благодаря !!! За тези които са в близост до морето приемам и справки на живо на дебела сянка и с биричка в ръка !

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...