Отиди на
Форум "Наука"

лава

Потребител
  • Брой отговори

    4
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за лава

  • Рожден ден 24.03.1976

Лична информация

  • Пол
    Жена
  • Интереси
    история, изкуство, музика

лава's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Репутация

  1. Освен това ако историята можеше да говори щеше да бъде благодарна на Елена, тъй като без нея нямаше да съществува Римска империя - все пак Еней е прародител на Ромул и Рем - и кой знае какво щеше да бъде днес и в какъв свят щяхме да живеем - определено би ми била интересна една алтернативна история!
  2. При всички положения не трябва да забравяме - въпреки разкопките и откритието на градовете, които споменава - че Илиадата е художествено произведение. че самият Омир е рапсод,т.е. съшивач на песни, раво означава глагола шия, че те са записани един век след него - 7в.- в Атина с образоателна нравоучителна цел в едно патриалхално общество, нямащо нищо общо с матриархалния 12в. когато се е състояла троянската война. 12в. бележи преход между матриархата и патриархата - Менелай изявява претенции за собственост върху съпругата си, Орест си позволява да убие майка си и бива оневинен от Аполон и Атина в съда Ареопаг, а Ериниите получават декоративна функция в него. Интересен е митът за свадбата на Пелей и Тетида - родители на Ахил, на която е подхвърлена ябълката на раздора, предизвикала троянската война, Елена не е знаела нищо за божествената конспирация, която предизвиква почервеняването на река Скамандър и въпреки това е единствената жена проявила воля за избор, когато векове наред след това представителките на пола са безгласна буква в династическите бракове осигуряващи мъжкия мир. Воля с размера на грях причинил сриването на един град до основи и смъртта на толкова много герои... Извън измислицата поводът няма значение, а причината е винаги алчността.
  3. аз съм нов потребител затова се извинявам, че късно видях линка към статията. въпреки че не е споменат авторът, текстът е достоверен. не е изобщо изключено агората в Атина да не е ново понятието просто то да е променило съдържанието си. пожелавам успех в кръстосването на информацията! също трябва да се поправя, тъй като в зададения период имам предвид дорийските градове, а не ахейските.
  4. Понятието агора се свързва с Атина като град-държава и там се събират гражданите - политес, т.е. мъжете способни да носят оръжие, тъй като полис-град има същия корен с полемос-война. Събранието се нарича еклисия ту диму, т.е. свикване - по-късно означава църква - на общината и на него всички са равни и са длъжни да кажат мнението си за така наречените кина-общите, т.е. проеблемите с обществено значение. За съжаление не знам дали ахейските градове като Спарта и Аргос след троянската война са имали изобщо агора. може би ще помогне ако се установи откъде е твърдението и кой е авторът му.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...