Отиди на
Форум "Наука"

mr.trifonov

Потребител
  • Брой отговори

    2
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за mr.trifonov

Лична информация

  • Пол
    Мъж
  • Пребиваване
    гр. Добрич

mr.trifonov's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

1

Репутация

  1. Здравейте! Бих искал да се включа в тази тема, смятам, че тя е актуална и интересна. Наскоро, прочетох една статия свързана с алкохолните увреждания на черния дроб и мисля да цитирам факти от нея. На първо място е добре да се знае как се метаболизира алкохола в човешкия организъм. Според въпросната статия: "Алкохолът се резорбира в стомаха и в тънкото черво и над 90% от него се подлага на окисление. Първият продукт от неговия метаболизъм е ацеталдехида. Той от своя страна се превръща в ацетат и се отделя водород, който води до намалено окисление на мастните киселини в хепатоцитите, вследствие на което използването им като ,,гориво” намалява и предизвиква акумулирането на ТГ (триглицериди) в чернодробните клетки." На второ място е редно да се разгледат факторите, определящи развитието на алкохолни чернодробни увреждания: "1. Пол - Жените развиват алкохолни увреждания при по-ниски дози и за по-кратко времеотколкото мъжете понеже алкохол-дехидрогеназата е в по-малко количество и това води до по-голямо количество метаболизиран от черния дроб алкохол при единица прието количество. 2. Генетична вариабилност на ензимите участващи в метаболизма на алкохола – повишената алкохол-дехидрогеназа и ацеталдехид-дехидрогеназа води до понижена токсичност на алкохола при някои индивиди и обратното - повишена при други. 3. Хранене. Освен че променя абсорбцията на хранителни вещества, алкохолът води и до намаляване на апетита към неалкохолни източници на калории. 4. Паралелна употреба на лекарства с потенциален хепатотоксичен ефект води до чернодробно увреждане. Това се наблюдава при употреба на парацетамол, изониазид и др. 5. Имунологични промени. Алкохолът води до повишена реактивност на Т и В лимфоцитите, а под действието на ацеталдехида се образуват неоантигени, индуциращи образуването на антитела срещу тях." Използвана литература:"Алкохолни увреждания на черния дроб д-р Стефан Николов-МА, Клиника по гастроентерология, София"
  2. Според мен анестезиологията е една от най-сложните и отговорни специалности в медицината, която обаче често остава в сянка. Искам да обърна внимание, че един анестезиолог трябва да притежава безупречни практически умения за успешно изпъление на манипулации като епидурална, спинална .... анестезии. Тези умения се постигат с години практика. Увода в анестезия е свързон с подробни предварителни изследвания и попълване на въпросници. Анестезиологът решава как и с какъв медикамент ще седира пациента. Разбира се често възникват усложнения по време на обща анестезия, свързани с промяна в дишането и артериалното кръвно налягане, които анестезиологът е задължен да овладее. Деликатен е и моментът, в който пациентът трябва да се обдиша, за да излезе от упойка. Тогва се разчита на рутината на специалиста-анестезиолог. В същото време са необходими сериозни познания по фармакология и разбира се да се следят новостите в техниката, например уредите за апаратна вентилация, да се познава принципа им на действие. Постоянно се откриват нови анестетици за обща и локална анестезия. За съжаление в България са все по-малко желаещите да изучават анестезиология, поради сложността на специалността и отговорността, която носи един анестезиолог, а и работата в отделенията по реанимация, всички знаем, е тежка. Затова повечето млади анстезиолози се насочват към клиники, където се извършват предимно планови операции.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...