Отиди на
Форум "Наука"

sartorium

Потребител
  • Брой отговори

    4
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за sartorium

sartorium's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Репутация

  1. Отговарям на Павел : Представата ти е погрешна и затова изглежда така сякаш се получава парадокс . Всъщност да приемем , че двамата космонавти се раздалечават един от друг всеки с по 200 000 км/с . Но всеки от тях е в някаква точка от пространството в даден момент . В същия този момент светлината тръгва от единия космонавт към другия с 300 000 км/с , а той по условие се движи "само" с 200 000 км/с , така че светлината , носеща информация за състоянието на първия космонавт в дадената точка от пространството и времето ,в крайна сметка ще настигне втория космонавт . На практика от гледна точка на светлината всеки от космонавтите се движи по-бавно от нея (независимо в каква посока и независимо каква е скоростта на космонавтите един спрямо друг) така че не й е проблем рано или късно да го настигне .
  2. докато се наканя да напиша коментар по темата , потребителят ang ме е изпреварил и направо е написал това , което си мислех и аз да пиша . за което го поздравявам , разбира се . и понеже сме във форум за теоретична физика , може би няма да е неуместно да разгледаме възможността скоростта на светлината да не е пределната достижима скорост в нашата Вселена . и какво би се случило над тази скорост . ако ми остане време ще взема да пусна една такава тема .
  3. ако все пак на някой му е станало ясно какво е гравитацията нека бъде така добър да ни обясни , след което може да отиде да си прибере Нобеловата награда
  4. Скоростта на светлината е еднаква за всеки наблюдател независимо от неговата собствена скорост Ако обаче наблюдателят се движи също със скоростта на светлината , да речем , успоредно на космическия кораб , то той ще наблюдава редица странни ефекти (например , ще вижда как обектите в кораба се скъсяват) . За хората в космическият кораб времето всъщност ще си тече напълно нормално (от тяхна гледна точка) , така както си тече нормално времето и за хората на Земята . Но понеже наблюдателите (тези в кораба и тези на Земята) се намират в две различни инерционни рамки (съответно с различни скорости) , то времената им няма да съвпадат . Има и частни случаи , описани от Специалната теория на относителността , разглеждащи чисто математически модели , при които например при движение с еднакви релативистични скорости на две еднакви инерционни рамки по един и същи път но в срещуположни посоки , то за всеки наблюдател от едната система ще изглежда , че времето във другата система върви назад . Надявам се ,че съм ти отговорил донякъде на въпроса .

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...