Отиди на
Форум "Наука"

Brix

Потребител
  • Брой отговори

    7
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Brix

  1. Плюс това тази машина е с хидравлично задвижване. Имате ли представа колко клапана отговарят за нейната правилна работа. На всеки крак това са поне осем. С компютърно управление. Надеждността е много ниска. Защото само един от тях да дефектира е достатъчно. Центърът на тежестта също така е много високо. Извинявайте, но това е безмислица.
  2. Този терен може да бъде преминат и с Лада "Нива" например. Достатъчно тясна за да премине между стволовете и забележете, може да превози повече хора и товар. И то по-бързо. По-евтино. И с по-малкък разход на енергия. Единственото предимство на тази ходеща машина е това, че ходи. Не извършва никаква полезна работа. На първо място е прекалено усложнена. Имитацията на животинския ход през тази пресечена местност е инженерен опит да се каже "Вижте какво можем ". Колелото, гъсеничният движител са много по-ползотворни от това. Интересно е, иновативно е, но до тук. Ако трябва да призная действително колелото и още повече гъсеничния движител мачкат повърхността, докато "ходенето" е по-избирателно и се доближава до нашата физиология. Но след като можем да си пробиваме път, защо ни трябва да пристъпваме през него? След милиони години еволюция няма органична материя, която да има напълно свободно лагерно съединение. Може да има триизмерна свобода като китката на човешката ръка и неимоверна прецизност. Но що се касае за движител, мисля че няма кой да замести колелото.
  3. След като едно юридическо лице е създадено с цел печалба е напълно закономерно да разширява пазарите си. Просто няма друг начин. Бил съм притежател на японски мобилен телефон/ако трябва да съм конкретен - Panasonic VS 6/ и останах очарован. Създава усещане за пълна интерактивност. Софтуерна естествено. Panasonic има много малък дял в продажбата на мобилни телефони, но не мисля, че това е защото Япония е икономически отдалечена от останалия свят. Ще прегледам линковете, които постна г-н Теодосиев, но според мен продукт създаден за широко потребление трябва да разчита само и единствено на добър маркетинг за да се пласира. Освен това, защо японското автомобилостроене не е засегнато от синдрома? Ако говорим за истински синдром, той би трябвало да засяга всички индустриални сфери. Какво можем да кажем за телевизионните приемници с японска марка. Те се радват на огромен интерес от страна на потребителите. Както и голяма част от останалата "черна" техника с японски произход. Но изведнъж лошото разпространение на японските мобилните телефони става повод да говорим за синдроми. В свят, в който всичко се диктува от всемирната корпоративната политика ми е трудно да приема, че можем да говорим за икономическа изолираност.
  4. Е, това не е проблем на самия Колайдер. Странно - очаквах от французите да объркат нещо, но не и от швейцарците. А и имаше един стар принцип - Ако създадеш нещо и то заработи от първия път значи нещо не е както трябва.
  5. Не мисля, че японските телефони имат какъвто и да било проблем. Според мен специално в това отношение всичко е въпрос на маркетинг. Малко е странно, да не кажа глупаво, в нашето съвремие да се говори за синдрома Галапагос.
  6. Освен, че изглежда странно и иновативно не мога да се сетя за някакво предимство пред конвенционалното колесно задвижване.
  7. Както се пожелава в такива случаи - лека и безавариина работа на LHC.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...