Отиди на
Форум "Наука"

grafrufles

Потребител
  • Брой отговори

    29
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ grafrufles

  1. Хммм.. Къде мога да я намерия, защото като гледам я няма в BookStore?
  2. МОже ли нпкой да обпсни по малко за всеки от седемте царе властвали по това време, формата на управление и мястото на войската във всичко това. Благодаря предварително.
  3. Някой може ли да обясни малко по-подробно за битките на Цезар с галите.
  4. Цезар имал ли е син? До колкото знам има дете от Клеопатра. И вярно ли е, че Октавиан заповядва да го убият. Колкото до Октавиан вярно ли е, че преди смъртта на Цезар му е бил опонент?
  5. Звучи ми като Цезар, който знае, че ще го убият, но предпочита да умре като велик завоевател, закрилник на народа.
  6. Някой би ли ми обяснил защо Сула се отказва от диктаторската си позиция, при положение, че е имал неограничена власт и всички са се бояли от него?
  7. Цезар е мъж на всяка жена и жена на всеки мъж.
  8. Четох в една книга, че Цезар бил хомусексуален. Че имал връзка с царя на Никомедия - Никомед. Това вярно ли е?
  9. Цезар е "пожизнен" диктатор и, въпреки че е имал същите правомощия той е отказал титлата император, която Сената му предлага. Октавиан Август е първия император според мен. Той запазва Сената и му предаваобикновените провинции, докато запазва за себе си тези подложени на нашествия. Така по този хитър начин успя да задържи войската у себе си. Той има три титли - Император, Цезар и Август (избранник на боговете).
  10. Юлий Цезар се обединява заедно с Помпей Велики и Крас - най-богатия римлянин. Това бил първият триумвират, който е бил създаден от Помпей срещу Сената понеже не му е разрешено да стане консул. Все пак Помпей е обявен за консул. Тогава триумвирата се разпада - Цезар тръгва с легионите си и обсажда Рим. Убива Помпей, но позволява на народа да оплаче смъртта му. В целта си да запази Рим, Цезар принуждава Сената да го обяви за "пожизнен" диктатор. Той успява да върне контрола над държавата. През 45 г.пр.Хр. сенаторите начело с Касий и Брут организират покушение срещу Цезар. Всички 23ма сенатори вадят кама и пронизват Гай. "И ти ли Бруте" са думите му когато вижда сред заговорниците и Брут. След това народът се разбунтува. Защо сенаторите убиват своя баща когото наричат тиранин, въпреки че му предлагат титлата император, а той я отказва. Нима само заради това, че Цезар е решил да раздели земята на гражданите на които принадлежи, а не на сенаторите, го убиват. Нима не са придвидили последиците след смъртта му. Правилно ли са постъпили те, убивайки диктатора.
  11. Първо прякора ми е черна овца като стана дума (много говоря). Второ той е историк, писал за Юлий Цезар 4 книги. Трето можеш да го вземеш и на доверие. Четвърто говорим само за очите на Чингис хан. Пето прочети романа и ще останеш доволен.
  12. От романа на Кон Игълдън - Чингис хан. Там худ. измислица е малка. В края на всяка от своите книги пише кое е променил.
  13. Сори, понеже Гай е и баща му и чичо му Гай Марий.
  14. Мога само да спомена, че до колкото знам Чингис хан е имал жълти очи. И не съм сигурен, но май и Угедай е имал такива. Угедай е третия му син, а първия Джучи Чингис така и не разбира дали е негов син или на татарин, който отвлича жена му Бьорте. Мога да препоръчам филма Тайните на Чингис хан в замундата. На руски е и със субтитри, но е хубав.
  15. А днешен град там има ли? И още да та питам тоя дето е на темата за Сула какво сикаше да каже с това "Ся пък трети"
  16. Благодаря, че ме поправихте, но приликите ми изглеждаха много и реших да споделя. Напоследък ми се въртят такива въпроси като например: "Има ли нещо общо Галия с Португалия.
  17. В Рим избухва Съюзническа война - италийците недоволни от наложените им забрани съгласно реформата на Марк Лициний Крас възтават. Воййната започва през 91 и свършват през 88 г.пр.Хр. Северните армии на Рим оглавявани от Рутилий Луп и Гай Марий (чичото на Гай III Юлий Цезар) са победени, а Рутилий убит на 11 юли 90 г.пр.Хр. Южните армии начело с Луций Юлий Цезар (от рода Юлийте) са разгромени в битката в Кампания. В края на годината Помпей Страбон подновява офанзивата и обсажда Аскулий - един от центровете на възтанието. Назначен е за консул заедно с Порций Катон. През 89 г.пр.Хр. настъпват успехите на Рим - Северна Италия е подчинена от Помпей Страбон, който превзема Аскулий и избива всичките му граждани. Заема се с Юга където му помага Луций Корнелий Сула, издигнал с в Нумидия под заповедите на Марий. Сула успява да притисне бунтовниците в Помпей и Нола. В края на тази година е избран за консул заедно с Помпей Руф. Съюзническата война е потушена, но това струва и на двете страни общо 300 000 убити. Римските колонии около Евксинския Понт (Черно море) са застрашени от Понтийското царство чиито цар - Митридат унищожава римския флот при Крим. Започва недоволство срещу Сената и поддържаните от него консули - Сула и Руф. Сенатът назначава за претор на армията срещу Митридат Сула, а не Марий, което поражда недоволството на "стария лъв". Марий се съюзава с народните и военните трибуни и отменя решението на сената - Сула да води източните войски. Марий изпраща двама военни трибуни в Рим да заместят Сула начело на Кампанийската армия. Консулът, който обсажда последния опорен пункт на бунтовниците, не приема подобна обида и заповядва на легионите си да се насочат към Рим. Римска армия дотогава не бе влизала в Рим, офицерите се противят, но войниците тръгват с мисълта за грабеж. Сула побеждава Марий, който бяга в Африка на остров заедно с ветераните от бившата си армия. За главата на беглеца е обявена награда. Сула трябва да замине на Изток за войната с Митридат. Новите консули са Октавий и Цина. Вторият е бил братовчед на Сула, но Сула му няма доверие и го кара да положи клетва. По-късно Цина е прогонен заради не спазване на клетвата. Братовчеда на Сула се обединява с Марий и двамата обсаждат Рим. Марий устройва огромно клане на врагове и на обикновени граждани. 17 януари 86г.пр.Хр Марий умира от болест. Всички приятели на Марий знаят, че дните им са преброени понеже Сула се завръща от Изток. Той успява да победи враговете си и се провъзгласява за пожизнен диктатор с неограничени права, нещо, което по-късно Гай III Юлийй Цезар ще направи. През 79г.пр.Хр. Сула се отказва от властта и се оттегля. Една година по-късно умира. Гай III Юилий Цезар е вдъхновен от Сула. Той не харесва Републиката, а предпочита Рим да се оправлява от един човек. Сула е бил недоверчив и е мислил само за своя изгода, но е оправлявал еднолично. Това се е харесало на Цезар покорителя на Галия. Въпросът е дали Сула е бил добрият владетел или злият диктатор.
  18. Би ли ми обяснил как загива монголската държава на Чингис. След смъртта му Угедай неговият син става хан, но съм чувал за някой си Тамерланд. Чувал съм, че някой от тези ханове е тръгнал с много кораби за Япония, но те са били пометени от тайфун. Би ли обяснил кое е вярно и кое - не?
  19. Това може и да е така, но въпросът е за монголите и прабългарите. Мисля, че от тези 3-4 прилики можем да предположим, че са имали доста прилики. Колкото до лицата им до днес българите са се промениили като се смесват с славяни, траки, а след османското иго можем да кажем и турци.
  20. По 1-ва точка: ЛЪЖА (не съществуват никакви исторически доказателства в подкрепа на мнението ти); 2-ра точка: ЛЪЖА (не съществуват никакви исторически доказателства в подкрепа на мнението ти); 3-та точка: ЛЪЖА (не съществуват никакви исторически доказателства в подкрепа на мнението ти); Тук бих могъл да поспоря с теб. Титлата при прабългарите и била хан (или кан) и при монголите титлата на владетеля е била хан. Всяко племе си имало отделен хан, но след като ги обединява, Чингис ги премахва и обявява себе си за Чингис хан. Преди българите да се изселят от средна Азия те са били точно до монголите. Освен това е ясно, че българите са били животновъди и точно като монголите се преселвали да търсят нови пасища. Това ставало благодарение на юрти - преносими "къщи". За 4) и 5) съм съгласен с теб, но фактически прабългарите яздели кон само при война, т. е. те са го почитали, а и в армията на монголите няма войник без кон.
  21. До колкото знам след разрушението на Картаген мястото е отбелязано, като прокълнато. Въпросът ми е някога по-късно строен ли е град на мястото на развалините му.
  22. По принцип Рим е виновникът за Пуническите войни. Той налага влиянието си над Корсика, Сицилия и Сердиния. Провокира Картаген да тръгне на война за островите. Рим си възвръща Сиракуза отблъсква картагенците от Месина о от островите и ги принуждава да плащат репараций и нататъка го разяснихме.
  23. Съгласен съм с вашите мнения. Бих могъл само да включа и Монголия през средновековието - Чингис хан - създателят на най-голямата държава на света.
  24. Може и да си прав, но наистина римляните са игрли мръсна игра - потапят 3 от 4 свои търговски кораби с пиратски кораби под знамето на Картаген. Един се завръща и разказва, че Картаген потапя техни кораби. И така ето на трета Пуническа война.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...