Отиди на
Форум "Наука"

Angeloff

Потребител
  • Брой отговори

    1
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Angeloff

  1. Здравейте! Първо искам да се извиня за слабите познания по химия, съответно и за въпросите по-долу, но са ми необходими отговори, до които не успявам да стигна само с търсене в гугъла. Задачата е следната. Имаме вода и етанол (97%). Трябва да направим 50 литров воден разтвор с 65% етанол, след което да добавим още няколко химикала. Спиртът и водата са течни, а всичко останало е прахообразно. За да работим по-лесно с проценти и прахообразните химикали, трябва всички вещества от рецептата да са в една мерна единица - гр./кг. Как да работим точно и най-лесно, като вземем предвид плътността на етанола (0.789) и контракцията, която би трябвало да се получи при смесването? По колко литра/килограма трябва да сложим? Крайният резултат трябва да е 50 литра течност с 65% етанол. Важно е да отбележа, че използването на спиртомер не е възможно. Примерни сметки: 50 литра краен продукт 65% спирт от 50 литра = 32,5 литра спирт 32,5 л. спирт х 0.789 = 25.64 кг. спирт 35% вода от 50 литра = 17,5 литра = 17,5 кг. Краен резултат водно-алкохолен разтвор 65% = 43,14 кг. Как да включим обаче фактът, че спиртът е 97% а не 100% и как да пресметнем контракцията и намаляването на обема при смесването? Втори въпрос: По какъв начин можем да измерим процентното съдържание на спирт в гъст, а не водоалкохолен разтвор? И изобщо възможно ли е това без сложна и скъпа апаратура? Предварителни благодарности!!!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...