Отиди на
Форум "Наука"

neven

Потребител
  • Брой отговори

    8
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за neven

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

neven's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

1

Репутация

  1. Господин Бойчев, няма да споря с вас защото го намирам за загуба на време, но все пак бих ви предложил да пробвате да публикувате идеите си в SCIENCE или NATURE. И двете са с добър импакт фактор и биха стояли чудесно в CV-то Ви.
  2. Не знам дали ви се връзва или не. Особено когато става въпрос за неща писани и съчинявани от хора, които няма как да попитаме дали са истина. Както и да е... Исках да хвърля малко светлина върху историите в книгите му. Иван Горилата/Горилото е действителна личност. Българин, роден в с. Лисец Ловешко и това не е Любен Христофоров. Интересното е, че във фамилията на Иван Горилата геологията и експедициите стават нещо като семейна професия. Неговата внучка също става геолог, а в последствие и правнукът му. Дъщерята на Иван Горилата, Летисия Чернева живее все още в Ловеч и предполагам, че може да разкаже много по-интересни неща.
  3. Не! Иван Горилата е от село Лисец, което е на 5 км от рг. Ловеч. Всъщност прякорът е не Горилата, а Горилото. И идва не от голямата му слила, а от това, че като дете е подпалил плевнята на дядо си. В последствие Любен Христофоров, който наистина е от Ловеч и е приятел с Иван Горилата (Иван Иванов), преразказва историите чути от Иван. В началото на 30-те години на 20 век е създено петролно акционерно дружество със седалище в гр. Русе. Иван Иванов е привлечен като главен геолог и консултант за да работи по търсенето на нефт (и газ) в Северна България. След няколко години интензивни проучвания става ясно, че петролните залежи в Северна България не са рентабилни и проучванията са прекратени. Това е вече в навечерието на 2 Световна Война и тогава усилията на повечето петролни компании в Европа са насочени към Румънските находища. Иван Иванов се връща обратно във Венесуела и продължава да работи по проучване в делтата на Ориноко. Интересно е, че докато е в българия той е заедно със семейството си - жена му, която е от Венесуела и малката им дъщеря Летисия. Жена му го напуска докато са още в БЪлгария. Иван заминава обратно за Венесуела с новата си жена Мария (българка), която е от Ловеч. Дъщерята на Иван Летисия остава в България и е отгледана от баба си. Тя завършва американския колеж в града. Тази Летисия всъщност е една от най-популярните в близкото минало личности в Ловеч - това е дългогодишната преподавателка по английски език в Ловешката езикова гимназия Летисия Чернева. Иван Иванов се връща само още веднъж в България в края на 60-те години. Връща се обратно във Венесуела за да се пенсионира с идеята да се върне в България за винаги, но за съжаление не успява. Това е едно от малкото неща, които знам за Иван Иванов Горилото/Горилата...
  4. Абе то датиране на скала може да се направи, но зависи каква е. Но дори да датирате успешно скалата върху която е т.нар. "надпис", това по никакъв начи не би помогнало. Най младите скали в Родопите са с възраст палеоген (между 38-33 Млн. г.), а най старите датирани в Централните Родопи са около 310 млн. г. (късен палеозой). Имам двама колеги структурни геолози, които правиха изследване върху ориентировката на символите от надписа. Те твърдят, че символите са доста добре организирани и съвпадат абсолютно с ориентировката на повечето от пукнатините в скалния масив. Има дори публикация по този въпрос. Е, че бай Йордан чобанина после е дълбал с ръждивия пирон следвайки естествените пукнатини, това е друга история. Ще се опитам да намеря публикацията и да я кача тук.
  5. Любен Христофоров никога не е стъпвал в Амазония, но пък добре е описал неща чути от действителна личност, която участва като персонаж в книгите му - Иван Горилата. Това наистина е българин (Иван Иванов, родом от с. Лисец, Ловешко), който завършва петролна геология и геохимия в Чикаго, а след това работи във Венесуела като нефтен геолог към фирми като ПАНТЕПЕК в залива Маракаибо и в делтата на Ориноко. В последствие е преподавал и на студенти от университета в Каракас.
  6. Ами къде в Китай? Я първо да си зададем този въпрос... Такламакан - ариден климат - естествено мумифициране и запазване на органиката... България - почти хумиден климат (бая влажно) - никаква органика, особено ако е заровена не се запазва. В това число дървесина, сухожилия и рогови пластини, които са правени от кухороги (бивол, овен?). Роговите накладки по сиите (стръките) са правени от еленови рога или ребра - този материал се запазва. В интерес на истината сте заформили добър спор и темата е безкрайно интересна. Борката е препоръчал да ползвате като източник на информация ATARN - форумът за традиционна азиатска стрелба с лък и лъкоправене. Аз бих ви препоръчал и един друг източник, който не е толкова добър, но поне е български и там може да видите, че и в България има хора, които работят по въпроса: www.daobg.com Това е българският форум за бойни изкуства, в който има цял подфорум ЛЪК (в темата ОРЪЖИЯ). Та там има различни теми, та дори и някой друг успешен сложно-съставен лък от естествени материали направен в България. Поздрав, Невен.
  7. Не съм съгласен, че турския лък е рефлексно-дефлексен. По-рефлексен от турския лък... здраве му кажи... подобни като рефлексия са корейския и муголския. Рефлексно-дефлексни са скитските лъкове.
  8. Защо не питате геолозите какво мислят за т.нар. надпис?

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...