Отиди на
Форум "Наука"

makebulgar

Потребител
 • Брой отговори

  6655
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  72

makebulgar last won the day on Август 12

makebulgar има най-харесвано съдържание!

Всичко за makebulgar

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Пребиваване
  България

Последни посетители

20489 прегледа на профила

makebulgar's Achievements

Collaborator

Collaborator (7/14)

 • Reacting Well Rare
 • Conversation Starter Rare
 • Very Popular Rare
 • First Post Rare
 • Posting Machine Rare

Recent Badges

3,9k

Репутация

 1. Еми стреса не е чак толкова голям фактор. Повечето животни в природата живеят под постоянен стрес да не бъдат изядени, и някои дори не спят, но не страдат от инфаркт, затлъстяване, високо кръвно, диабет, рак или други подобни. Стреса е фактор доколкото често някои хора го лекуват с ядене, и от там индиректно влияе на надебеляването и свързаните с него болести. Ако хората си лекуват стреса със здравословни храни проблеми няма да има. Но те го правят с храни които водят до болестите. А това са основно мазните, осолените, подсладените, преработените и подправените храни. Всички те водят до прекомерна консумация на мазнини и захари, и от там до объркване на метаболизма и претоварване на черния дроб, и последвалите болести на метаболитния синдром - атеросклероза, омазнен черен дроб, омазнен панкреас, високо кръвно налягане, диабет, сърдечни болести и други. Метаболитния синдром е следствие на хормонален дисбаланс причинен от претоварването с храни, основно захар и мазнини, като най-вредни се оказват рафинираната захар и високофруктозния сироп, които доставят големи количества фруктоза. Фруктозата се оказало, че се метаболизира само в черния дроб, като излишните количества се превръщат във вредния холестерол с ниска плътност. Той се натрупва в черния дроб и става на плаки в кръвоносните съдове, а от там следват и останалите сърдечно-съдови болести и диабета. При преяждането със мазни и подсладени храни, което при яденето на преработени храни става изключително лесно, излишните хранителни вещества се трупат като мазнини и водят до наднорменото тегло, като повечето мастни клетки от своя страна водят до още по-голям хормонален дисбаланс, тъй като е установено, че те действат като ендокринна жлеза, доколкото отделят няколко хормона като лептин, естроген, резистин и др. Те имат различни функции, като някои от тях водят до по-голямо чувство за глад и от нуждата от още храна. Тоест в основата на всичко е объркването на хормоналната регулация, което следва от претоварването с храна. Дори и регулацията на кортизола - хормона на стреса, зависи от това объркване.
 2. Данните са от сайта Our Word in Data - https://ourworldindata.org/, от раздела Здраве и статиите за затлъстяването, смъртността и причините, поради които умират хората по света. В интерактивните графики във всяка статия може да се избират различни страни по света за сравнителен анализ. От тези статистики се вижда това, което описах, че за 40 години българите са надебелели и днес над 60% са затлъстели, това води до сърдечни заболявания и до смърт от тях. А захарта убива не защото е в традиционната храна, а убива защото е в съвременната индустриална храна и особено защото е в безалкохолните напитки. Днес почти никой не се храни с традиционни храни, а магазините са пълни с преработени храни. И най-важното народа пие здраво безалкохолни просто защото е жаден и защото захарта дава бърза енергия на нервната система. И това не се отнася само за нас, а за целия свят. Американския начин на бързо хранене и американската индустриалната преработена храна вече е световен начин за осигуряване на храната. И това го признават дори в Япония, където преминаването към американската храна е довело до същите проблеми. Баклавата, халвата и сладкото са неща, които се ядат доста ограничено дори в традиционната ни кухня, при това почти изключително само по празници. Всекидневната българска традиционна кухня от преди 100 години не изисква десерт. В традиционната ни кухня преди 18 век не е имало сладкиши изработени със захар. Иначе захарта консумирана в съвременните пропорции, масово, по стотина грама на ден, в много случаи всеки ден, е доказано научно чрез експерименти, че води до затлъстяването и до сърдечните болести. Правени са експерименти с всякакви животни и с хора и резултатите са такива. Ядеш много захар и идват болестите на метаболитния синдром.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...