Отиди на
Форум "Наука"

makebulgar

Потребител
 • Брой отговори

  4562
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  29

makebulgar last won the day on Май 10

makebulgar had the most liked content!

Репутация

2017 Доцент

Всичко за makebulgar

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Пребиваване
  България

Последни посетители

16911 прегледа на профила
 1. Е то хубаво, но защо онези които не обичат мизерията не отидоха да гласуват, да се кандидатират, да направят партия.. Особено които са избягали в чужбина.. Който не е гласувал няма право да се оплаква. А който е гласувал за по-малките партии, които той смята че ще оправят мизерията, трябва да направи преценка защо другите не са гласували за тях.
 2. Това е избора на народа и следователно е правилен, а мнението на искащите промяна в някакво статуквото не е от значение. Противодържавните революции са забранени, а смяната на управляващите партии става със създаване на по-силни партии, тоест чрез някакви действия.
 3. Ето снимка от обсерваторията (Кулата на ветровете) на Ватикана.
 4. Добре изглеждат първите 17 страници. И аз имам една такава книга която може да бъде наречена "Аз виртуалният астроном"
 5. Еми няма данни да е бил тракийски, а е имало пелазги на него преди елините да го завземат. А името идва от това че се намира в Тракийско море. Самос в Тракийско море има, има и Самос на юг при йонийците. Светилището става популярно чак при Филип Македонски тъй като там със жена си били посветени в мистериите. После е главно светилище на македоните във времената на Александър и след него. Македонците изграждат повечето храмове там. И по време на македонското управление култа към самотракийските кабири е пренесен в Тракия, там където македонците правят градове (Кабиле, Бероя, Севтополис, Филипопол) или по черноморските полиси които завладяват. В останалите тракийски земи не бил разпространен култа.
 6. Всъщност повечето от тракийските гробници са от елинистичния период и няма как да са директна заемка от Микена. Русева не е голям специалист по траките, а е архитект, и траколозите я критикуват доста сериозно в една статия. Объркала се е че има 1000 години разлика чежду микенскенските и тракийски гробници. Само 500 години са. В Тракия лабриса става царски символ но временно. Одрисите заемат и много други символи от елините и малоазиатците, като лъвската глава, лавровия и дъбовия венец и други. Заемат и Дионис и Аполон, а култа към самотракийските кабири в Тракия се разпространява също след македонското завладяване. Пелазгите не са траките, нито траките са пелазгите. Пелазгите са живели в южните части на днешна Гърция и няма данни да са били в Тракия. Траките от своя страна пък също не са точно онези палеобалкански народи от древността, а са късни пришълци от степите.
 7. Интересна книга на Алексей Комар от 2018 година. Алексей Комар. История и археология древних мадьяр в эпоху миграции. - https://www.academia.edu/attachments/59285973/
 8. Елинизацията на езиково ниво не е много сигурна. Има културна елинизация, и са използвали за писане гръцката азбука и език, но не всички и предимно елита. Колонизацията на крайбрежията е била само в някои случаи със съпротива (Амфиполис примерно), а в повячето случаи е ставало доброволно и със съгласието на тракийските царе. По-късно одрисите владеят повечето полиси по тракийските черноморски и беломорски брегове и взимат данък от тях. А съхраняването на тракийските култови практики е ставало трудно, и траките реално заемат много елински богове, а после и римски. Не са били много консервативни и затворени.
 9. Научния атеизъм не е идеология и няма нищо общо с комунизма. Колкото и да се върти и суче фактите са си факти Айнщайн е бил атеист, Хокинг е атеист и много други. Не агностици, а атеисти отхвърлящи съществуването на богове. Всички останали заврътулки относно някое мнение на Айнщайн, Хокинг или друг учен атеист по въпроса за вярата не ги прави нито религиозни нито тайно подкрепящи вярята. И това че тоя или ония виждали реални истории в Библията по никакъв начин не доказват останалата част от Библията с легендите и въображаемите богове които говорят на върха на планината и дават скрижали.
 10. Българите оцеляват тъй като се държат настрана от турците и съответно са определяни като рая. Имат друга религия, и тя ги отделя от поробителите. Траките от друга страна след като са покорени с помоща на съюзните и зависими на Рим одриски владетели, продължават да живеят в една каша от култове и богове, като към старите тракийски и елински божества се добавят римските, и култа към императора, който е бил задължителен за всички. Тоест религиозната обснавовка е различна, и е предразполагала към интеграция на база общата каша от култове, а не е водила към разделение, каквото по-късно има между християните и завоевателите мюсолмяни.
 11. Ами с клипчета и колажи е по-лесно, все пак това е интернет, а не е университета или църквата. Във филма са описани много добре онези елементи от легендите на съответнте богове, които доказват, че: Легендите са заети през различните епохи и са приписани на новите богове, или Легендите са сходни без да са заети, тъй като се отнасят до характеристики на слънцето Всички легенди показват че боговете са измислени, на база небесни явления свързани със слънцето, а не реални, и легендите са изчезвали когато са се появявали нови богове в главите на нови, по-силни народи. А Айнщайн наистина е никой в много области, и ако примерно трябва да ти се направи мозъчна операция, или ако трябва да ти се помогне да изкачиш Еверест, или ако трябва някой да те представлява в съда по обвинение в убийство, е по-добре човек да се обърне към специалисти в съответните области, а не към Айнщайн. Доколкото за Айнщайн знаем, че не е историк, археолог, библеист или психолог, няма причина да го смятаме за авторитет по отношение на религиите и Бог. Разбира се и той като всеки друг е имал правото да си изказва субективното мнение, но висотата на името му и професионализма му в областта на физиката не трябва да подвеждат хората, че мнението му по религиозните въпроси е вярно и авторитетно.
 12. Че кой е Айнщайн, че да го имаме за авторитет по отношение на религията и вярата. Той е физик, и може да е авторитет по отношение на бариони, мезони, фотони, електрони, гравитация и други подобни. По отношение на вярата и религиите трябва да се търси мнението на психолози, историци, библеисти, палеонтолози, археолози, еволюционни биолози и други подобни. Но не да се подбират мненията на онези от тях които вярват в богове, а трябва да се подберат мненията на онези които не вярват. Те са важни, тъй като имат аргументация.
 13. Атеизмът не е доктрина, нито е вяра, а е познание. Ако изучаваш космоса, ако се занимаваш с ядрена физика, с медицина, ако си високо образован инженер, ако се занимаваш професионално с биохимия или биология, или ако изучаваш историята или историите на религиите, е съвсем нормално да се усъмниш в онези истории които разказват свещените книги за възкресение, създаване на света за 6 дена, непорочно зачатие, богове и други подобни. Не всеки учен е атеист, тъй като не всеки учен е запознат със всички знания които са необходими за да е напълно аргументирано съмнението му.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...