Отиди на
Форум "Наука"

makebulgar

Потребител
 • Брой отговори

  4336
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  23

makebulgar last won the day on Декември 24 2018

makebulgar had the most liked content!

Репутация

1747 Доцент

Всичко за makebulgar

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Пребиваване
  България

Последни посетители

16735 прегледа на профила
 1. Тази бутафория от снимката която наричат стархопър или старшип е чудно защо постоянно се публикува. Мъск е направил рекламен макет от картон и фолио по модел на някаква ракета от миналото за да си вдига акциите, а журналистите пишат ли пишат...
 2. Значи прабългарите си правят столица в земи в които е бъкано с тракийски оброчни плочки и с македонски и одесоски монети с конници, имат до портите на столицата си голяма оброчна плоча в естествен размер на конник, но настояват да дялат Мадарския си конник по сасанидски модел, който евентуално е част от религиозните им представи и се е запазил в паметта им за 500 или повече години от как са имали допир със Кавказ или по-далечната си прародината и със Сасанидска Персия. Няма логика. Паметта не е толкова силна, особено ако по пътя си на преселение никъде не оставяш следи от подобни изображения и скални релефи. Според логиката на Бръснача на Окъм следва да се приеме, че оригиналния модел по който е бил издялан конника е бил някой от онези образи които са им били подръка в Плиска и около Мадара, където са открити множество оброчни плочки. А и ако човек е наясно на какво място е издялан конника спора става излишен.
 3. Монетите на Одесос които са с конник на практика са македонски тип. Подобни конници по монетите печата Филип II, като по-късно в Одесос при Лизимах ги печатат същите. По онова време траките нямат оброчни плочки с конника, и изображенията му са само по монетите и пръстените-печати на аристокрацията.
 4. Хубаво е да се прочете какво е написал този стопански историк относно разни думи от езика на прабългарите. Посочва много интересни паралели, а и за термните от Именника има много интересни наблюдения!
 5. А П.Голийски позиционира прародината някъде във Ферганската долина на север от Бактрия.
 6. Няма сведения за българите, но примерно има за аланите, които са доста близки в исторически и археологически аспект с българите. Катакомбните им гробове май са документирани там някъде из алтай и памир... Като същото е и с гробовете с ниши на българите... Същото е и с изкуствената деформация на черепите и други подобни.. Въпросът е хората които казват че няма нито едно мижаво аргументче в тази насока, дали са чели книгите на Ж.Войников и на П.Голийски за произхода и преселенията на българите. Не казвам че заключенията им са верни, но привеждат доста данни за онези земи, за племената и за археологията, тъй че да се казва че няма никакви аргументи дали е правилно, или е въпрос на нечетене или идеология...
 7. С материал от алуминиевите мини на Севтополис.
 8. Големите животни винаги са по оптималното решение: с малко усилия - големи приходи. Примера с китолова и унищожението на китовете е пресен, а ако някой иска да види как се ловят в днешно време големи животни за пари и това води до драстичното им намаляване нека си включи NG и да гледа как ловят риба тон за пари. Не ловят цаца, защото не е изгодно. Ако свърши рибата тон ще ловят цаца.
 9. Не на Волга, а в Кавказ, където има разни савири и барсили дето се водят жители на Царството на хуните... И после чак отиват на Волга и стават част от тамошната България..
 10. Шаран пре спокойно може да си е някаква видоизменена форма на индоевропейското карп. На гръцки и латински рибата се нарича карпинос, на ирландски - карбан, някъде из източен Памир на пинджабски казват на един вид шаран - сирихан. Тоест корена на думата е ясен и той е кар-, и при българите по-логично е да търсим шар- като палатизация от индоевропейското кар-, а не някакви ротацизми от тюрското саз-.
 11. Именникът си е много добър извор за историята и за календара. Относно езика сигурно също може да се използва, но не по отношение на календарните (неславянски) думи, а по отношение на славянските (български) думи от текста му.
 12. Когато му дойде времето ще излезе всичко на яве. Проблемът при Именника е, че често относно него не се търси и проучва самостоятелно, а се облягат хората на старите книги. Златарски и Микола може и да имат някакви анализи върху него, но след това след 1980 има няколко книги които имат други гледни точки. А и не всеки който се заеме с Именника може да се справи с темата с календарът. Може човек да е добър лингвист, но ако не разбира от календари няма да може да се справи. Споменатите по-горе календарни термини и въпросният индоевропейски език остават скрити тъй като хората обикновено не познават езиците изцяло, и често речниците не са пълни. В случая затруднението идва от това, че в Именика имаме редни, а в най-популярните речници са описани само бройните!
 13. https://www.forumnauka.bg/topic/19253-загадка-със-символите-от-картите-за-игра/
 14. Гатанката с картите явно не всички я разбраха напълно щом след като я разкрих никой не я коментира. Трудна е явно за асимилиране... или пък е твърде проста.. А за индоевропейския език какъв е проблема да се изчака още малко!? 140 години никой не го е разкрил, тъй че още 2-3 години едва ли ще са проблем за науката.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...