Отиди на
Форум "Наука"

makebulgar

Потребител
  • Брой отговори

    5640
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    62

makebulgar last won the day on Юли 1

makebulgar има най-харесвано съдържание!

Репутация

3017 Професор

Всичко за makebulgar

Лична информация

  • Пол
    Мъж
  • Пребиваване
    България

Последни посетители

18471 прегледа на профила
  1. Е доста трудно ще е да го напишем най-великия боец на Римската империя. Римската империя има доста боици и генерали. Защо да пишем най-великия онзи който се е бил с Атила в глуха защита, а да не пишем за най-велики примерно онези, който разширяват империята завладявайки македонци и елини, или Картаген и Испания?! Не можем и да го пишем "един достоен българин", тъй като по негово време българите ги няма в Европа, и първите им появи са не като римляни, а са като варвари наети или нахлуващи в империята. По негово време Дорустором не е българска земя. Дорусторум не е и скитски или гетски град, а е римски град създаден като част от Дунавския лимес. Тоест имаме римски град, римски граничен проект, римски пътища, които свързват тези градове и проекти, като целите на създаването на тези градове са не да цивилизоват новозавладените земи, а да ги контролират и доят. Гетите и скитите са населението което е доено, поробвано и насилвано, като в римския Дорусторум те се вливат чак по-късно когато получават повече права. До тогава града си е населен с колонисти (приоданци) от другите части на империята.
  2. Според теб е така, ама и ти си човек и грешиш... особено доколкото си лаик по темата. Смесването на два антични индоевропейски езика като праславянски и сарматски би довело именно до това, което наблюдаваме в старобългарския език - множество иранска лексика в един език, който пишем не-ирански. И не е въпрос на индоевропейска близост тъй като лингвистите ясно казват това, че в славянските езици има пласт иранска лексика като БОГ, РАЙ и други. Това е лексика навлязла при смесването на славянски и скито-сарматски езици, а не е просто индоевропейска близост. И е въпрос на научно проучване по какъв начин и на какви етапи тази сарматска лексика е навлязла в славянските и в старобългарския език, и кой от двата прабългарския (сарматски) или славянския на заварените склави е бил доминиращия.
  3. Морската сол преди е била добро решение, но днес вече не е, доколкото са направени изследвания и е установено, че в нея има микропластмаси от замърсените морета и океани. Затова и пречистената бяла сол изглежда по-добрия избор, въпреки, че не е много ясно по какъв начин се пречиства и дали е напълно чиста от примеси.
  4. Трапезната или готварска сол, тоест натриевия хлорид (NaCl), както всички знаем, e много полезна, прави ястията вкусни, и ни доставя нужния натрий за йонния обмен и за кръвта. Въпросът е, че напоследък на пазара освен обикновенната бяла рафинирана йодирана готварска сол, се появиха всякакви цветни готварски соли, на които се приписват какви ли не полезни свойства, които били породени от по-богатия им химичен състав. Така например в популярен български готварски сайт пишат, че рафинираната сол е вредна защото съдържала натриев хлорид, който в големи количества водил до редица неприятни заболявания като инфаркт и инсулт. И за да избегнем тези неприятни последици, трябвало да заменим бялата сол с истинската нерафинираната розова сол. Бялата сол била с основна съставка чистия натриев хлорид, без други минерали, а другата сол била нещо много по-различно, тъй като съдържала и други полезни минерали като цинк, магнезий, литий и йод. За да си набавим тези минерали трябвало да консумираме морска или каменна сол, а най-добре било да консумираме розовата хималайска сол. Подобни сайтове освен че явно съдържат продуктово позициониране, е очевидно че представят нещата по доста псевдонаучен и манипулативен начин. От една страна обвиняват единия продукт - рафинираната сол, в много вреди, а от друга представят другия продукт като много полезен, изтъквайки налични други минерали и спестявайки това, че цветните видове сол също имат като основна съставка натриевия хлорид. Така сред народа се налага представата, че бялата сол е вредна, а розовата била полезна, диетична, здравословна и т.н. Обикновената сол, която се добива чрез изпарение от морска и изворна солена вода, или от преработка на изкопана каменна и езерна/морска сол, се пречиства и се обогатява понякога целенасочено с определено количество йод, който липсва в останалата ни храна. Останалите видове сол - нерафинираните морска и каменна сол, обаче имат доста по различен и богат състав, който освен че не е напълно ясно какъв, не е ясно и до какви ползи води и дали не вреди. Ако рафинираната йодирана сол знаем, че съдържа натрий, хлор и минимално количество йод, за съставките на останалите видове сол потребителя не знае почти нищо, и на опаковките в магазина не пише въпросните други минерали, в количествата които се съдържат, дали са полезни или вредни, и дали не могат да доведат до последици при ежедневната им консумация. Така например хималайската сол е розова на цвят заради по-високото съдържание на желязо в нея. Но не става ясно защо тази сол трябва да я приемем за най-полезна от всички... желязото ли е най-нужният ни друг минерал, има ли йод в розовата сол, и т.н. Ако хората приемат розовата сол за най-полезна и започнат да я консумират всекидневно дали няма да получат дефицит на йод? Тази сол се добива някъде в Пакистан, и въпросът е дали производството там може да смогне с маниакално нарастналото световно търсене, и дали това търсене не се задоволява с фалшификати произведени там за целта. Друга популярна цветна сол е хавайската червена сол, която се била получавала като комбинация от морската вода и червените вулканични глини и скали, които били богати на железен оксид (ръжда). Този вид сол има всякави оттенъци от червено до черно, в зависимост от разтворените минерали и скали, като съответно и вкуса й е различен. Друга сол е черната индийска сол, която също се била получила при смесването с магма, съдържала сероводород и миришела на варени яйца. Тази сол учудващо не повишавала нивото на натрия в организма и съответно не водила до инфаркт, високо кръвно и други подобни. Черна (четвъртъчна) сол се произвеждала и при смесването и изпичането на сол с пепел, като тази сол ставала пречистваща, минералите на солта се запазвали и т.н. Въпросът в крайна сметка е дали цветните видове са чак толкова полезни при положение, че са доста по-скъпи от обикновената бяла сол. И ако те могат да осигурят някои минерали означава ли това, че могат да регулирт напълно минералния баланс или по-скоро могат да го преобърнат поради предозиране с някои минерали. Хубаво е, че примерно червената или розовата сол може да ни достави някакво желязо, но не сме тръгнали заради липсата на желязо в храната си да си ръсим храната с ръжда, а просто започваме да се храним по-разнообразно. По-високата цена на цветните видове сол (бяла йодирана - 0,9 лв/кг; хималайска сол - 6 лв/кг; хавайска сол - 60 лв/кг) съответно води до по-агресивната и манипулативна тяхна реклама, а също така и до появата на фалшификати. Фалшификатите потребителя трудно може да провери какъв им е състава, и те могат да му навредят на здравето... а на джоба му вредят по принцип.
  5. Целта им е била да се качват и ако могат да прибират някой друг сателит наобратно... свой, чужд...
  6. Но ако следваш бръснача на Окам не трябва да се щураш из всички възможни други обяснения, а трябва да избереш най-простото, което изисква най-малко предположения. Там на изток при пущуните къща е "каждей" или нещо подобно.
  7. Кута (kuṯṯah) казват и пущуните, като викат по кучетата куч-куч (kuč kuć). Други ираноезични които казват на кучетата кучета са кюрдите - кучик (kûçik), и балучите - кучък (kwčəkk). А руското собака си е пак от изток.. в Индия е сапака или свапака.
  8. Размера на буквите не е големия проблем. Проблемът е, че правиш генерални предположения и списъци, а не правиш списък с причините за пристрастията и предположенията си. Разглеждаш по-нагоре един куп варианти, и накрая пак спираш на тюркоезичие. Трябва да обясниш защо. Най-добре е да представиш списък с множеството данни които ни говорели за тюркоезичието на прабългарите. Че да го обсъдим конкретно точка по точка, и да видиш къде грешиш. А между другото използваш в българския си език спокойно ирански думи като АЗ, Жена, Държа, Дар, Дан, Куче, Къде, Тича, Рай, Бог, При, Крещя, Карам, ... Тия ирански думи в езика ни дали са плод само на индоевропейска близост или на по-ранни ирански влияния в славянските езици, или са плод на това, че българите имат основно иранска жилка, което се вижда от погребалния обичай...
  9. хубаво предлагаш, но си закъснял малко... правя го това от доста време и първата книга е вече готова - за траките 300 страници неща които траколозите ни не са изследвали до сега. а другите ще са за календара, и за плиска и преслав.
  10. А между другото много известни държави си съществуват и при 3 млн или 5 млн население, без да се притесняват че демографски щели да изчезнат.
  11. Тантине, ти хубаво искаш да систематизираш темите, но това, че на теб ти харесва дадена гледна точка съвсем не означава че си прав (колкото и големи букви да използваш за целта.... което според правилата на форума е нарушение!). Особено това се отнася по темата с езика на древните българи. Еми няма доказателства че е бил тюркски, като нито календарните термини, нито 10-15 алтаизма в старобългарския го доказват. А титлите с тюркски произход при българите са изключително малко на фона на множество титли с нетюркски и неалтайски произход.
  12. Да разбираме значи, че СуперХостинг вече е продадена на белгийците, и скоро вероятно ще си смени името, както стана с Мтел.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...