Отиди на
Форум "Наука"

yaponetsa

Потребител
  • Брой отговори

    13
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за yaponetsa

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

yaponetsa's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

17

Репутация

  1. Във всички публикации в интернет пише че човекът го е ПРЕДАЛ в музея,откъдето пък му дали грамота че го е ДАРИЛ. Врътнали са го та е подскочил. По принцип закона казва че всичко намерено без ясен собственик е държавно.Демек няма как да дариш нещо на държавата което си е и без това нейно.
  2. Няма нищо лошо че на полицая са му платили,ама защо на свищовлията вместо да му дадат някой лев,му завеждат дело? И дай да видим какво казва действащото законодателство през 2011г. за културните ценности,щото не се сещам да е определено обезщетение със закон тогава.
  3. Да ама в случая говорим за 2011г.По тогавашното законодателство са си били 25%. И пак да спомена случая с полицая който "случайно" откри на следващата година 2400 медни коруби.На него му платиха 1600лв .На свищовлията-нито лев.
  4. Иди доказвай .Пожелавам ти успех.
  5. Това с обезщетението до 5000лв го приеха СЛЕД намереното съкровище в Свищов.Човека си го пре..аха. По тогавашното законодателство му се полагаше обезщетение равно на 375 000 евра.
  6. Точно за това говоря.За едни закона е майка,за други мащеха.В случая с полицая всичко е ОК.Защо ли? Никой обаче не се пита - как пък така някакъв си полицай се разкарвал случайно из топрака,и случайно видял дупка ,в която случайно имало гърне с монети....а ние ядем доматите с колците! М-у другото,по принципните от вас,дето укоряват "чичо Грую",колко пъти ви се е случвало да намерите нещо съвсем случайно.И колко пъти сте спазили закона??? Според закона всичко намерено се предава в най близката община.Само да не чувам че никога не ви се е случвало да намерите поне 1-2лв на пътя.
  7. На полицая са изплатени 25% за някакви си медни коруби,на свищовлията завеждат дело.Много умно. Делото с-у човека е за незаконно притежаване на металдетектор.Което е идиотщина.Металдетекторите не са картечници и не подлежат на регистрация,ако ще се ползват за цели различни от археологически проучвания.Досега не съм чул някой да е регистрирал металдетектор използван за охрана в банки и по летища..или пък военните миночистачи. Явно на някои не им е ясно,но една малцинствена група известна със събирането на скрап , може би притежава повече апарати отколкото иманярите.И ТОЧНО ЗА СЪБИРАНЕ НА СКРАП ГИ ПОЛЗВАТ! Няма значение в какъв имот е намерено съкровището , след като е предадено на музея,и е доказано че не е било археологически обект.ТОЧКА!!! ЗАКОН ЗА СОБСТВЕНОСТТА! Член 91. Заровените в земята, зазиданите или скрити по друг начин вещи, собственикът на които не може да бъде открит, стават собственост на държавата.Лицето, което ги е намерило, има право на възнаграждение в размерна 25% от стойността.
  8. Посочих истински случай,в който човека предава намерено съкровище на държавата. Вместо законното възнаграждение от 25%, му завеждат дело. В същия момент на оценителите им е изплатено процентно възнаграждение, върху оценката която те самите са направили.На следващата година един полицай откри гърне с медни монети и веднага го възнаградиха с 1600лв.За едни може - за други не. Как мислиш ще постъпи следващия случаен откривател,като знае че нищо добро не го чака?Ако държавата сама не спазва законите,как обикновения човек да го прави?
  9. Аз пък имах в предвид че законите в България , по някога зорлем правят хората престъпници. Този Йозеф Шумеги едва ли го е открил той,след като по някои от съдовете е открита пръст чийто състав е идентичен с почвите в Хърватска.Така поне пише в линка който си дал. М-у другото убийствата в иманярските среди са рядкост,щото после на тоя дилър никой нищо няма да му продава.
  10. Ето един истински случай от 2011г. Безработен от Свищов събиращ желязо за скрап,намира случайно (извън археологически обект) златно съкровище.Предава го на музея,където експертите го оценяват на 1,5 милиона евра.По закона за собствеността (чл.91) му се полага законно обезщетение от 25% или 375 000евра.На практика получава една гланцирана грамота,с която и з... не може да си изтрие,както и му завеждат дело за незаконно притежание на металотърсач. Оценителите от музеите обаче са възнаградени и то процентно от оценката която са направили.След този случай беше решено ,че лице което е намерило културна ценност и я предаде в музея , има право на обезщетение до 5000лв.Т.е може и 100лв да получи.Зависи какво ще решат в музея. И сега един хипотетичен случай.М-у другото по подобен начин са намерени най големите съкровища в България. Чичо Грую си копае септична яма в двора,или пък сади дръвче на полето и попада на златни ритон ,и фиала с общо тегло около 500гр.Да ама чичо Грую гледа новините и знае съдбата на свищовлията. Как ще постъпи чичо Грую? 1 - ще предаде намереното в музея,където го очаква потупване по рамото , грамота и обезщетение максимум 5000лв. 2 - Ще натроши с варията намереното и ще го продаде за материал ,от което ще получи минимум 25 - 30 000лв. 3 - ще го продаде на черния пазар. В два от трите варианта,чичо Грую ще спечели дооста повече,отколкото ако спазва законите.Дали чичката ще постъпи морално,знаейки че самите управници не спазват законите - чл.91 от закона за собствеността???
  11. Баш такава беше.благодарско
  12. Здравейте. Днес по време на излет видяхме пепелянка? която беше около 1 метър.Преди малко един приятел ми каза че е трябвало да я хвана понеже такива рекордни ексемпляри били интересни за зоолозите. Сега да поясня че съм ловил пепелянки и даже съм се снимал с някои от тях.След това ги пускам.Но тази пепелянка? беше светлосива с черна окраска.По нищо друго не се отличаваше от другите пепелянки които съм засичал в този район,които са кафеникави.Става въпрос за с.Садовец Плевенско.Много исках да я хвана но неуспях,и съм напълно сигурен че беше около метър. Имам 2 въпроса - възможноли е да не е било пепелянка,a друг вид змия,макар че главата и си беше точно кат на пепелянка - с острото носле - верно ли е че рекордните ексемпляри представляват интерес за зоолозите поздрави

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...